21 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 10 Μαΐου

1497: Ο Αμέρικο Βεσπούκι αναχωρεί από την Ισπανία για το πρώτο του ταξίδι στον «Νέο Κόσμο».

1503: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική και τα ονομάζει Λας Τορτούγας (Οι Χελώνες), εξαιτίας των πολλών θαλάσσιων χελωνών που βλέπει.

1859: Οι φοιτητές εξεγείρονται στην Αθήνα και συγκρούονται με την Αστυνομία στα επονομαζόμενα Σκιαδικά.

1899: Γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός χορευτής και ηθοποιός Φρεντ Αστέρ.

1905: Γεννιέται ο θρυλικός ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης.

1956: Απαγχονίζονται στην Κύπρο από τις Αρχές της αγγλικής κατοχής οι μαχητές του Κυπριακού Αγώνα, Μιχαλάκης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου.

1981: Ο Φρανσουά Μιτεράν νικά τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν στις προεδρικές εκλογές και γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας.

Περισσότερα Άρθρα

Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Αειθαλές δέντρο, συνήθως έλατο, που διακοσμείται με φώτα και στολίδια στο πλαίσιο τού εορτασμού των Χριστουγέννων. Η χρήση αειθαλούς δέντρου, στεφανιού και γιρλάντας ως συμβόλων της αιώνιας ζωής, αποτελούσε έθιμο των αρχαίων Αιγυπτίων, των Κινέζων και των Εβραίων. Η λατρεία των δέντρων, που ήταν συνηθισμένο φαινόμενο ανάμεσα στους ειδωλολάτρες Ευρωπαίους, επιβίωσε και μετά τον εκχριστιανισμό […]

Οδυσσέας Ελύτης: Ο ποιητής του Νόμπελ και του «Άξιον Εστί»

Σαν σήμερα στις 2 Νοεμβρίου 1911 γεννήθηκε ο Οδυσσέας Ελύτης, ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές μας, ο οποίος τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Αποτέλεσε ένα από τα επίλεκτα μέλη της λεγόμενης «γενιάς του τριάντα» στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. […]