17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Ευχαριστίες του ΚΠΕ Νέας Κίου

Το Σάββατο 21 και  την Κυριακή 22 Μαΐου  2022, υλοποιήθηκε με επιτυχία το διήμερο επιμορφωτικό  σεμινάριο  του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου με τίτλο: «Αειφορική διαχείριση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από τους πρόσφυγες στη  νέα τους πατρίδα».

Το  σεμινάριο υλοποιήθηκε  στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου και απευθυνόταν τόσο σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης  από  την Αργολίδα και  περιοχές της Ελλάδας, των οποίων οι σχολικές μονάδες βρίσκονται κοντά σε προσφυγικούς οικισμούς Μικρασιατών και Ποντίων και υλοποιούν προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων με θέμα τη Μικρασιατική καταστροφή ή το προσφυγικό ζήτημα, όσο και στην τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα το σεμινάριο παρακολούθησαν και τίμησαν με εξαιρετικές, εμπεριστατωμένες, πρωτότυπες αλλά και συγκινητικές  παρουσιάσεις, σχετικές με τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή  εκπαιδευτικοί από τα παρακάτω 16  σχολεία:

  1. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ
  2. 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ
  3. 4Ο   ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ   ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
  4. 6Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
  5. 3Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
  6. 7Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
  7. ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΙΟΥ  ΑΧΑΪΑΣ
  8. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΦΑΡΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  9. 4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ  ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  10. ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  11. 1Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ  ΡΑΦΗΝΑΣ
  12. 1Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ  ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  13. 4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ
  14. 3Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ   ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
  15. 56ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ( ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ)
  16. 22ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ)

(Να σημειωθεί ότι οι παρουσιάσεις αυτές  αποτελούν προϊόν ομαδικών εργασιών μαθητών και μαθητριών στο πλαίσιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων)

Το σεμινάριο πλαισιώθηκε με εισηγήσεις σχετικές με τον Μικρασιατικό Πολιτισμό, την ιστορία της Κίου της Βιθυνίας,  τη Μικρασιατική Καταστροφή, την προσφυγιά, τη μετάβαση από τη προσφυγικούς καταυλισμούς στους νέους τόπους εγκατάστασης των προσφύγων, τη ζωή των Κιωτών στη νέα τους πατρίδα.

Υλοποιήθηκαν 2 παράλληλα  πρωτότυπα, εκπαιδευτικά, βιωματικά  εργαστήρια για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, το πρώτο από τον  κ. Γιάννη Σαρηγιάννη, Κλινικό Ψυχολόγο, καλλιτεχνικό Διευθυντή ΚΕΔΑΜ , με τίτλο: «Από το χθες στο σήμερα» και το δεύτερο από τον κ. Νίκο Στεφανόπουλο, εκπαιδευτικό, Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  στη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης  Δ’Αθήνας με τίτλο:  «Σαν τα τρελά πουλιά. Μ. Ιορδανίδου –Κανείς δε γίνεται πρόσφυγας με τη θέλησή του».

Την Κυριακή 22 Μαΐου έγινε επίσκεψη και ξενάγηση στο Λασκαρίδειο Λαογραφικό Μουσείο Νέας Κίου.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου και κυρίως όσους ήρθαν από περιοχές εκτός Αργολίδας, τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Νέας Κίου για την παρουσίαση του προγράμματός τους,  τους εξαιρετικούς εισηγητές κ. Γιώργο Μανινή, Δικηγόρο και Πρὀεδρο της Επιτροπής Μνήμης   Νέας Κίου,  και Γεώργιο Κόνδη, Κοινωνιολόγο, διδάκτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς  και  τους υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Α/θμιας Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας,  Α/θμιας Εκπαίδευσης  Δ΄Αθήνας, Β/θμιας Εκπαίδευσης  Β΄Αθήνας, Β/θμιας  Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, Β/θμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, Β/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Θερμές ευχαριστίες στο Δήμο Άργους –Μυκηνών και τον πρόεδρο της ΚΕΔΑΜ κ. Παναγιώτη Σκούφη, στα μέλη της Επιτροπής Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που ήταν αρωγοί στο σεμινάριό μας,  στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Περιφερειάρχη κ. Νίκα για την ευγενική χορηγία κάλυψης των δαπανών φιλοξενίας των συμμετεχόντων του σεμιναρίου, στην ΑΡΓΩ Α.Ε., τον πρόεδρό της κ. Νώτη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Κ. Τριγώνη  και  στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νέας Κίου κ. Νικὀλαο Σαρηγιάννη.

Τέλος , ιδιαίτερες ευχαριστίες στις κυρίες Κατερίνα Βούρτση,  Ευγενία και Στέλλα Σερέκα,  Λίνα Μουτάφη και Κατερίνα Κλειάσσιου, που εθελοντικά και αφιλοκερδώς ετοίμασαν Μικρασιατικά εδέσματα και γλυκά για κέρασμα στους συμμετέχοντες κατά το κλείσιμο του σεμιναρίου, ώστε να νιώσουν και να  πάρουν όλοι  μια γεύση από την Κιώτικη φιλοξενία.

 

Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε.  Νέας Κίου

Ελένη Πανάγου

Γαρυφαλλιά Κλειάσσιου

Χάιδω Κόσσυβα

Περισσότερα Άρθρα

Πολιτιστικές Διαδρομές στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου και σε ιστορικά μνημεία της περιοχής

Στο πλαίσιο του 7ου Μαραθώνιου Ναυπλίου ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ διοργανώνουν περίπατο στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου. Γνωρίστε την πρώτη πρωτεύουσα του νεοεληνικού κράτους. Περιηγηθείτε στην παλιά πόλη του Ναυπλίου και ταξιδέψτε στο χρόνο. Συνοδός το μέλος του ΔΣ του ΔΟΠΠΑΤ κα Τίνα Γκιόλα. – Σάββατο 16/04/22. – Ώρα 16:00 – Συνάντηση Πλατεία […]

Ανέκφραστος και σε καραντίνα στις φυλακές Τρίπολης ο 34χρονος από το Άργος που «τσάκισε» τη γυναίκα του στο ξύλο

Στις φυλακές Τρίπολης μεταφέρθηκε λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι της Τετάρτης (06.03.24) ο 34χρονος κακοποιητής του Άργους που «τσάκισε» στο ξύλο την 32χρονη σύζυγό του και μητέρα των δύο ανήλικων παιδιών του, χτυπώντας τη με ατμοσίδερο, βιάζοντάς την και ρίχνοντάς της χλωρίνη στα γεννητικά της όργανα. Ο άνδρας μετά την απολογία του στον ανακριτή για το άγριο επεισόδιο […]