20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Η ΕΕΔΥΕ καταδικάζει τις επιθετικές αποφάσεις των πρόσφατων Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ & ΤΗΣ ΕΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταδικάζει τις επιθετικές αποφάσεις των πρόσφατων Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που έρχονται να ρίξουν νερό στο μύλο των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με την Ρωσία, φανερώνοντας την παραπέρα κλιμάκωσή τους. Προειδοποιούν για γενικευμένη ιμπεριαλιστική  σύγκρουση η αποστολή σύγχρονων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, η δημιουργία τεσσάρων νέων ομάδων μάχης (battlegroups) σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία δίπλα στις προηγούμενες στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία, η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων σε στεριά, θάλασσα κι αέρα από τη Βαλτική Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο, η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από τις χώρες μέλη του, που αποφάσισε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες γιατί στηρίζει τις επιθετικές αυτές αποφάσεις. Ενισχύει κι επεκτείνει την εμπλοκή της χώρας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, βάζοντας τον ελληνικό λαό σε μεγάλες περιπέτειες. Καμιά απολύτως σχέση δεν έχει το βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας, η μετατροπή της σε ευρωατλαντικό πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων, η παροχή διευκολύνσεων για τις ΑμερικανοΝΑΤΟικές πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, με τα συμφέροντα και τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την αγορά πανάκριβου αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και για την επιτάχυνση της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», στο φόντο του μαινόμενου εδώ κι ένα μήνα ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, φανερώνουν πως μοναδικοί ωφελημένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Στο όνομα της “απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο” προωθείται η παραπέρα εξάρτηση από το αμερικανικό. Οι λαοί ήδη πληρώνουν πανάκριβο το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ την ίδια ώρα ενεργειακές πηγές της χώρας μας, που θα μπορούσαν να παρέχουν επαρκή και φτηνή ενέργεια για όλο το λαό, μένουν αναξιοποίητες.  Αποκαλύπτεται ότι η λεγόμενη ανάπτυξη, που κάνει λόγο η ΕΕ και υπηρετούν διαχρονικά τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και τα άλλα αστικά κόμματα, είναι προσανατολισμένη στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Για τους λαούς σηματοδοτεί περισσότερα βάρη. Ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί ήδη πληρώνουν τις συνέπειες του πολέμου μέσω των ανατιμήσεων στην ενέργεια, της ακρίβειας στα είδη διατροφής ακόμη και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, της ενεργειακής φτώχειας.

Αποτελεί σήμα κινδύνου η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ που καταγράφεται μέσω του δόγματος της λεγόμενης “στρατηγικής πυξίδας”, της προώθησης του ευρωστρατού με δυναμικότητα 5.000 στρατιωτών και της ενίσχυσης της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), φορτώνοντας το λογαριασμό στις πλάτες των λαών και  στοχεύοντας στην ανάπτυξη της ικανότητας της ΕΕ να δρα τόσο αυτόνομα, όσο και συμπληρωματικά ως προς το ΝΑΤΟ, οποτεδήποτε το επιτάσσουν τα ευρωενωσιακά συμφέροντα.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις που μυρίζουν μπαρούτι και ταυτόχρονα φορτώνουν το λαό με μεγαλύτερα βάρη, χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο αγώνας για να σταματήσει οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος! Η πραγματική αλληλεγγύη στον ουκρανικό, τον ρωσικό και τους άλλους λαούς της περιοχής περνά μέσα από το δυνάμωμα της πάλης για να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές. Για να μην παραχωρείται καμιά διευκόλυνση από τη χώρα μας για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Για να μη συμμετέχουν ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε ευρωατλαντικές αποστολές εκτός συνόρων.

 Αθήνα, 28/3/2022                                                                      Το γραφείο τύπου της ΕΕΔΥΕ

Περισσότερα Άρθρα

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Olaf Scholz

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Olaf Scholz στην πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα. Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων σε μία σειρά από τομείς και τόνισαν την βούλησή τους για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γερμανό Καγκελάριο για τις […]

Δημήτρης Καμπουράκης: Το κακό σπυρί

Όταν ξεκίνησε η ιστορία της υποκλοπής, είχα γράψει ότι ο μέγας κίνδυνος για την κυβέρνηση είναι να μεταβληθεί σε μια πολιτική υπόθεση Πισπιρίγκου. Να απασχολήσει την πολιτικοτηλεοπτική και τη socialmediaκή πραγματικότητα κανένα εξάμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν θα ακούγεται τίποτα άλλο. Να πωρωθεί η κοινή γνώμη σε τέτοιο βαθμό, που όλα τα υπόλοιπα […]