20 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Σήμερα γιορτάζει η Παναγία η Πορταΐτισσα στη Νέα Κίο

Η εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας είναι ένας από τους τέσσερις ζωντανούς φάρους θύμησης, τα ιερά κειμήλια μνήμης και ιστορίας που φυλάσσονται στον ενοριακό Ναό της Θεομάνας, στη Νέα Κίο.

Μεγάλης παλαιότητος εικόνα, αντίγραφο της Πορταΐτισσας της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, που διασώθηκε από το Μετόχι της Μονής Ιβήρων, που ευρίσκετο στην Κίο της Μικράς Ασίας.

Η εικόνα αυτή φέρει παμπάλαιο πουκάμισο από ασήμι μοναδικής ποιότητος, αφού έχει διασωθεί μέχρι σήμερα. Στο κάτω μέρος φέρει επιγραφή που αναφέρει ότι επαναχρυσοστολίστηκε εν έτει 1818, επί ηγουμένου Λουκά.

Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το πρώτο χρυσοστόλισμα για να φθαρεί απαιτούνται 400-500 χρόνια, φαίνεται ότι η εικόνα αυτή αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και πιθανόν το πρώτο αντίγραφο της Πορταΐτισσας σ’ όλο τον κόσμο, αφού διαπιστωμένα το αρχαιότερο αντίγραφο είναι του 1400 και βρίσκεται στη Ρωσία.

Διαβάζοντας την ιστορία της Πορταΐτισσας, μαθαίνουμε ότι την εικόνα αυτή την πέταξε στη θάλασσα μια ευσεβής γυναίκα από τη Νίκαια της Μικράς Ασίας για να σωθεί από τη λαίλαπα της εικονομαχίας και να καταλήξει θαυματουργικά στο Άγιο Όρος. Μα η Νίκαια ήταν Μεσόγαια πόλη. Η θάλασσα της Νίκαιας και το επίνειό της ήταν η Κίος της Βιθυνίας. Είναι πράγματι συγκλονιστική η διαπίστωση ότι από τη θάλασσα της Κίου ξεκίνησε και η Πορταΐτισσα, την οποία γιορτάζουμε σήμερα.

Περισσότερα Άρθρα

ΕΠΣΑ: Οι σημερινοί αγώνες στην Α1 κατηγορία Αργολίδας

Ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή 5 Νοεμβρίου η 6η Αγωνιστική της Α1 κατηγορίας Αργολίδας. Και οι 3 αγώνες της ημέρας αρχίζουν στις  3 μ.μ. ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ – ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ – ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΚΟΣ ΚΟΡΩΝΙΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ – ΠΑΟΚ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ

ΝΑΥΠΛΙΟ. ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ: Στην παράταξη μας η Κατερίνα Α. Κουνάδη

Έχουμε την χαρά να ανακοινώσουμε την υποψηφιότητα με την παράταξη μας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές της Κατερίνας Α. Κουνάδη, Ιδιωτικής Υπαλλήλου. Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων και Επικεφαλής της παράταξης μας Δημήτρης Κωστούρος ανέφερε: Στην δημοτική μας παράταξη Ναύπλιο. Επόμενη Μέρα, καλωσορίζουμε με χαρά την Κατερίνα Α. Κουνάδη, Ιδιωτική Υπάλληλο, με κοινό στόχο να εργαστούμε αποτελεσματικά για […]