19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Ανδριανός στη Βουλή για τη διευκόλυνση ίδρυσης και λειτουργίας εταιριών και ζητήματα αγροτών και κτηνοτρόφων

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη διευκόλυνση της σύστασης και λειτουργίας εταιριών, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το να ζητάς συνέχεια εκλογές είναι βεβαίως δικαίωμα της αντιπολίτευσης. Όμως, ταυτόχρονα, σε μια δύσκολη συγκυρία με εξωγενείς παράγοντες, με πόλεμο στην Ευρώπη, με τις καταστροφές που βλέπουμε, νομίζω ότι είναι ανεύθυνο.

Κι εμείς λοιπόν ως υπεύθυνη δύναμη, η Νέα Δημοκρατία, θα κινηθούμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και θα κάνουμε αυτό που πρέπει στηρίζοντας σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες τους πολίτες.

Πράγματι βιώνουμε μια δύσκολη συγκυρία, βρισκόμαστε σε μία δίνη οικονομικών επιπτώσεων. Όμως μια υπεύθυνη κυβέρνηση σ’ αυτές τις δύσκολες καταστάσεις δεν σκέφτεται τις εκλογές, τις οποίες άλλωστε σύμφωνα και με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων τις κερδίζει. Σκέφτεται αντιθέτως πώς θα βγάλει το σκάφος από την φουρτούνα για να το πάει σε ένα απάνεμο λιμάνι. Και το παλεύει – με δυσκολίες βεβαίως, και τις δυσκολίες δεν τις ζει μόνο η χώρα μας, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη, ολόκληρος ο κόσμος.

Μέσα σ’ αυτό λοιπόν το πλαίσιο των δυσκολιών, γίνονται κινήσεις στήριξης των πολιτών. Βεβαίως υπάρχουν τεράστια προβλήματα λόγω της ενεργειακής κρίσης και τις ακρίβειας, αλλά από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα. Άλλωστε ποια πολιτική δύναμη δεν θέλει να στηρίξει τον πολίτη; Είναι δυνατόν να έχεις περιθώρια και να μην τα εξαντλείς; Εμείς λοιπόν τα εξαντλούμε τα περιθώρια και κάνουμε πολιτική υπεύθυνη και αποτελεσματική.

Όπως ήταν αποτελεσματική και υπεύθυνη η πολιτική  μας να αποπληρώσουμε το υπόλοιπο του χρέους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να κερδίσουμε έτσι από αυτή την πρόωρη εξόφληση 230 εκατομμύρια € τα οποία βεβαίως θα είναι προς όφελος της κοινωνίας.

Όπως επίσης, θέλω να πω ότι ακούστηκαν ανακρίβειες ότι δεν έχει υπάρξει για παράδειγμα στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Θυμίζω ό,τι αναφέρθηκε συγκεκριμένα για τον Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια. Έχει μειωθεί ο ΦΠΑ στα εφόδια και δεν πρέπει αυτό να το ξεχνάμε.

Ακούσαμε πριν από λίγο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κύριο Γεωργαντά,  ο οποίος κατέθεσε τροπολογία και στηρίζει τους κτηνοτρόφους, γιατί πράγματι οι ζωοτροφές είναι στα ύψη και οι κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να αγοράσουν τις ζωοτροφές που είναι απαραίτητες για τα ζώα τους.

