24 °C Argos, GR
3 Ιουλίου 2022

Τα σημαντικά προβλήματα της Ελληνικής κτηνοτροφίας

Η κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων εκφράσθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΚ που συνεδρίασε στην Αθήνα την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 και εξέτασε τα σημαντικά προβλήματα της Ελληνικής κτηνοτροφίας.

Τα συμπεράσματα που βγήκαν από την ανάλυση των ποσοτικών στοιχείων της κτηνοτροφίας αλλά και από την καθημερινή επικοινωνία των μελών του ΔΣ του ΣΕΚ με κτηνοτρόφους από όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν την κρίσιμη κατάσταση της Ελληνικής κτηνοτροφίας και την
δραματική θέση των κτηνοτρόφων.

 Η κτηνοτροφία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, σε όλους τους τομείς, βοοτροφία, αιγοπροβατοτροφία, χοιροτροφία, πτηνοτροφία.

[hfe_template id='397365']

 Το υψηλό κόστος ζωοτροφών, ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου, ανταλλακτικών, συνεχίζουν να δημιουργούν, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, κατάσταση ασφυξίας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

o Κάθε εβδομάδα πάνω από 600 παραγωγικές αγελάδες πηγαίνουν για σφαγή.

o Παραγωγοί αιγοπροβατοτροφίας μειώνουν τα παραγωγικά ζώα για να μπορέσουν να κρατήσουν το υπόλοιπο κοπάδι.

o Τους πρώτους μήνες του 2022 η μείωση παραγωγής του γάλακτος και του κρέατος είναι σημαντική.

 Η πίεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στους κτηνοτρόφους για τις οφειλές τους είναι συνεχής και καταστροφική. Ιδιαίτερα όσοι φρόντισαν μετά το 2000 να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις και ζωικό κεφάλαιο, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα γιατί η σημερινή κατάσταση δεν δημιουργεί συνθήκες βιωσιμότητας.

Οι προτάσεις του ΣΕΚ, έχουν εκφρασθεί σε όλη την πολιτική ηγεσία με τους πιο δραματικούς τόνους. Η κτηνοτροφία ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ. Ο μειώσεις ζωικού κεφαλαίου που παρατηρούνται, δεν νείναι δυνατόν να αναπληρωθούν.

Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΖΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ.

 Η χρηματοδότηση στο 2% επί του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς, εντάσσεται στην κατηγορία της «κοροϊδίας». Απαιτούνται τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ πέραν των 37 που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.

 Επιμένουμε στα 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος.

 20 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα, ου οι εκμεταλλεύσεις τους παρέδωσαν το 2021, 5000 κιλά γάλα σε εγκεκριμένα τυροκομεία, 2.500 κιλά για τα νησιά και για όσες δεν παρέδωσαν σαν γάλα, αλλά παρέδωσαν επαρκή αριθμό αρνο-κάτσικων για σφαγή.

 Για την χοιροτροφία, που πέραν του κόστους παραγωγής έχει υποστεί μεγάλη πίεση στην αγορά, να δοθούν επί πλέον των 12 εκατ. που ήδη έχουν δοθεί:
o 5 εκατ. ευρώ σε όσους χοιροτρόφους έμειναν χωρίς ενίσχυση
o 70 ευρώ ανά χοιρομητέρα

 Άμεση πληρωμή των απλήρωτων περίπου 15.000 παραγωγών που δεν πήραν το 2%.

 Σημαντική ενίσχυση της κτηνοτροφίας μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Είναι ένα από τα κλειδιά της διατήρησης της βιωσιμότητας και της αναπαραγωγικής δραστηριότητας τόσο στην αγελαδοτροφία όσο και στην αιγοπροβατοτροφία.

 ΟΧΙ διακοπές ρεύματος σε αγρότες και κτηνοτρόφους, αφορολόγητο πετρέλαιο και πραγματικές ρυθμίσεις κτηνοτροφικών οφειλών. ΟΧΙ τραπεζικές απειλές κατασχέσεων σπιτιών και σταβλικών εγκαταστάσεων κτηνοτρόφων

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΣΤΟΣ. ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΚΡΑΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ. ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ. ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ. ΚΡΑΤΑ ΜΑΚΡΥΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ.
Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ.
ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΤΩΡΑ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΚΟΠΟΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΖΩΗΣ. ΓΙΑΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ Σ΄ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΔΡΑΜΑΤΑ.

Το ΔΣ του ΣΕΚ

Περισσότερα Άρθρα

Κατέληξε η γυναίκα που πυροβολήθηκε από τον πρώην σύντροφό της που “δεν φοβήθηκε ποτέ του τον θάνατο”

Υπέκυψε στα τραύματά της η 41χρονη γυναίκα που πυροβολήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από τον σύντροφό της μέσα στο κατάστημά της, ενώ ο ίδιος αυτοκτόνησε μετά την επίθεσή του. Η άτυχη γυναίκα, ιδιοκτήτρια του τσιπουράδικου που διατηρούσε στην οδό Παπάφη, και μητέρα τριών παιδιών μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» μετά τους πυροβολισμούς που δέχθηκε, περνώντας την πόρτα του χειρουργείου. Ωστόσο […]

Ζβέρεφ-Τσιτσιπάς: Ο Έλληνας πρωταθλητής πήρε το πρώτο σετ

Η μεγάλη ώρα του Στέφανου Τσιτσιπά στο φετινό Ρολάν Γκαρός. Αυτήν την ώρα ο Έλληνας πρωταθλητής αντιμετωπίζει τον Γερμανό Αλεξάντερ Ζβέρεφ στα ημιτελικά της διοργάνωσης με στόχο την πρόκριση στον τελικό του θεσμού. Ο νικητής της αναμέτρησης θα παίξει στον τελικό της Κυριακής (13/6) με τον νικητή από το ζευγάρι Ναδάλ-Τζόκοβιτς. [hfe_template id=’397365′] Ο Τσιτσιπάς έχει καλή προϊστορία με τον Ζβέρεφ καθώς σε επτά αναμετρήσεις […]

Follow by Email