15 °C Argos, GR
3 Φεβρουαρίου 2023

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΝΗΜΗΣ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ: «ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ» – Παράσταση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

ΣΑΒΒΑΤΟ 26, ΚΥΡΙΑΚΗ 27 και ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 9 Μ.Μ. στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΝΗΜΗΣ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ παρουσιάζει την παράσταση «ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ», αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Μια παράσταση που ξεκινά ως πραγματική μαρτυρία που δόθηκε στο Νίκο Ρουμπάκη και αυτός με τα δραματουργικά του εργαλεία και τη μυθοπλασία το μεταμορφώνει σε θεατρικό έργο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κίου ανέλαβε στη συνέχεια να υλοποιήσει την παραγωγή με την ΚΕΔΑΜ και τη Δημοτική Θεατρική Σκηνή Νέας Κίου και να υπογράψει την καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία ο Γιάννης Σαρηγιάννης.

Τη μεταφορά της μαρτυρίας-παράστασης τη βλέπουμε να ζωντανεύει μπροστά στους θεατές που συμμετέχουν όλοι σε μια καταγραφή -ντοκουμέντο που η σκηνογραφία του Σπύρου Πούλου μας οδηγεί στη δράση και την άμεση παρέμβαση-παράβαση του κοινού.

Η ιστορία μας παρουσιάζει την τελευταία παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Σμύρνη που την αφηγείται ο απόγονος μιας οικογένειας. Παραμονή του 1922… Ζωντανεύουν οι μνήμες του από αφηγητές που μετατρέπονται σε πρόσωπα και ήρωες που άφησαν ανεξίτηλες στιγμές στη ζωή του καθώς περνώντας από «το εκεί στο εδώ», από τη Σμύρνη στη Μυτιλήνη, έχασε όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα οικογένειας και του πρώτου του έρωτα αφήνοντας τα «πίσω στο βυθό» της Σμύρνης μαζί με εκατοντάδες «άψυχα κορμιά από Έλληνες». Η χαρά, η συγκίνηση, η θλίψη και ο πόνος του ξεριζωμού, η απώλεια αλλά και η καινούργια αρχή με την επιβίωση και την εγκατάσταση είναι το συναισθηματικό μωσαικό που συνθέτει η παράσταση με φωνές και μελωδίες από τον Μάριο Καραχάλιο και την Ράνια Κουτρούλη με ήχους από κανονάκι και κρουστά αντίστοιχα αλλά και με πρωτότυπη μουσική από τους Op3 που μας έντυσαν αυτό το «συμπόσιο» μαρτυριών και ιστορίας. Οι χορογραφίες της Μαριλένας Λιαγκρή ζωντανεύουν τους νεκρούς συγγενείς του εγγονού Μανωλιού κάνοντας τους αφηγητές ήρωες της μνήμης του να χορεύουν και να συνυπάρχουν μαζί του. Ο διωγμός και οι ατμόσφαιρες κορυφώνονται από τα art video του Δημήτρη Παπαδόπουλου και τα γυρίσματα και μοντάζ της Whitedogfilms. Οι αφηγητές «εκδύονται» και ντύνονται με τα κουστούμια που επιμελήθηκε ο Τάκης Κοκκινόπουλος, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και οι ραφές της Νεκταρίας Σπινοπούλου. Τα γραφιστικά υπογράφει ο ίδιος ο σεναριογράφος Νίκος Ρουμπάκης καθώς και τα teasers της παράστασης. Οι ατμόσφαιρες φωτίζονται από την τεχνική κάλυψη του Κώστα Ηλιόπουλου ενώ η ηχητική εγκατάσταση από τον Κώστα Τσεβόπουλο.

Το ντοκουμέντο δραματουργικά το καταγράφει η φωτογραφική μηχανή του δημοσιογράφου ρεπόρτερ που ανοίγει ουσιαστικά την πόρτα της μαρτυρίας και ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας κάνοντας τους θεατές κοινωνούς των γεγονότων.

Τέλος να σας ενημερώσουμε ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας καθώς η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας κατά του COVID.

Περισσότερα Άρθρα

Σήμερα στην Τρίπολη: Επετειακή εκδήλωση της ΙV Μεραρχίας Πεζικού «Πελοπόννησος»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Τρίπολης, για την 201η Επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς, σήμερα Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο / ώρα 19:30, θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση της ΙV Μεραρχίας Πεζικού «Πελοπόννησος» με θέμα “110 χρόνια από την Ίδρυση της Πτερωτής Μεραρχίας – 201 χρόνια από την Άλωση της Τριπολιτσάς”. Ομιλητές Γεώργιος Κακούτης, επιτελάρχης του Σχηματισμού, συνταγματάρχης (ΠΒ), […]

Πρόγραμμα Υποστηρικτών του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου

Η ανανέωση των συνδρομών και η εγγραφή νέων μελών στο Πρόγραμμα Υποστηρικτών του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου για το 2023 έχει ήδη ξεκινήσει. Μπορείτε να ανανεώσετε την Κάρτα σας καταβάλλοντας την ετήσια συνδρομή σας στους λογαριασμούς: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΙΒΑΝ GR9301104270000042748015718 ALPHA BANK: IBAN GR6301406720672002001000030 Μέλος: 60 € (30€ για μαθητές-φοιτητές) Οργανισμοί/Εταιρίες: 150 € (3 κάρτες) Υποστηρικτής: […]