18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Μανιταρόπιτα με μπεσαμέλ νηστίσιμη και βίγκαν

Τι θα χρειαστείτε
  • 1 πακέτο σφολιάτα με μαργαρίνη
  • 500 γρ. μανιτάρια
  • 2 κρεμμύδια μέτρια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πράσο
  • Προαιρετικά σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα της πίτας
  • Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ:
  • 50 γρ. μαργαρίνη
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 400 ml ζωμό λαχανικών
  • Μοσχοκάρυδο ή σκόνη κάρυ
Εκτέλεση συνταγής

Κόβουμε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια σε φέτες, το πράσο σε ροδέλες, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και κόβουμε σε ζαράκια την πιπεριά.

Σε ελαιόλαδο σωτάρουμε τα μανιτάρια και μόλις αποβάλλουν τα υγρά τους προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά. Σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά να γυαλίσουν. Βάζουμε ελάχιστο αλάτι και πιπέρι όσο μας αρέσει. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Ετοιμάζουμε τη νηστίσιμη μπεσαμέλ. Σε κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα. Μόλις ψηθεί λίγο το αλεύρι προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών σταδιακά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να έχουμε μια λεία υφή. Αν χρησιμοποιήσουμε ζωμό ή κύβο λαχανικών, διαλύουμε την αντίστοιχη ποσότητα για τα 400 ml, δηλαδή δεν βάζουμε ολόκληρο τον κύβο, κάτι λιγότερο από τον μισό, αλλιώς θα είναι πολύ έντονη και αλμυρή η γεύση. Γενικά, προσέχουμε πολύ το αλάτι όταν χρησιμοποιούμε έτοιμους ζωμούς.

Βγάζουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο. Αλείφουμε το ταψί μας με μαργαρίνη και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας. Το ανοίγουμε λίγο με τα χέρια μας να πάει στα τοιχώματα του ταψιού, ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε σωστά την πίτα.

Απλώνουμε τη γέμιση και από πάνω ρίχνουμε τη μπεσαμέλ να πάει παντού.

Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και κλείνουμε με τα δάχτυλά μας την πίτα, τσιμπώντας και γυρίζοντας προς τα μέσα τις άκρες.

Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη σφολιάτα σε διάφορα σημεία για να ψηθεί καλύτερα και να μη φουσκώσει. Αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο ή μαυροσήσαμο.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200°C για 35-40 λεπτά περίπου.

Καλή όρεξη!

Περισσότερα Άρθρα

Για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου

Εχθές Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη σύσκεψη για θέματα τουρισμού υπό τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα. Στην σύσκεψη, με τη συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κας Άννας Καλογεροπούλου και υπηρεσιακών στελεχών, συζητήθηκε η διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου “Peloponnese Food Stories”. Ο φετινός σχεδιασμός του γαστρονομικού Φεστιβάλ,  το οποίο συνεχίζεται  για δεύτερη χρονιά, διατηρεί τους […]