19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

«ΠΑΠΑΡΣΕΝΗΣ» – Καθιέρωση Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας στην Κοινότητα Κρανιδίου Ερμιονίδας

Με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 40/2022, το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 104/Α’/27.05.2022, καθιερώθηκε η πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου κάθε έτους, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για την Κοινότητα Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας Νομού Αργολίδας.

Η επέτειος του ηρωικού θανάτου (28 Νοεμβρίου 1822) του εκ Κρανιδίου Αρχιμανδρίτη Αρσενίου Κρέστα «Παπαρσένη», οπλαρχηγού της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, επισήμως πλέον θα τιμάται την πρώτη Κυριακή κάθε Δεκέμβρη στην Κοινότητα Κρανιδίου.

Στο αποφασιστικό βήμα προς την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, συνέβαλε και ο τόπος μας, το Κρανίδι, με την εξέχουσα ηρωική μορφή του Παπαρσένη Κρέστα  και των  αγωνιστών του. Με την έκρηξη της Επανάστασης, ο Παπαρσένης δίνει ένα βροντερό «παρών» στο πεδίο των μαχών, με απαράμιλλη μαχητικότητα και πλήρη αυταπάρνηση. Είναι ο οπλαρχηγός του Κρανιδίου, ένας λαμπρός αγωνιστής και ήρωας του 1821, ο ήρωας που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία μας.

Το αίτημα του Δήμου Ερμιονίδας προς την Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης, Τμήμα Ποιότητας και Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την καθιέρωση των δύο τοπικών ιστορικών επετείων των Κοινοτήτων Κρανιδίου και Ερμιόνης, με την ακολουθία των διαδικασιών που απαιτούνται, έγινε πλέον αποδεκτό με την έκδοση των δύο Προεδρικών Διαταγμάτων.

  • Το 2012 εστάλη στο Τμήμα Ποιότητας και Εθιμοτυπίας, η υπ’ αριθ. 246/2012 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας.
  • Το 2018 εστάλη η υπ’ αριθ. 32/2018 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας.
  • Το 2020 εστάλησαν στοιχεία τα οποία είχαν ζητηθεί σχετικά με την ιστορική τεκμηρίωση των επετείων με το υπ’ αριθ. πρωτ. 292/17.01.2020 έγγραφο του Δημάρχου.
  • Το 2022 εκδόθηκαν τα 2 Προεδρικά Διατάγματα υπ’ αριθ. 20/2022 και 40/2022 και καθιερώθηκαν  οι δημόσιες εορτές τοπικής σημασίας στις Κοινότητες Ερμιόνης και Κρανιδίου.

Εμείς οι Έλληνες, έχουμε Ιερό Χρέος ν’ αναγνωρίζουμε στο διηνεκές, και να σεβόμαστε στο ακέραιο, την αδιαμφισβήτητη αλήθεια της προσφοράς και της συμβολής στην υπεράσπιση της Πατρίδας. H αλήθεια αυτή καταγράφεται, με ιστορικώς αμάχητα τεκμήρια, και αποτυπώνεται με την καθιέρωση των δημοσίων εορτών τοπικής σημασίας στις Κοινότητες Κρανιδίου και Ερμιόνης του Δήμου Ερμιονίδας.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος

 

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Πανηγυρίζει ο ναός του Αγίου Αθανασίου στο Μαλαντρένι

Ο ιερός ναός τουΑγίου Αθανασίου Μαλαντρενίου εορτάζει τη μνήμη της ανακομιδής του Τιμίου Λειψάνου του Αγίου Αθανασίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας. Το πρόγραμμα της ιεράς πανήγυρης είναι το ακόλουθο: Δευτέρα 1 Μαΐου, 7.30μμ: Μέγας πανηγυρικός εσπερινός και λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Τρίτη 2 Μαΐου, 7πμ: Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία