17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου: ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Εδώ και έναν μήνα μαίνεται ένας πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας μετά από την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας. Ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος μεταξύ δύο ιμπεριαλιστικών πόλων, ΗΠΑ -ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη μια και Ρωσίας από την άλλη. Από το 2014 ο λαός της Ουκρανίας έχει γίνει σάκος του μποξ ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, με χιλιάδες άμαχους νεκρούς τόσο από τα φασιστικά τάγματα που δρούσαν στην Ουκρανία (Αζόφ, Δεξιός Τομέας) με τη χρηματοδότηση και την καθοδήγηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όσο κι από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας που εγκυμονεί τον κίνδυνο της γενίκευσης του πολέμου σε παγκόσμια σύρραξη και πυρηνικό όλεθρο.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις πιστές στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, είναι αυτές που δίνουν κάθε χρόνο το 2% του προϋπολογισμού για επιθετικούς εξοπλισμούς στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, έχουν παραχωρήσει επιπλέον βάσεις σε αμερικανοΝΑΤΟϊκά στρατεύματα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο κ.α. Η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη – ΝΔ έσπευσε να στείλει εξοπλισμό στον Ουκρανικό στρατό, βαθαίνοντας την εμπλοκή της χώρας, ενώ στο Αιγαίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια πολεμική δύναμη.

Λαοί και εργαζόμενοι σφαγιάζονται για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κάθε χώρας, για την αναβάθμιση τους στο ευρύτερο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο αγορών και πλουτοπαραγωγικών πηγών. Εμείς οι  εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα συμφέρον να ευθυγραμμιστούμε πίσω από την μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, πίσω από κανένα ληστή για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων.

Εκφράζουμε τη γνήσια διεθνιστική αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό και στους λαούς της περιοχής, δυναμώνοντας τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα! Καμία σκέψη για εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο.

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία!
  • Η κυβέρνηση να μην αποστείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία!
  • Να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές!
  • Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολή εκτός συνόρων!

Η πολεμική σύρραξη, σε συνδυασμό με την πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης», της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και της απολιγνιτοποίησης της ΕΕ, που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος. Την ίδια ώρα που σκοτώνεται κόσμος στην Ουκρανία, κάποιοι καπιταλιστές αυξάνουν τα κέρδη τους.  Στους πολέμους κάποιοι κερδίζουν και την πληρώνουν πάντα οι λαοί! Είτε άμεσα, πέφτοντας θύματα της πολεμικής σύγκρουσης, είτε υποφέροντας από τη φτώχια και την καταστροφή που συνοδεύουν τη σύγκρουση. Αυτό ζουν οι λαοί και οι εργαζόμενοι, πληρώνοντας πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, τη βενζίνη και το πετρέλαιο, εκτοξεύοντας την ενεργειακή φτώχια, ενώ όλα τα προϊόντα ακριβαίνουν περιορίζοντας δραστικά την αγοραστική δύναμη των λαϊκών οικογενειών.

Την ώρα που η ακρίβεια πετσοκόβει το εισόδημά μας  και ο κατώτερος μισθός είναι καθηλωμένος στα 663€, την ώρα που στον κλάδο μας τσακίζει η εργολαβοποίηση, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα 8μηνα,  δυναμώνουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας, διεκδικούμε:

  •  Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μισθό.
  •  Κανένας εργαζόμενος με ατομική σύμβαση. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, με αυξήσεις και κατοχύρωση δικαιωμάτων.
  •  Ρεύμα φθηνό για το λαό.
  •  Καμία προσαύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης. Κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ.
  •  Καμία σκέψη για αποκοπή του ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν το πανάκριβο ρεύμα.
  •  Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Αντλώντας δύναμη από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια Καβάλας, στη COSCO, στην e-food, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν απεργιακή απάντηση, με τη συμμετοχή τους στην απεργία και στις κινητοποιήσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης 6 Απρίλη 2022, στην Τρίπολη, στην πλατεία Πετρινού, 10:30πμ.

Δεν δεχόμαστε καμία θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου. Μπορούμε να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων, στην οργανωμένη πάλη κι αγώνα με τη συμμετοχή των εργαζομένων  στα ταξικά σωματεία! Για να ζήσουμε μια ζωή χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και προσφυγιά, με ειρήνη ανάμεσα στους λαούς.

Για το ΔΣ

Ο  πρόεδρος                                                                                                                  Ο γραμματέας

Γιάννης Μπουρσιάνης                                                                                                Χρήστος Κουλουράς

Περισσότερα Άρθρα

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ: Απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης απαντάμε : Δημόσια Διαχείριση του Νερού, με Ποιότητα και Χαμηλό Κόστος για τους Πολίτες

Διαμαρτυρία των εργαζομένων σήμερα  έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΝ στο Ναύπλιο  ενόψει της κατάθεσης  στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχέδιου  που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Ένα νομοσχέδιο μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιχειρεί να παραχωρήσει τις αποφάσεις  για τα σημαντικά ζητήματα της […]

Η ΔΕΥΑ Ναυπλίου ενημερώνει για τη σημασία του νερού στη ζωή

Το 20% περίπου όλων των επιφανειακών υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται σοβαρά από ρύπανση. Η σηµασία του νερού για τη ζωή και ως συστατικού του παγκόσµιου οικοσυστήµατος γίνεται συνεχώς σαφέστερη. Είναι ένας πόρος που όχι µόνο καλύπτει βασικές ανάγκες για τον ανθρώπινο πληθυσµό και αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα µε τη δηµιουργία και […]