17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Σταφιδόψωμα νηστίσιμα και αφράτα

Τι θα χρειαστείτε
  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (ή για όλες τις χρήσεις)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 8 γρ. ή 25 γρ. νωπή
  • 80 ml χυμός πορτοκαλιού (1 μεγάλο πορτοκάλι)
  • 60 ml ηλιέλαιο
  • 110-120 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρά χλιαρό
  • 60 γρ. ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε και 20-30 γρ. παραπάνω αν τα θέλετε πιο γλυκά)
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/4 κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 2 χούφτες σταφίδες, 40-50 γρ.
  • Μέλι αραιωμένο με λίγες σταγόνες νερό για την επάλειψη
Εκτέλεση συνταγής

Ανακατεύουμε την ξηρή μαγιά με το αλεύρι.

Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.

Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το αλάτι με το πορτοκάλι. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο.

Ξεκινάμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας τα υγρά στο αλεύρι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας σταδιακά το νερό μέχρι να έχουμε ένα ωραίο ζυμάρι. Τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα.

Κάνουμε τη ζύμη μπάλα και τη σκεπάζουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες (ανάλογα τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 μπαλάκια των 125 γραμμαρίων περίπου το καθένα. Τα τοποθετούμε σε ταψί σε σχήμα “μαργαρίτα”. Ένα στο κέντρο και τα υπόλοιπα 6 γύρω-γύρω.

Τα σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν ακόμα 45 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180°C. Στον πάτο του φούρνου βάζουμε ένα ταψί ή πυρέξ με νερό. Η υγρασία βοηθάει πολύ στο να ψηθούν όμορφα και σωστά τα σταφιδόψωμα.

Ανακατεύουμε 1 κουταλιά του γλυκού μέλι με λίγες σταγόνες νερό. Αλείφουμε κάθε ψωμάκι με το πινέλο.

Ψήνουμε περίπου 25 με 30 λεπτά.

Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Τα φυλάμε σε τάπερ ή σε σακούλα για να μην ξεραθούν.

Μπορείτε να τα γεμίσετε και με μαρμελάδα για να τα φάτε αλλά και μόνα τους είναι πεντανόστιμα!

Τρώγονται για σνακ και όλες τις ώρες με ευχαρίστηση. Καλή επιτυχία!

ΠΗΓΗ

Περισσότερα Άρθρα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι

Τι θα χρειαστείτε 3 μπούτια κοτόπουλο 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο Χυμό από ένα λεμόνι 1 κουταλιά μουστάρδα απαλή Περίπου 600 ml νερό ή ζωμό λαχανικών Ελαιόλαδο Αλάτι και πιπέρι Προαιρετικά, σουμάκ σε σκόνη Εκτέλεση συνταγής Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και από τις δυο μεριές. Σε βαθύ τηγάνι που κλείνει με καπάκι ή […]

Γνώρισε την βρώμη και τα πολλά οφέλη της στην διατροφή μας

Για την βρώμη ή βρόμη σίγουρα έχεις ακούσει ότι έχει πολλά οφέλη. Γνώρισέ την και μάθε τις ιδιότητές της, τις θερμίδες της και την μεγάλη διατροφική της αξία. Δες ακόμα πως να την καταναλώσεις, με ποιο τρόπο χρησιμοποιούμε την βρώμη για το δέρμα μας και πως βοηθάει αν έχεις ζάχαρο. Γράφει η Στέλλα Μορφογιάννη, Διαιτολόγος  Η βρώμη (Avena sativa,), […]