20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Πέθανε ο Δημήτρης Κοντομηνάς

Απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 83 ετών ο Δημήτρης Κοντομηνάς.

Ο επιχειρηματίας έφυγε από τη ζωή στο ιδιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες.

Το βιογραφικό του Δημήτρη Κοντομηνά

Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1939 στην Αθήνα και σπούδασε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Ήταν πατέρας μιας κόρης και είχε δύο εγγόνια.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς ξεκίνησε την πορεία του από τον χώρο των ασφαλειών, εργαζόμενος ως ασφαλιστής στην American Life (ALICO). Το επιχειρηματικό του μυαλό τον οδήγησε το 1969 (μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά) στην ίδρυση της ασφαλιστικής εταιρείας Interamerican. Στη συνέχεια κατάφερε να εξαπλωθεί και στον χώρο της τηλεόρασης, του κινηματογράφου και του λιανικού εμπορίου.

Τα προβλήματα υγείας για τον ίδιο ξεκίνησαν τον Μάιο του 2019, όταν ο ισχυρός άνδρας εμφανίστηκε δημοσίως για τελευταία φορά, με αφορμή τη δραστηριοποίηση της κυπριακής Prime Insurance στην Ελλάδα.

Μετά από ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στην Αμερική ένιωσε αδιαθεσία, με αποτέλεσμα αρχικά να νοσηλευτεί κατ’ οίκον στο Κτήμα του στη Βαρυμπόμπη, ενώ στη συνέχεια, λόγω επιδείνωσης του προβλήματος της υγείας του, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2019, νοσηλεύτηκε στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία».

Η κόρη του Μαρία και ο σύζυγός της Αριστοτέλης Τζιαμπίρης είχαν ζητήσει τη συνδρομή του καθηγητή Παθολογίας, Νευρολογίας και Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, Βασίλη Κολιάτσου. Επικεφαλής της ιατρικής ομάδας ήταν ο καθηγητής Δημήτρης Λινός, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του «Υγεία» που παρακολουθούσε στενά τον επιχειρηματία.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς τους τελευταίους μήνες της ζωής του είχε απασχολήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και για την προσωπική του ζωή. Τα τελευταία τρία χρόνια ο επιχειρηματίας ήταν ζευγάρι με την 56χρονη Ελληνοαμερικανίδα καθηγήτρια πανεπιστημίου Λόρι Χολκόμπρ. Πρόσφατα, η πρώην σύντροφος του επιχειρηματία είχε κινηθεί νομικά εναντίον του, διεκδικώντας μηνιαία διατροφή ύψους 50.000 ευρώ, επικαλούμενη το σύμφωνο συμβίωσης που είχαν συνυπογράψει. Η αίτησή της, που συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, απορρίφθηκε, ενώ η νέα δίκη ορίστηκε εκ νέου για το επόμενο διάστημα στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Με την τελευταία του σύντροφο, Λόρι Χολκόμπρ
Με την τελευταία του σύντροφο, Λόρι Χολκόμπρ

Πώς κυριάρχησε στον χώρο των media

Το 1998 η οικογένεια Αλαφούζου είχε πουλήσει τον τότε ΣΚΑΪ στον Στάθη Τσοτσορό, με το κανάλι να καταλήγει στη συνέχεια στα χέρια του Δημήτρη Κοντομηνά, που το μετονόμασε σε Alpha Sky και, αργότερα, τον Οκτώβριο του 1999 σε Alpha.

Το 2008 ο τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός Alpha πέρασαν στην κυριότητα του γερμανικού μιντιακού κολοσσού RTL, ωστόσο το 2012 ο Δημήτρης Κοντομηνάς ανέκτησε εκ νέου τον μετοχικό έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού ομίλου.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε ιδρύσει και εξαγοράσει πλήθος άλλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων είναι:

• Η τράπεζα Interbank, η οποία εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από τη Eurobank.

• Η Intertech (αποκλειστικός αντιπρόσωπος προϊόντων Panasonic στην Ελλάδα).

• Η Ευρωκλινική Αθηνών.

• Η τράπεζα Novabank (το 2006 μετονομάστηκε σε Millennium Bank και το 2013 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς).

• Ο στόλος αεροσκαφών και ελικοπτέρων InterJet.

• Η εταιρεία βιολογικής καλλιέργειας GreenFarm (το 2009 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από τη ΣΕΒΙΣΕ).

• Για το διάστημα 1998-2001 ήταν ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης.

• Υπήρξε συνιδιοκτήτης και μετέπειτα ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού Alpha και των ομότιτλων τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

• Οι κινηματογραφικές αίθουσες Village Roadshow Greece

• Το τηλεοπτικό Channel 9 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ανακηρύχθηκε «Άρχων Μεγάλος Πρωτέκδικος του Οικουμενικού Θρόνου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και «Μεγάλος Ευεργέτης» από τη Μεγάλη και Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος.

Το τελευταίο μεγάλο deal του επιχειρηματία σε επιχειρηματικό επίπεδο έγινε τον Νοέμβριο του 2019, όταν ο Δημήτρης Κοντομηνάς πούλησε το σύνολο των μετοχών του που κατείχε στον Alpha, στον Όμιλο Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

 

Περισσότερα Άρθρα

Θεσσαλονίκη: Δείτε πως βρέθηκε σε παραλία ένα πλαστικό μπουκάλι του 1980

Ένα πλαστικό μπουκάλι που χρονολογείται από τη δεκαετία του1980 εντόπισαν μέλη της ομάδας The Cleaningans που ασχολούνται με τον εθελοντικό καθαρισμό διαφόρων σημείων της Θεσσαλονίκης… Όπως αναφέρουν στη σελίδα τους στο Facebook πρόκειται για ένα μπουκάλι της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, το οποίο κάποτε πριν από 40 χρόνια περιείχε γάλα και μετά την κατανάλωσή του πετάχτηκε […]

Τηλεθέαση χθες 30/11: Σασμός ή Γη Ελιάς; Φαίη, Δανάη ή Κατερίνα;

Το Youfly.com σας παρουσιάζει αναλυτικά τα ποσοστά και τα νούμερα για την τηλεθέαση της ελληνικής τηλεόρασης για χθες, Τρίτη 30/11, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Nielsen. Οι εκπομπές είναι χωρισμένες ανά ζώνη (πρωινή, μεσημεριανή, απογευματινή, βραδινή) και τα νούμερα αναφέρονται στο δυναμικό κοινό (18-54). Δείτε αναλυτικά τα ποσοστά στην τηλεθέαση όπως διαμορφώθηκαν χθες […]