Πρέπει λοιπόν να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και αυτό κάνουμε. Και μάλιστα η στήριξη αυτή γίνεται συνολικά στο τζίρο του 2021 όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Υπουργός. Όπως με διαβεβαίωσε περιμένω ακόμη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να φέρει, όπως έχει δεσμευτεί άλλωστε, αυτές τις μέρες την τροπολογία για την αποζημίωση και την προκαταβολή των πληγέντων Αργολιδαίων από τον πρόσφατο πακέτο. Μια αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ που θα δώσει μία τόνωση και στήριξη στους αγρότες, στους Αργολιδείς παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό. Έχω λοιπόν τη διαβεβαίωση του ΕΛΓΑ και Υπουργού ότι θα τηρήσει την δέσμευση και θα φέρει σύντομα, τις επόμενες μέρες, εντός της εβδομάδας, αυτή την τροπολογία που είναι σημαντική για τον πρωτογενή τομέα για να στηρίξουμε αυτούς τους αγρότες και ιδιαίτερα στην Αργολίδα την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ γιατί βεβαίως οι ζημιές είναι πολλές, έχουν γίνει αντιληπτές και τις έχουν δει και οι αρμόδιοι Υπουργοί και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στην οικονομική επιστήμη, ο ασφαλέστερος ίσως ορισμός της προόδου μιας κοινωνίας είναι η διαρκής και αποφασιστική μείωση του κόστους συναλλαγής, όλων δηλαδή εκείνων των περιφερειακών πραγμάτων που πρέπει κανείς να φροντίσει πριν αφιερώσει την ενέργεια, τον χρόνο και τους λοιπούς πόρους του στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου που έχει ορίσει.

Συναλλακτικό κόστος είναι για παράδειγμα η αβεβαιότητα για τα δικαιώματα χρήσης μιας ιδιοκτησίας – ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά η κυβέρνηση προωθώντας την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και των σχεδίων χρήσης γης.

Συναλλακτικό κόστος είναι οι υπερβολικές καθυστερήσεις και διαδικαστικές εμπλοκές στην απονομή δικαιοσύνης, και ιδίως σε ό,τι αφορά την οικονομική ζωή, στην επίλυση των επιχειρηματικών διαφορών – ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά η κυβέρνηση με τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της δικαιοσύνης και την προώθηση εξωδικαστικών εργαλείων.

Συναλλακτικό κόστος είναι οι αχρείαστες περιπλοκές στην πτωχευτική διαδικασία που οδηγούν σε πάγωμα της επιχειρηματικής δράσης και σε μεγάλη απώλεια πόρων – ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά η κυβέρνηση με τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου.

Συναλλακτικό κόστος είναι οι αχρείαστες πολύμηνες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων – ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά η κυβέρνηση και προσπαθεί να το λύσει με την ψηφιοποίηση της σχετικής διαδικασίας.

Και βεβαίως, συναλλακτικό κόστος είναι κάθε χαμένη εργατοώρα εξαιτίας αχρείαστων γραφειοκρατικών υποχρεώσεων, κάθε ευρώ που πηγαίνει για διαδικασίες εντελώς παρωχημένες στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Και σ’ αυτό το πεδίο, παρά τον μεγάλο δρόμο που ομολογουμένως έχουμε ακόμη να διανύσουμε για να διευκολύνουμε όσο γίνεται περισσότερο την καθημερινότητα του πολίτη, του επαγγελματία και του ανθρώπου της επιχειρηματικότητας, μπορούμε στην Ελλάδα να είμαστε περήφανοι.

Η ψηφιακή μετάβαση είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που ανέλαβε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων αυτών ήδη γλιτώνουν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες από χιλιάδες χαμένες ώρες και χαμένα ευρώ στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ό,τι αφορά την εισαγωγή Υπηρεσιών Μίας Στάσης, που αποτελεί και μέρος του συζητούμενου σήμερα νομοσχεδίου, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην παγκόσμια πρωτοπορία καθώς κατέχει την 11η θέση στον κόσμο στις σχετικές μετρήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και την 6η θέση στον δείκτη IMD.

Βεβαίως, κι εδώ θέλω να το επαναλάβω για να είμαι απολύτως σαφής, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Ακόμη υπάρχουν ισχυροί επιμέρους πυρήνες γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που αντιστέκονται στις αλλαγές υπέρ του τελικού χρήστη. Οφείλουμε να κινηθούμε με την ίδια αποτελεσματικότητα, πείθοντας ταυτόχρονα με επιχειρήματα και απτά παραδείγματα τα στελέχη της διοίκησης ότι η εισαγωγή των ψηφιακών εργαλείων θα κάνει και τη δική τους δουλειά ευκολότερη και αποδοτικότερη.

