14 °C Argos, GR
7 Δεκεμβρίου 2022

Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Έφυγε από ζωή η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη, η σπουδαία ερμηνεύτρια του νησιώτικου τραγουδιού, η αγαπημένη «Κυρά του Αιγαίου» σε ηλικία 91 ετών. Η κόρη της Ελένη Λεγάκη την αποχαιρέτησε με μια φωτογραφία στο Facebook.

Ποια ήταν η Ειρήνη Κονιτόπουλου – Λεγάκη

Γεννήθηκε στην Κεραμωτή της Νάξου στις 15 Δεκεμβρίου 1931. Ήταν κόρη του Μιχάλη Κονιτόπουλου και αδελφή του Γιώργου Κονιτόπουλου.

Το 1951 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ιδιαίτερα γνωστή έγινε με τη συνεργασία της με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) με προϊστάμενο τον Σίμωνα Καρά. Το 1955 παντρεύτηκε τον Στέλιο Λεγάκη και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Μαζί με τον αδελφό της Γιώργο Κονιτόπουλο και με την κόρη της Ελένη Λεγάκη χάραξαν μια μεγάλη πορεία στον χώρο του παραδοσιακού τραγουδιού.

Από τη δεκαετία του 60 κυκλοφόρησε δεκάδες δίσκους 45 στροφών ενώ έδωσε και πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για εκείνη γιατί πέθαναν δύο παιδιά της.

Η προσφορά της στο νησιώτικο τραγούδι ήταν τεράστια καθώς έχει τραγουδήσει επιτυχίες όπως: «Αρμενάκι», «Έλα να πάμε σε ένα μέρος», στον «Αρτεμώνα», «Ας τραγουδήσω και ας χαρώ», «Αμοριανό», «Σάλα γιάλα», «Να σ’ αγαπώ ίντα ‘θελα».

Προσωπική δισκογραφία

«Νησιώτικα τραγούδια 1, 2, 3» (1967, 1968, 1968)
«Τσάρκα με το τρεχαντήρι» (1970)
«Νησιώτικη τσάρκα» (1973)
«Τραγούδια του Αιγαίου» (1973)
«Από λιμάνι σε λιμάνι» (1975)
«Τα πελαγίσια» (1975)
«Θαλασσινοί αντίλαλοι» (1977)
«Θαλασσινά» (1982)
«Μεγάλες επιτυχίες» (1982)
«Χρυσός δίσκος» (1982)
«9 μποφόρ» (1987)
«Ανέφαλα θαλασσινά» (1993)
«Νησιώτικα» (1994)

Συμμετοχές

«Ντιρλαντά» (1971)
«2ο Ταξίδι στην Ελλάδα» (1975)
«Τραγούδια απ” τα νησιά μας» (1975)
«Ντάρι-ντάρι, νησιώτικο γλέντι» (1991)
«Τα ωραιότερα νησιώτικα τραγούδια» (1992)

Περισσότερα Άρθρα

Δόμνα Σαμίου: Εξέχουσα ερμηνεύτρια και ερευνήτρια του δημοτικού τραγουδιού, με διεθνή αναγνώριση.

Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή, από μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς. Ο πατέρας της ήταν ψάλτης στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, κοντά στην οποία ζούσε η οικογένειά της σ’ ένα φτωχικό καλύβι. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες της προσφυγιάς είχε τα πρώτα μουσικά της ακούσματα, από τα οποία πήγασε η αγάπη της για […]

O Δήμος Τρίπολης καλεί όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις να υποβάλουν αιτήσεις για απαλλαγή ή επιστροφή δημοτικών τελών και φόρων

Ο Δήμος Τρίπολης συνεχίζοντας την προσπάθεια στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων υπενθυμίζει ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ τόσο οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και οι αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις για την απαλλαγή ή την επιστροφή δημοτικών τελών και φόρων. Οι αναφερόμενες αποφάσεις αφορούν τόσο τις σε αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεις όσο και τις πληττόμενες, που έχουν […]