Η παραγωγικότητα αποτελεί βασικό στοιχείο της επιτυχίας. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να κάνεις περισσότερα πράγματα, αλλά και με το να κάνεις τα σωστά πράγματα με τον σωστό τρόπο.
Υπάρχουν τέσσερα βασικά στοιχεία της παραγωγικότητας:
Κίνητρο – Πρέπει να έχετε κίνητρο για να ξεκινήσετε και να παραμείνετε κινητοποιημένοι για να ολοκληρώσετε την εργασία που έχετε αναλάβει. Αν δεν είστε απόλυτα αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνετε, θα είναι πιο δύσκολο να το ολοκληρώσετε αποτελεσματικά.
Διαχείριση χρόνου – Αν δεν ξέρετε πόσο χρόνο έχετε στη διάθεσή σας, είτε θα βιαστείτε να διεκπεραιώσετε μια εργασία είτε θα αφιερώσετε πολύ χρόνο σε κάτι που δεν είναι σημαντικό. Αν έχετε δυσκολία στη διαχείριση, ένα ημερολόγιο https://flexbook.gr/el/6-imerologio θα σας βοηθήσει να οριοθετήσετε καλύτερα το πρόγραμμα σας.
Focus – Ο εγκέφαλός μας μπορεί να εστιάσει μόνο σε ένα πράγμα κάθε φορά (εκτός αν κάνουμε multi-tasking). Αν διασκορπίζουμε την προσοχή μας σε πολλές εργασίες, είναι λιγότερο πιθανό να ολοκληρώσουμε οποιαδήποτε από αυτές καλά. Η εστίαση μας επιτρέπει να δώσουμε σε κάθε εργασία την απαιτούμενη επιμέλεια και ενέργεια πριν προχωρήσουμε στην επόμενη. Δημιουργήστε μια λίστα σε ένα σημειωματάριο https://flexbook.gr/el/5-simiomatario και εστιάστε τη προσοχή σας στην ολοκλήρωση των εργασιών.
Επίπεδα ενέργειας – Όταν τα επίπεδα ενέργειάς μας είναι χαμηλά, είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθούμε και να εστιάσουμε σε αυτό που χρειάζεται την προσοχή μας επειγόντως ή ευχάριστα- βρίσκουμε δικαιολογίες για να μην κάνουμε πράγματα αντί να πέφτουμε με ενθουσιασμό.
Η παραγωγικότητα αποτελεί βασικό στοιχείο της επιτυχίας. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να κάνεις περισσότερα πράγματα, αλλά και με το να κάνεις τα σωστά πράγματα με τον σωστό τρόπο.
Η κύρια αιτία μείωσης της παραγωγικότητας
Το άγχος δεν είναι μόνο κακό για το σώμα σας- επηρεάζει επίσης την ικανότητα του εγκεφάλου σας να επεξεργάζεται πληροφορίες και να λαμβάνει αποφάσεις. Όταν είμαστε αγχωμένοι, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη που μας δίνουν μια επιπλέον έκρηξη ενέργειας σε περιόδους κρίσης. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι ορμόνες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κρίση μας και να μας κάνουν πιο παρορμητικούς (όπως όταν θέλουμε να φάμε εκείνο το επιπλέον μπισκότο). Έτσι, όταν βρισκόμαστε κάτω από άγχος, συχνά παίρνουμε κακές αποφάσεις ή δεν μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια – γεγονός που μας καθιστά συνολικά λιγότερο παραγωγικούς.
Τρόποι αντιμετώπισης
Κατανοήστε το δικό σας στυλ εργασίας – γνωρίζοντας πώς εργάζεστε καλύτερα θα σας βοηθήσει να κάνετε περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι εργάζονται καλύτερα αργά το βράδυ, ενώ άλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα νωρίς το πρωί ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος στη δουλειά τους. Είναι σημαντικό να καταλάβετε τι λειτουργεί καλύτερα για κάθε άτομο, ώστε να μπορεί να μεγιστοποιήσει την παραγωγικότητά του, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο τα φυσικά του πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του.