28 °C Argos, GR
6 Ιουλίου 2022

Στρατός και δασοκομάντος στη μάχη κατά των πυρκαγιών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 26 Μαΐου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά και από τα υψηλόβαθμα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, για την προετοιμασία και τις ενέργειες που έχουν γίνει συνολικά, με εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς και απομάκρυνση συσσωρευμένης καύσιμης βιομάζας από ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα, καθώς και για τη σημαντική αύξηση της επίγειας και εναέριας επιτήρησης επικίνδυνων περιοχών με στόχο την αποτροπή εμπρησμών και, ταυτόχρονα, την έγκαιρη αναγγελία ενδεχόμενης πυρκαγιάς.

Περιπολίες από τον Στρατό και έμφορτα αεροσκάφη

[hfe_template id='397365']

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τη φετινή περίοδο θα αυξηθεί σημαντικά η επίγεια παρατήρηση με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων ειδικότερα στις πλέον επικίνδυνες περιοχές, ενώ οι περίπολοι μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές, απελευθερώνοντας δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ταυτόχρονα, θα αυξηθούν και οι εναέριες περιπολίες από έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Air Tractor και Pezetel τις ημέρες με δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 ή 5, με σκοπό την έγκαιρη αναγγελία πυρκαγιάς και άμεση πρώτη προσβολή.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπογραμμίζεται: «Τα εναέρια μέσα ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ έχει γίνει πιο εξειδικευμένη στόχευση. Παράλληλα, έχουν αξιοποιηθεί χορηγίες και χρηματοδότηση από το RescEU για την αύξηση του διαθέσιμου στόλου, ενώ κομβικής σημασίας για την έγκαιρη μίσθωση των απαραίτητων εναέριων μέσων ήταν φέτος η οριστική επίλυση της οφειλής της χώρας προς την υπηρεσία NSPA».

Στη «μάχη» οι 500 δασοκομάντος

Όπως είχε γίνει γνωστό, από τα πρώτα σχέδια για τη νέα αντιπυρική περίοδο, το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται με 500 πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). H συνολική δύναμη των ΕΜΟΔΕ φτάνει τα 590 στελέχη συμπεριλαμβανομένων των 90 ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών.

Πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες

Επιπλέον, για πρώτη φορά, φέτος η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο αφενός την άμεση επιχειρησιακή τους ετοιμότητα χωρίς να χάνεται χρόνος για τη μεταφορά δυνάμεων, αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα φιλοξενηθούν πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία. Οι μονάδες θα προεγκατασταθούν στην Αθήνα, στη Λάρισα και στην Τρίπολη.

Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Από φέτος, το βάρος θα πέσει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο δήμοι και περιφέρειες να αποκτήσουν ρόλο-κλειδί στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Προς τον σκοπό αυτόν πραγματοποιούνται επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, με τη συμμετοχή των κατά τόπους πυροσβεστικών και δασικών υπηρεσιών, καθώς και στελεχών της Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, ύστερα από θεσμική παρέμβαση, οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν άμεσα καθαρισμούς οικοπεδικών χώρων σε περίπτωση αμέλειας του ιδιοκτήτη ή αγνώστου ιδιοκτήτη.

Στο ίδιο πλαίσιο, για πρώτη φορά σχεδιάζονται και υλοποιούνται ασκήσεις πολιτικής προστασίας με έμφαση στην οργανωμένη απομάκρυνση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας με μεγάλη τουριστική κίνηση, αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, o υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, o αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, o υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, o υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, o υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, o γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, o γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, o γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος – Ευάγγελος Αραβώσης, o αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Μάριος Καραγιάννης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ο γενικός διευθυντής Δασών Ευάγγελος Γκουντούφας, ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου, καθώς και επιτελικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Πιλοτικό Έργο μονοκατοικίας στο Μαρούσι, με σκοπό την επίτευξη μιας ταχύτερης και πιο αξιόπιστης ριζικής ανακαίνισης

Μονοκατοικία στο Μαρούσι, μία από τις 17 μελέτες έργων του outPHit, το οποίο αφορά τις γρήγορες και οικονομικά αποδοτικές ανακαινίσεις EnerPHit Αθήνα, 10 Μαρτίου 2022. Η συγκεκριμένη μονοκατοικία στο Μαρούσι, στην Αθήνα, είναι πλέον μέρος μιας ομάδας 17 περιπτώσεων μελετών που περιλαμβάνουν 27.566m2κλιματιζόμενης επιφάνειας δαπέδου σε όλη την Ευρώπη. Σκοπός του προγράμματος, είναι να δείξει […]

Τουρισμός, τα πρώτα μηνύματα

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η  χθεσινή συζήτηση με θέμα «Τουρισμός, τα πρώτα μηνύματα», που συνδιοργάνωσαν τα Μητρώα Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου, Νότιου Αιγαίου, Πειραιά & Νήσων, Β’ Θεσσαλονίκης. Καλεσμένοι οι: Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής& Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέας Φιορεντίνος, Τομεάρχης Τουρισμού ΝΔ Κων/να Σβύνου, Πρ, […]

Follow by Email