26 °C Argos, GR
29 Ιουνίου 2022

ΚΠΕ Νέας Κίου: «Από την Κίο της Βιθυνίας στη Νέα Κίο της Αργολίδας»

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α. /Κ.Π.Ε.) Νέας Κίου, στo πλαίσιο των δράσεών του με αφορμή τον εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τιμώντας την πόλη που το στεγάζει και το στηρίζει επί 16 συναπτά έτη, σε συνεργασία με την Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου του Δήμου Άργους –Μυκηνών, τις Διευθύνσεις Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, θα υλοποιήσει την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 από 10:00 έως 13:30, Ημερίδα δια ζώσης, με τίτλο: «Από την Κίο της Βιθυνίας στη Νέα Κίο της Αργολίδας».

H Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Αργολίδας και θα ολοκληρωθεί με βιωματικές δράσεις στο Λασκαρίδειο Λαογραφικό Μουσείο Νέας Κίου.

Στόχος της Ημερίδας είναι η ανάδειξη γνωστών και άγνωστων στοιχείων που αφορούν στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των Προσφύγων από τις Αλησμόνητες Πατρίδες μέχρι τη Νέα Κίο, καθώς και στην ανθρώπινη προσπάθεια και εργασία των Μικρασιατών, όταν εγκαταστάθηκαν στην ελώδη περιοχή που τους δόθηκε, για την όσο το δυνατόν «Αειφορική» διαχείριση και διαμόρφωση ενός νέου «δικού τους» αστικού χώρου, που εξελίχθηκε στον οργανωμένο οικισμό της Νέας Κίου με τη δική του επαγγελματική και κοινωνική ζωή.

[hfe_template id='397365']

Ο αρχικά αμιγώς προσφυγικός συνοικισμός της Νέας Κίου επεκτάθηκε χωροταξικά και πληθυσμιακά, αποκτώντας υποδομές και προσελκύοντας νέους κατοίκους.

Σήμερα, η Νέα Κίος διατηρεί την ταυτότητα της πολυσυλλεκτικής πόλης στη βάση της οποίας συγκροτήθηκε και αναπτύχθηκε, ενώ ήδη έχει γεννηθεί η τέταρτη γενιά κατοίκων προσφυγικής καταγωγής.

Μέσα από αυτή την Ημερίδα ευελπιστούμε να γίνει μια προσπάθεια εμπλουτισμού των γνώσεων των εκπαιδευτικών και με διάφορα παιδαγωγικά εργαλεία, όπως είναι η μουσειακή αγωγή και η βιωματική μάθηση, να μεταλαμπαδεύσουν στους μαθητές/τριές τους ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας, ώστε ψηλαφώντας το παρελθόν, να ενισχύσουν ενεργά και βιωματικά τις γνώσεις τους.

Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Νέας Κίου

Περισσότερα Άρθρα

Ο Κωνσταντίνος Μάκαρης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το Δήμο Ναυπλίου

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, Αρχικά, ευχαριστώ όλους σας και τον καθένα ξεχωριστά για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μου και την παρουσία σας εδώ σήμερα, στο ξενοδοχείο Αμαλία. Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για εμάς. Είναι μια σημαντική ημέρα για έμενα προσωπικά και τους συνεργάτες μου. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε μια ενδιαφέρουσα και μεγάλη διαδρομή […]

Κινητοποίηση 11ης Μαΐου στην ΔΔΕ Αργολίδας

 Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας, σε συνέχεια και της απόφασης  του Δ.Σ της ΟΛΜΕ για Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στην  τράπεζα θεμάτων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αλλά και για την μείωση της ύλης, ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τη σχολική κοινότητα  αλλά ολόκληρη την κοινωνία, και τα οποία περιγράφονται στην εν λόγω απόφαση της ΟΛΜΕ, συμμετέχει […]

Follow by Email