14 °C Argos, GR
25 Φεβρουαρίου 2024

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Ρεβιθάδα στο πήλινο – στη γάστρα

Ρεβιθάδα που σιγομαγειρεύεται στο πήλινο. Συνταγή για ρεβίθια στη γάστρα, νόστιμα και μελωμένα. Φτιάξτε αυτή την παραδοσιακή συνταγή για φανταστικά ρεβύθια σε πήλινη γάστρα!

Τι θα χρειαστείτε
  • 500 γρ. ρεβίθια (γίνεται και με αποφλοιωμένα)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1-2 κλωναράκια δενδρολίβανο
  • Χυμό μισού λεμονιού
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Νερό ή ζωμό λαχανικών να σκεπάζει τα ρεβίθια
Εκτέλεση συνταγής

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε αρκετό νερό.

Την άλλη μέρα τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά.

Στη γάστρα βάζουμε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες και το σκόρδο, επίσης σε φετάκια.

Ρίχνουμε νερό ή ζωμό, να σκεπάζει τα ρεβίθια.

Βάζουμε ελαιόλαδο, το δενδρολίβανο και τα φύλλα δάφνης. Ρίχνουμε πιπέρι και λίγο αλάτι. Αλάτι θα συμπληρώσουμε και στο τέλος του μαγειρέματος.

Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι. Προτιμάμε γάστρα πήλινη στρογγυλή, όχι πολύ πλατιά, για να καλύπτονται τα ρεβίθια και να μαγειρευτούν ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C για περίπου δύο με δυόμιση ώρες, ανάλογα το πόσο βραστερά είναι τα ρεβίθια μας. Ενδιάμεσα ανοίγουμε το καπάκι και ανακατεύουμε ελαφρά μια-φορές, τσεκάροντας και τα υγρά του φαγητού.

Μόλις η ρεβιθάδα είναι έτοιμη τη βγάζουμε από το φούρνο. Δοκιμάζουμε το αλάτι και συμπληρώνουμε ανάλογα, αν χρειάζεται. Ρίχνουμε και λίγο λεμόνι (προαιρετικά, αλλά εγώ πιστεύω ότι ταιριάζει πολύ) και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα!

Μπορούμε να συνοδεύσουμε τη ρεβιθάδα μας με φρυγανισμένο ζυμωτό ψωμί και ταραμοσαλάτα.

ΠΗΓΗ

Περισσότερα Άρθρα

Σαλάτα καπρέζε με κοτόπουλο

Διανύουμε τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Τι πιο ωραίο από το να φάμε λοιπόν για μεσημεριανό μία σαλάτα; Σας προτείνουμε να φτιάξετε καπρέζε με κοτόπουλο. Υλικά 225 γρ. τυρί μοτσαρέλα 2 στήθη κοτόπουλο κομμένα στη μέση Φρέσκο μαύρο πιπέρι 450 γρ. ντοματίνια Εκτέλεση Κόψτε τη μοτσαρέλα σε μπουκιές και τοποθετήστε σε ένα πιάτο. Προσθέστε τα ντοματίνια, […]

Τι να φάω την Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα

H νηστεία της μεγάλης εβδομάδας πλησιάζει και όλοι ψάχνουν για τις καλύτερες επιλογές που έχουν τις ημέρες του Πάσχα στη διατροφή τους. Το Πάσχα, γεμάτο έθιμα και παραδόσεις, είναι, ίσως, η μεγαλύτερη γιορτή του ορθόδοξου Χριστιανισμού. Η λέξη «Πάσχα» έχει τις ρίζες της στην εβραϊκή λέξη «Πέσαχ» που σημαίνει πέρασμα.  Οι απανταχού Χριστιανοί γιορτάζουν την […]