14 °C Argos, GR
25 Φεβρουαρίου 2024

Απίστευτο: Το σουβλάκι στα 4 ευρώ!

Ένα φθηνό έδεσμα με ιστορία αιώνων, το μοναδικό street food που έχει ταυτιστεί με την ελληνική κουζίνα, δεν ξέφυγε από τη μέγγενη της ακρίβειας.

Οι τιμές στα σουβλατζίδικα της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης κάθε άλλο παρά… ταπεινές και προσιτές είναι για τον μέσο Έλληνα, ο οποίος αντιμετωπίζει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ακρίβειας σε βασικά αγαθά.

Το τυλιχτό σουβλάκι έφτασε να κοστίζει σε πολλά σουβλατζίδικα 3,9 ευρώ από 3,50, και το καλαμάκι 3,50 ευρώ από 3,00. Μιλάμε για μια αύξηση περίπου στο 10%, απαγορευτική για τον καταναλωτή και ασφυκτική για τους καταστηματάρχες, που βλέπουν την πελατεία τους να μειώνεται χωρίς να μπορούν να απορροφήσουν ποσοστό της αύξησης.

Είναι μία ακόμη «παράπλευρη απώλεια» του πολέμου. Ρωσία και Ουκρανία συνεισφέρουν στο 78% του συνόλου των εξαγωγέων ηλιέλαιου στον κόσμο. Πριν από την εισβολή της Ρωσίας το ηλιέλαιο κόστιζε 16 ευρώ στην Ουκρανία και πλέον έχει αγγίξει τα 26 ευρώ το δεκάλιτρο, μέσα σε μόλις 15 ημέρες. Το κόστος σε συνδυασμό με την έλλειψη που παρατηρείται προοιωνίζονται νέα εκτίναξη των τιμών τόσο του ηλιέλαιου όσο και άλλων σπορέλαιων.

Στην Ισπανία τις τελευταίες ημέρες πολλά σούπερ μάρκετ πωλούν το ηλιέλαιο με δελτίο, ώστε οι καταναλωτές να μην μπορούν να αγοράζουν ποσότητες, φοβούμενοι ελλείψεις λόγω του πολέμου.

«Λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία έχουμε προβλήματα στον ανεφοδιασμό με ηλιέλαιο. Γι’ αυτόν τον λόγο επιτρέπεται η αγορά μόνο τριών μπουκαλιών του ενός λίτρου ή μιας συσκευασίας των πέντε λίτρων ανά πελάτη την ημέρα» αναφέρεται, με μικρά γράμματα, στα ράφια πολλών σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Corte Inglés στη Μαδρίτη.

Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων είναι μεγάλοι και παράπλευροι, καθώς θα είναι δύσκολο να καλυφθεί το κενό στις εξαγωγές από τις δύο αυτές χώρες, με συνέπεια διαρκείς αυξήσεις στα τρόφιμα όπως το ψωμί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλη Μούσιο, η αύξηση στο ψωμί θα είναι αναπόφευκτη, με την τιμή των αλεύρων να είναι στην «κόκκινη ζώνη». Πριν από την έναρξη του πολέμου ήταν στα 294 δολάρια ο τόνος και σήμερα έχει ξεπεράσει τα 450.

«Οι πρώτες παραλαβές των μαλακών σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν έως και 60% επάνω. Είχαμε το προηγούμενο διάστημα, μέχρι και τον Ιανουάριο, μια ανοδική τάση στα σιτηρά.

Ξεκίνησαν από το καλοκαίρι και είχαν φτάσει στο 90%. Το μικρό τσουβάλι από 13-15 γιατί οι τιμές δεν είναι στάνταρ ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ. Το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία», είπε ο κ. Μούσιος μιλώντας στο MEGA.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

ΗΠΑ-Covid-19: Στους 759 οι νεκροί σε 24 ώρες

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν χθες Δευτέρα 759 νέοι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 σε 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 90.309 νεκρούς, κατά την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Ο ημερήσιος απολογισμός αυτός συγκαταλέγεται στους χαμηλότερους των τελευταίων εβδομάδων. Η χώρα που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς στον πλανήτη […]

Δράση που υλοποιήθηκε από την ομάδα της 1ης ΤΟΜΥ Άργους στο ΚΔΑΠ Νοτίου Άργους

  Την Τρίτη 12/02/2019 η 1η ΤΟΜΥ Άργους στο πλαίσιο της ανάπτυξης και υλοποίησης δράσεων πρόληψης και αγωγής υγείας με ωφελούμενους τους μαθητές του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Νοτίου Άργους του δήμου Άργους – Μυκηνών πραγματοποίησε την επόμενη δράση της. Το θέμα της εν λόγω δράσης, που εντάσσεται στο θεματικό άξονα «Είμαι ασφαλής στο […]