15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

ΗΠΑ: Αθωώθηκε Αφροαμερικανός έφηβος για φόνο που δεν έκανε, 91 χρόνια μετά την εκτέλεσή του

Είχε καταδικαστεί σε θάνατο και εκτελέστηκε σε ηλικία 16 ετών για φόνο: 91 χρόνια αργότερα, δικαστήριο της Πενσιλβάνια, στις ανατολικές ΗΠΑ, αναγνώρισε αυτήν την εβδομάδα την αθωότητα του Αλεξάντερ Μακ Κλέι Ουίλιαμς, αποδίδοντας δικαιοσύνη σε αυτόν τον Αφροαμερικανό και τη μοναδική του αδελφή που ζει και είναι 92 ετών.

“Είμαι απλά ικανοποιημένη που αυτό τελειώνει όπως θα έπρεπε να είχε αρχίσει”, δήλωσε η Σούσι Ουίλιαμς-Κάρτερ, η αδελφή του εφήβου, την οποία επικαλείται σήμερα η εφημερίδα The Philadelphia Inquirer. “Ξέραμε ότι ήταν αθώος, τώρα θέλουμε να το ξέρει όλος ο κόσμος”.

“Δεν μπορούμε να ξαναγράψουμε την Ιστορία. Όμως όταν μπορεί να αποδοθεί η δικαιοσύνη αναγνωρίζοντας δημόσια ένα τέτοιο λάθος, εμείς πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία”, δήλωσε από την πλευρά του ο εισαγγελέας της κομητείας του Ντέλαγουερ, στην Πενσιλβάνια, Τζακ Στολστέιμερ.

Ο εισαγγελέας ανέφερε τα παραπάνω σε ανακοίνωση μετά τη δημοσιοποίηση τη Δευτέρα της αθωωτικής απόφασης από δικαστή της κομητείας, υπέρ του Αλεξάντρ Μακ Κλέι Ουίλιαμς, έπειτα από χρόνια διαδικασίας.

Λευκοί ένορκοι

“Η απόφαση αυτή είναι η αναγνώριση ότι οι κατηγορίες σε βάρος του δεν θα έπρεπε να είχαν απαγγελθεί ποτέ”, πρόσθεσε ο εισαγγελέας, υπενθυμίζοντας ότι ο έφηβος, που θανατώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1931, έμεινε στην ιστορία της Πολιτείας ως το νεότερο αγόρι που εκτελέστηκε αφού του επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών.

Στις 3 Οκτωβρίου του 1930, ο σύζυγος της Βίντα Ρομπάρε, μιας λευκής υπεύθυνης του Σχολείου αρρένων Γκλεν Μιλς, ενός κέντρου κράτησης ανήλικων παραβατικών, βρήκε το πτώμα της γυναίκας του, η οποία είχε “δολοφονηθεί βάναυσα” μέσα στην ξύλινη κατοικία της που βρισκόταν στον περίβολο του ιδρύματος, θυμίζει το γραφείο του εισαγγελέα.

Κατηγορήθηκε γρήγορα για τον φόνο ο Αλεξάντρ Μακ Κλέι Ουίλιαμς, 16 ετών, που εξέτιε ποινή στο κέντρο κράτησης. Είχε υπογράψει τρεις φορές ομολογίες κατά τη διάρκεια πέντε ανακρίσεων χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή συγγενή “παρά την απουσία αυτοπτών μαρτύρων ή άμεσων αποδείξεων”, προσθέτει η ίδια πηγή.

Ο δικηγόρος του, που διορίστηκε μεταγενέστερα, ο Ουίλιαμ Ρίντλεϊ, ο πρώτος Αφροαμερικανός του δικηγορικού συλλόγου της κομητείας, δεν διέθετε τα μέσα για να προετοιμάσει τη δίκη και ο “κατηγορούμενος βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα σώμα ενόρκων που ήταν όλοι τους λευκοί, το οποίο τον έκρινε ένοχο μέσα σε λιγότερο από τέσσερις ώρες”, συνεχίζει το γραφείο του εισαγγελέα.

Ο Τζακ Στολστέιμερ αποτίει φόρο τιμής στις “ακατάπαυστες, επί χρόνια” εργασίες της αδερφής του αγοριού και του δισέγγονου του δικηγόρου για να δείξουν “τις ασυνέπειες” του φακέλου, ως στοιχεία που μπορούσαν να απαλλάξουν τον κατηγορούμενο αλλά ωστόσο αγνοήθηκαν.

Ο εισαγγελέας επικαλείται το “ματωμένο αποτύπωμα χεριού ενός ενήλικου άνδρα που βρέθηκε κοντά στην πόρτα του τόπου του εγκλήματος και φωτογραφήθηκε από την αστυνομία” αλλά “ουδέποτε αναφέρθηκε στη δίκη”. ‘Η η ύπαρξη άλλου υπόπτου, του πρώην συζύγου της Βίντα Ρομπάρε, από τον οποίο είχε πάρει διαζύγιο”για ‘ακραία αγριότητα'”.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Νικητής και στη Βιτόρια ο Ολυμπιακός, 97-92 τη Μπασκόνια

Το τρία στα τρία επί ισπανικού εδάφους και το τέσσερα στα τέσσερα από το εναρκτήριο τζάμπολ της Euroleague έκανε ο Ολυμπιακός στη Βιτόρια, νικώντας με 97-92, την Μπασκόνια. Μετά το νικηφόρο πέρασμα από Βαρκελώνη και Μαδρίτη, η ομάδα του Πειραιά πέρασε και από την «καυτή» Fernando Buesa Arena, υποχρεώνοντας τους Βάσκους, στην πρώτη ήττα τους, […]

Τα γεγονότα σαν σήμερα 7 Μαρτίου

961 Ο στρατηγός του Βυζαντίου Νικηφόρος Φωκάς απελευθερώνει το Ηράκλειο της Κρήτης από τους Άραβες. 1876 Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο. 1910 Γίνεται η πρώτη συνέλευση του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Ομίλου, μετέπειτα Παναθηναϊκού, στην κατοικία του 20χρονου Γιώργου Καλαφάτη, στην οδό Δερβενίων 3 στα Εξάρχεια, με συμμετοχή 35 μελών. Έχει προηγηθεί […]