24 °C Argos, GR
14 Αυγούστου 2022

ΚΠΕ Νέας Κίου: «Από την Κίο της Βιθυνίας στη Νέα Κίο της Αργολίδας»

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α. /Κ.Π.Ε.) Νέας Κίου, στo πλαίσιο των δράσεών του με αφορμή τον εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τιμώντας την πόλη που το στεγάζει και το στηρίζει επί 16 συναπτά έτη, σε συνεργασία με την Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου του Δήμου Άργους –Μυκηνών, τις Διευθύνσεις Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, θα υλοποιήσει την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 από 10:00 έως 13:30, Ημερίδα δια ζώσης, με τίτλο: «Από την Κίο της Βιθυνίας στη Νέα Κίο της Αργολίδας».

H Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Αργολίδας και θα ολοκληρωθεί με βιωματικές δράσεις στο Λασκαρίδειο Λαογραφικό Μουσείο Νέας Κίου.

Στόχος της Ημερίδας είναι η ανάδειξη γνωστών και άγνωστων στοιχείων που αφορούν στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των Προσφύγων από τις Αλησμόνητες Πατρίδες μέχρι τη Νέα Κίο, καθώς και στην ανθρώπινη προσπάθεια και εργασία των Μικρασιατών, όταν εγκαταστάθηκαν στην ελώδη περιοχή που τους δόθηκε, για την όσο το δυνατόν «Αειφορική» διαχείριση και διαμόρφωση ενός νέου «δικού τους» αστικού χώρου, που εξελίχθηκε στον οργανωμένο οικισμό της Νέας Κίου με τη δική του επαγγελματική και κοινωνική ζωή.

[hfe_template id='397365']

Ο αρχικά αμιγώς προσφυγικός συνοικισμός της Νέας Κίου επεκτάθηκε χωροταξικά και πληθυσμιακά, αποκτώντας υποδομές και προσελκύοντας νέους κατοίκους.

Σήμερα, η Νέα Κίος διατηρεί την ταυτότητα της πολυσυλλεκτικής πόλης στη βάση της οποίας συγκροτήθηκε και αναπτύχθηκε, ενώ ήδη έχει γεννηθεί η τέταρτη γενιά κατοίκων προσφυγικής καταγωγής.

Μέσα από αυτή την Ημερίδα ευελπιστούμε να γίνει μια προσπάθεια εμπλουτισμού των γνώσεων των εκπαιδευτικών και με διάφορα παιδαγωγικά εργαλεία, όπως είναι η μουσειακή αγωγή και η βιωματική μάθηση, να μεταλαμπαδεύσουν στους μαθητές/τριές τους ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας, ώστε ψηλαφώντας το παρελθόν, να ενισχύσουν ενεργά και βιωματικά τις γνώσεις τους.

Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Νέας Κίου

Περισσότερα Άρθρα

Ηλιοφάνεια και συννεφιά αύριο Πέμπτη με χαμηλές θερμοκρασίες

Αύριο Πέμπτη αναμένονται νεφώσεις, οι οποίες στο Αιγαίο, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και στην Πελοπόννησο θα είναι αυξημένες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας. Πρόσκαιρες σποραδικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά θα σημειωθούν κυρίως στις Σποράδες, στην Ανατολική Θεσσαλία και Στερεά, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Η ορατότητα στα […]

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΓΕΤΑΣ: Αποκέντρωση και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ομιλία του Γιάννη Μαργέτα, μέλους της Οικονομικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας – Δημοτικού Συμβούλου Κρανιδίου, στο συνέδριο της  Κ.Ε.Δ.Ε, που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης, από 21-23 Οκτωβρίου 2004. Η Ελλάδα σήμερα μετά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις μεγάλης σημασίας για τη μελλοντική πορεία της Χώρας. Η Τοπική […]