15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Γιάννης Μαργέτας: Ανάπτυξη και Δήμοι

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ένα πολύ απλό κανόνα:

«Αν τα λεφτά δεν απορροφηθούν εγκαίρως, χάνονται. Τέλος.»

Ελέχθη από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στις 21 Οκτωβρίου 2021.

Σε ένα κόσμο που αλλάζει, η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί απλά να παρακολουθεί τις αλλαγές, πρέπει να βγαίνει μπροστά, να διεκδικεί ρόλους για να είναι ακόμη πιο χρήσιμη στους πολίτες.

Οι Δήμοι πρέπει να παλέψουν σκληρά, να επιδείξουν επιδόσεις στις απορροφήσεις κονδυλίων και στη δημιουργία αναπτυξιακών υποδομών, να καταφέρουν να κερδίσουν το ρόλο «της ατμομηχανής» της ανάπτυξης.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό, πρέπει να διευρυνθεί ο αναπτυξιακός τους ρόλος. Προϋπόθεση γι αυτό είναι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών τους και της διοικητικής ικανότητας.

Πέραν της έξυπνης πόλης (smart city), έργο που είναι επιβεβλημένο να υλοποιηθεί το συντομότερο, ο Δήμος πρέπει να επικεντρώσει σε υλοποίηση Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάδειξης της Ταυτότητάς του, με έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα  μιας εκάστης των Κοινοτήτων του, τόσο για την αξιοποίηση στον τουριστικό τομέα, όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και για τη διασφάλιση των υποδομών και προγραμμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων.

Κυρίαρχο ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία πρέπει να έχει η εφαρμογή προγραμμάτων που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή (προώθηση της απασχόλησης, προγράμματα ενίσχυσης του εισοδήματος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων).

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να προέρχονται από πηγές όπως:

Προγράμματα του «Ταμείου Ανάκαμψης» 2021-2024, του ΕΣΠΑ 2021-2027, Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», Πρόγραμμα «Φιλόδημος  ΙΙ», Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημαντικό είναι ότι μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις.

Ο Δήμος Ερμιονίδας  προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών και πρέπει να  είναι πρωταγωνιστής την επόμενη μέρα. Το κλειδί για την υλοποίηση και την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αύξηση των θέσεων εργασίας και των λοιπών θετικών επιδράσεων, είναι η επίλυση των θεμάτων στις υποδομές, αφού τα οράματα περνάνε μέσα από αυτές και η υστέρηση σήμερα είναι σημαντική.

Και βέβαια στο επίκεντρο όλων αυτών είναι ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος. Οι νέες προκλήσεις πρέπει να μας βρουν με νέες δεξιότητες, νέα οργανογράμματα, περισσότερες γνώσεις, με βασικό γνώμονα πάντα τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας.

Περισσότερα Άρθρα

“ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ” – Νέος υποψήφιος ο Γιάννης Καρκαλάτος

Η “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ” μεγαλώνει και ισχυροποιείται ! ΜΑΖΙ ΜΑΣ και ο Γιάννης Καρκαλάτος του Νικολάου και της Λευκοθέας. Ο Γιάννης κατοικεί μόνιμα με την οικογένεια του στο Κιβέρι και έχει καταγωγή και από την Ανδρίτσα. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Δ. Βαρβουλέτου και πατέρας τριών παιδιών. Γεννήθηκε στο Τορόντο, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του […]

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας Αργολίδας κάθετα αντίθετη με την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου Αργολίδας σχετικά με την έλλειψη ακτινολόγων

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας Αργολίδας καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου Αργολίδας να ‘’λύσει’’ το πρόβλημα της έλλειψης ακτινολόγων στην νοσηλευτική μονάδα Άργους συνάπτοντας σύμβαση με ιδιωτική επιχείρηση. Πράγματι, στο ακτινολογικό τμήμα του Άργους έχει μείνει πλέον ΜΟΝΟ ο διευθυντής του μετά και την πρόσφατη παραίτηση του προτελευταίου υπηρετούντος […]