13 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

1998: Νεκρός στο καθήκον από τα πυρά Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών

Οι έξι Αλβανοί που μετέφεραν περισσότερα από 200 κιλά χασίς σε «φούντα» ήταν αποφασισμένοι για όλα. Θα τα περνούσαν νύχτα από τα σύνορα του Νομού Καστοριάς, οπλισμένοι σαν «αστακοί» για κάθε ενδεχόμενο. Όταν εντοπίστηκαν από το μεταβατικό απόσπασμα που περιπολούσε στην παραμεθόριο περιοχή, δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ για να αποφύγουν τον έλεγχο. Από τις σφαίρες των αυτόματων όπλων τους βρήκε το θάνατο ο αστυφύλακας Δημήτρης Ζαρομυτίδης 31 χρόνων, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Άργους Ορεστικού. Άλλος ένας αστυνομικός είχε πέσει στο καθήκον… Οι συνάδελφοί του έδωσαν όρκο να συλλάβουν τους δολοφόνους και τα κατάφεραν. Την επόμενη ημέρα τους παρέδωσαν στη δικαιοσύνη.

Η νυχτερινή βάρδια πλησίαζε στο τέλος της για τους τρεις αστυνομικούς που με το υπηρεσιακό τζιπ «όργωναν» την παραμεθόριο. Εκτός από τον Ζαρομυτίδη, που ήταν ο οδηγός, επέβαιναν ο ανθυπαστυνόμος Νικόλαος Μπρέντας, 32 χρόνων και ο αστυφύλακας Απόστολος Καρανάς, 24 χρόνων. Και οι τρεις είχαν αποσπαστεί στο μεταβατικό απόσπασμα Πολυανέμου Καστοριάς και έκαναν περιπολίες για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών και εμπόρων ναρκωτικών.

Στις 5 τα ξημερώματα εντόπισαν ένα κλειστό φορτηγάκι και έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει για έλεγχο. Όμως εκείνος ανέπτυξε ταχύτητα. Το περιπολικό άρχισε την καταδίωξη στους δύσβατους δρόμους της αγροτικής περιοχής. Λίγα χιλιόμετρα μακριά, κοντά στο χωριό Αμμουδάρα, οι ύποπτοι σταμάτησαν. Όχι όμως για να υποβληθούν σε έλεγχο. Οι δύο επιβάτες άνοιξαν την πίσω πόρτα και «γάζωσαν» το υπηρεσιακό τζιπ με αυτόματα «Καλάσνικοφ». Μία από τις σφαίρες βρήκε τον Δημήτρη Ζαρομυτίδη στο λαιμό και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Αμέσως οι δύο συνάδελφοί του κάλεσαν από τον ασύρματο για ενισχύσεις, δίνοντας τα χαρακτηριστικά του κλειστού φορτηγού για τις αναζητήσεις και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της Καστοριάς. Όμως, οι γιατροί διαπίστωσαν απλώς το θάνατό του, που ήταν ακαριαίος…

Είχε πλέον ξημερώσει και οι άνδρες των μεταβατικών αποσπασμάτων είχαν αποκλείσει κάθε δίοδο διαφυγής των δραστών προς τα σύνορα. Όμως εκείνοι κατέβαιναν νότια. Σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το σημείο της εν ψυχρώ δολοφονίας του αστυφύλακα Ζαρομυτίδη, έξω από το χωριό Διαλεκτό, οι αστυνομικοί βρήκαν το κλειστό φορτηγάκι, το οποίο είχαν εγκαταλείψει. Όπως διαπιστώθηκε, οι κακοποιοί το είχαν κλέψει την προηγούμενη ημέρα από τους Μανιάκους της Καστοριάς. Στη βιασύνη τους να εξαφανιστούν είχαν ξεχάσει στο εσωτερικό του 16 κιλά χασίς σε «φούντα».

Χωρισμένοι σε ομάδες, οι άνδρες των αποσπασμάτων συνέχισαν να «χτενίζουν» όλη την ημέρα την περιοχή. Και δεν άργησαν να εντοπίσουν τους επτά Αλβανούς, που είχαν κρυφτεί σε μια χαράδρα. Δεν ρίσκαραν να συνεχίσουν με τα πόδια και «λούφαξαν», ελπίζοντας ότι θα κατάφερναν να διαφύγουν όταν θα έπεφτε και πάλι το σκοτάδι. Οι αστυνομικοί τους χαρακτήρισαν ως μέλη της μεγαλύτερης σπείρας διακινητών ναρκωτικών από την Αλβανία στην Ελλάδα. Στην κατοχή τους βρήκαν άλλα 190 κιλά χασίς και δύο αυτόματα όπλα «Καλάσνικοφ».

Συγγενείς και φίλοι του Δημήτρη Ζαρομυτίδη, αλλά και απλοί κάτοικοι της Καστοριάς συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια και κάποιοι προσπάθησαν να λιντσάρουν τους κατηγορούμενους. Ο Έντμοντ Τάσι 21 χρόνων και ο Αστρίτ Τζουλούζι 23 χρόνων ομολόγησαν ότι ήταν αυτοί που πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών. Το χασίς που μετέφεραν θα το διέθεταν στη Θεσσαλονίκη. Ο παραλήπτης, ο 40χρονος συμπατριώτης τους Σακίρ Ταχίρι, συνελήφθη στον Δενδροπόταμο.

Τρεις ημέρες αργότερα η Καστοριά «νέκρωσε», καθώς όλες οι υπηρεσίες και τα καταστήματα έμειναν κλειστά στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έγινε στην πόλη. Η δεξίωση στη Νομαρχία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ματαιώθηκε.

Οι συλληφθέντες αποκάλυψαν ότι στο κλεμμένο φορτηγάκι επέβαιναν άλλοι δύο συμπατριώτες τους, οι οποίοι αναζήτησαν άλλο μέσο διαφυγής και κατάφεραν να ξεφύγουν από τον αστυνομικό κλοιό, συνεχίζοντας την εγκληματική τους δράση.

Στις 28 Ιουνίου 2000 εντοπίστηκαν από συνοριακούς φρουρούς του Αστυνομικού Τμήματος Νεστορίου, στο 9ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Άργους Ορεστικού, να μεταφέρουν με τα πόδια τσουβάλια με ναρκωτικά. Ένας αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα για να τους ακινητοποιήσει και τότε ένας απ’ αυτούς «απάντησε» με πέντε σφαίρες από «Καλάσνικοφ», με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ο 30χρονος Γιάννης Παμπουκίδης. Οι δράστες συνελήφθησαν τρεις μήνες αργότερα.

Στη μνήμη του η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας του νομού Καστοριάς διοργανώνει κάθε χρόνο το τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 «Ιωάννης Παμπουκίδης».

Περισσότερα Άρθρα

Συνελήφθησαν 29 άτομα στο Αίγιο για τυχερά παιχνίδια με ζάρια

Στη σύλληψη 29 ατόμων προχώρησε η αστυνομία στο Αίγιο, διότι εντοπίστηκαν να παίζουν τυχερό παιχνίδι με ζάρια, ενώ σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά τα παίγνια και την παραβίαση των υγειονομικών μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πλαίσιο ελέγχων για τη διενέργεια […]

Ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων στις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των επικείμενων Βουλευτικών Εκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, ως ακολούθως: Γραφεία Ταυτοτήτων Σάββατο, 24 Ιουνίου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 20.00 […]