Χάρη όμως στην αποδεδειγμένη αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρμόδιων κάθε φορά Υπουργών, αυτή η μάχη είναι βέβαιο ότι θα κερδηθεί προς όφελος της χώρας συνολικά, της εθνικής οικονομίας, των πολιτών και της επιχειρηματικότητας.

Οι προβλέψεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου είχαν ευρεία συναίνεση τόσο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όσο και μεταξύ των εκπροσώπων των άμεσα ενδιαφερόμενων φορέων και κλάδων κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Με την ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας ενοποιούνται σε έναν νόμο οι κανόνες σύστασης επιχείρησης και δημοσίευσης των πράξεων στο ΓΕΜΗ και εντάσσονται όλες οι νομικές μορφές στην Υπηρεσία μίας Στάσης καθώς παρέχεται η δυνατότητα της ηλεκτρονικής σύστασης εταιριών όλων των νομικών μορφών καθώς και η εγκατάσταση υποκαταστημάτων αλλοδαπής.

Με την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του ΓΕΜΗ και της Υπηρεσίας Μίας Στάσης επεκτείνονται οι διασυνδέσεις με άλλα πληροφοριακά συστήματα όπως το TAXIS και το e-ΕΦΚΑ ώστε να διευκολύνεται η άμεση ανταλλαγή των σχετικών πληροφοριών.

Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα για την πλήρη αυτοματοποίηση των διαδικασιών που διευκολύνει σημαντικά την ίδρυση και λειτουργία εταιριών στη χώρα μας, ενισχύοντας ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα του ρυθμιστικού μας περιβάλλοντος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου διασφαλίζουν πλήρως τη διαφάνεια και την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων, μια εύλογη ανησυχία σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Κυρίες  και κύριοι συνάδελφοι,

Η επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης είναι σαφές ότι μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για την εθνική μας οικονομία. Ήδη, χάρη στη βούληση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, αλλά και τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμενων ως προς την επιτακτικότητα αυτής της στόχευσης, η χώρα μας όχι μόνο έχει καλύψει πολύ χαμένο έδαφος, αλλά και θεωρείται πλέον ότι ανήκει στην παγκόσμια πρωτοπορία ως προς συγκεκριμένες πτυχές της εισαγωγής των ψηφιακών εργαλείων στη δημόσια ζωή.

Οφείλουμε αυτή την προσπάθεια να τη συνεχίσουμε με αμείωτη ταχύτητα. Κάθε εργατοώρα, κάθε ευρώ που εξοικονομείται από αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάθε αβεβαιότητα που εξαλείφεται μέσω της σαφήνειας και της ασφάλειας του νόμου, είναι ένα σημαντικό κέρδος για τους πολίτες και την οικονομία, ένα κέρδος που ανατοκίζεται διαρκώς, δημιουργώντας ένα σημαντικό άυλο κεφάλαιο για την ανάπτυξη και την κοινή προκοπή.

Η διευκόλυνση της ίδρυσης και της λειτουργίας επιχειρηματικών εταιριών, η διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη είναι σήμερα αυτονόητες υποχρεώσεις κάθε οργανωμένης πολιτείας.

Είναι γι’ αυτό σημαντικό το γεγονός ότι το παρόν νομοσχέδιο συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή, μειώνοντας το κόστος συναλλαγής, προάγοντας δηλαδή ουσιαστικά την πρόοδο της κοινωνίας μας.

 

Περισσότερα Άρθρα

Συνάντηση Βορίδη-Νίκα. Συνέντευξη Τύπου δίνει σήμερα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Σε συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του στην Τρίπολη, στις 2 το μεσημέρι, σήμερα Τρίτη 28 Απριλίου, θα ενημερώσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε στην Αθήνα, χθες, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη. Υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειάρχης έθεσε στον υπουργό σειρά θεμάτων που -μεταξύ άλλων- […]