13 °C Argos, GR
11 Δεκεμβρίου 2023

Η έννοια της επιτυχίας

Η έννοια της επιτυχίας είναι υποκειμενική και ο καθένας την κατανοεί με τον δικό του τρόπο. Για κάποιους, επιτυχία σημαίνει μεγάλα επιτεύγματα σταδιοδρομίας, μεγάλες οικονομικές επενδύσεις και άλλα παρόμοια. Για κάποιους άλλους, είναι η υγεία των αγαπημένων προσώπων, η οικογενειακή ευημερία, οι αληθινοί φίλοι. Για άλλους, η επιτυχία μετριέται με κάποιες φευγαλέες στιγμές, όπως η νίκη στο λαχείο, η δουλειά που έγινε, μια συμφωνία κ.λ.π. Για αυτούς, αποδεικνύεται ότι η επιτυχία είναι ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο, σήμερα είναι, αλλά αύριο δεν είναι. Ωστόσο, στην τελευταία περίπτωση, αφορά περισσότερο την τύχη. Αυτή η έννοια δεν είναι συνώνυμη με την επιτυχία.

Η τύχη έρχεται για λίγο και στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει όταν δεν το περιμένεις καθόλου. Επίσης, σε κρίσιμες ή αγχωτικές καταστάσεις, όταν φαίνεται ότι δεν υπάρχει διέξοδος, συμβαίνει κάτι εκπληκτικό, χάρη στο οποίο το πρόβλημα λύνεται.

Υπάρχουν πολλές τυπικές ιδέες για την προέλευση ενός τέτοιου φαινομένου όπως η τύχη. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η τύχη μας χαρίζεται από τη μοίρα. Άλλοι τη θεωρούν ανταμοιβή εξ ουρανού για καλές πράξεις ή άσχημες πράξεις. Για κάποιους, η τύχη καθορίζεται από τη μυστικιστική ή μαγική ουσία της και γι’ αυτό το λόγο μπορεί να την επικαλεστεί μέσα από ξόρκια ή τελετουργίες.

Τι είναι όμως επιτυχία; Φυσικά, αυτή η έννοια συνδέεται στενά με την τύχη. Ωστόσο, αυτά τα πράγματα εξακολουθούν να είναι διαφορετικά. Εάν η τύχη είναι βραχυπρόθεσμης φύσης, τότε η επιτυχία είναι ένα προγραμματισμένο αποτέλεσμα, στο οποίο ένα άτομο επιτυγχάνει σταδιακά, ξεπερνώντας τις δυσκολίες και λύνοντας τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί. Επομένως, η τύχη δεν απαιτεί προσπάθεια, προκύπτει τυχαία και απροσδόκητα, όπως, για παράδειγμα, μια κληρονομιά που άφησαν μακρινοί συγγενείς. Η επιτυχία κερδίζεται με επιμονή, δουλειά, άγχος, δεν δίνεται έτσι απλά.

Ο καθορισμός των ορίων επιτυχίας είναι αρκετά δύσκολος. Για κάθε επιτυχία τα κριτήρια είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα, για έναν υπάλληλο μιας επιχείρησης που έχει ανέβει τη σκάλα της καριέρας και έχει λάβει τη θέση του διευθυντή, έχει κατάλληλο μισθό, ένα διαμέρισμα τριών δωματίων, ένα μέσο αυτοκίνητο, όλα αυτά θα θεωρηθούν επιτυχία. Ένας άλλος, κερδίζοντας εκατομμύρια, ονειρεύεται να έχει δισεκατομμύρια, ένα πολυτελές διαμέρισμα, ένα γιοτ κ.λ.π. Και αν δεν καταφέρει να πετύχει αυτό που θέλει, θα θεωρήσει τον εαυτό του αποτυχημένο.

Πόσοι άνθρωποι, τόσες πολλές απόψεις, επιθυμίες, στόχοι. Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε μόνοι σας τι πρέπει να θεωρείτε επιτυχία και έχοντας αυτό κατά νου, χτίστε την πορεία σας για να το πετύχετε.

Jocasta

Περισσότερα Άρθρα

Συλλήψεις σε Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία

  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ   Συνελήφθη ένα (1) άτομο για παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά Συνελήφθη, χθες (16.12.2020) το βράδυ, στην Κόρινθο Κορινθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου, 39χρονος ημεδαπός γιατί σε έρευνα που έγινε σε όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -1- αεροβόλο πιστόλι, -1- γεμιστήρα με -15- φυσίγγια αεροβόλου, -1- […]

Κορονοϊός-ΗΠΑ: Στους 2.562 οι νεκροί σε 24 ώρες – Πάνω από 180.000 τα νέα κρούσματα

Οι ΗΠΑ, αντιμέτωπες με αναζωπύρωση της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού εδώ και εβδομάδες, κατέγραψαν χθες Τρίτη πάνω από 2.500 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 μέσα σε 24 ώρες, επίπεδο στο οποίο είχαν να φθάσουν από τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Το ίδιο διάστημα, η χώρα επιβεβαίωσε πάνω από […]