25 °C Argos, GR
28 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Χορτόπιτα νηστίσιμη ψημένη στο τηγάνι – Σαΐτια

Τι θα χρειαστείτε
  • 240 γρ. αλεύρι
  • 120 ml νερό ή όσο πάρει
  • 1 κ.γλ. ξύδι
  • 2 κ.γλ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. σπανάκι πλυμμένο, κομμένο και στεγνό
  • 1 χούφτα μυρώνια
  • 1 χούφτα καυκαλήθρες
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
  • Μισό ματσάκι ψιλοκομμένο άνιθο
  • Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής

Βάζουμε 1/4 κ.γλ. αλάτι στο αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι.

Προσθέτουμε σταδιακά το νερό μέχρι να έχουμε ένα ωραίο απαλό ζυμάρι.

Λαδώνουμε ένα μπολ και το αφήνουμε τουλάχιστον για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Ανακατεύουμε το σπανάκι με το κρεμμυδάκι και τα μυρωδικά.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μπαλάκια και κάθε μπαλάκι στα δύο.

Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο (τα σαΐτια είναι συνήθως τετράγωνα αλλά αν σας βολεύει καλύτερα ανοίξτε τα στρογγυλά, για να χωράνε στο τηγάνι καλύτερα).

Βάζουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο στο τηγάνι. Απλώνουμε το κάτω φύλλο.

Πάνω στο φύλλο βάζουμε αρκετή γέμιση από τα χορταρικά. Μην το φοβηθείτε γιατί είναι ωμά και λεπτοκομμένα και με τη θερμοκρασία ο όγκος θα πέσει.

Βάζουμε στη γέμιση λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε με αυτό τη γέμιση. Κλείνουμε τσιμπώντας και γυρνώντας τις άκρες του σαϊτιού για να ενωθούν.

Ψήνουμε το σαΐτι σε χαμηλή φωτιά 10 λεπτά. Μόλις πάρει χρώμα το γυρνάμε και από την άλλη και ψήνουμε ακόμα 5-10 λεπτά να πάρει χρώμα.

Κόβουμε σε 4 ή 6 κομμάτια και σερβίρουμε.

Σημείωση: αυτή η πίτα πρέπει να ψηθεί αμέσως μόλις τη φτιάξουμε. Αν δεν φτιάξετε όλα τα σαΐτια μπορείτε να φυλάξετε το ζυμάρι 2-3 μέρες στο ψυγείο ή να το βάλετε στην κατάψυξη.

Καλή όρεξη!

ΠΗΓΗ

Περισσότερα Άρθρα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Μακαρονάδα με σάλτσα τυριού και πιπέρι, cacio e pepe αλά ελληνικά

Τι θα χρειαστείτε 1 πακέτο μακαρόνια 2-3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη 12 κ.σ. αλμυρό κεφαλοτύρι ή πεκορίνο Αμφιλοχίας Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση συνταγής Βράζουμε τα μακαρόνια σε μικρότερη ποσότητα νερού από ότι συνήθως, γιατί χρειαζόμαστε το άμυλο που θα βγάλουν για να δέσει όμορφα η σάλτσα μας. Τα σβήνουμε όταν είναι αλ ντέντε (al dente), δηλαδή […]