13 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Λιάνα Κανέλλη: Πόλεμος, με φίλτρο ή χωρίς

Η Δύση μετατρέπεται σε νατοϊκή επικράτεια, αρχής γενομένης από την ευρωπαϊκή ήπειρο. Μια μαχαιριά φριχτή σε αίμα εξοντωτικής φτωχοποίησης των λαών στην οικονομία, πολιτισμικής οπισθοδρόμησης σε ό,τι αφορά, πέραν της παιδείας, την κουλτούρα.

Tο Μπέργκαμο, που η πανδημία έγραψε στον επικοινωνιακό υποδόριο ιστό της διεθνούς κοινής γνώμης ως πόλη των άταφων θυμάτων του ιού και των νεκρών γιατρών, καθώς χτυπήθηκε από το βαλλιστικό πύραυλο της Covid, ξαναγράφει «μαρτυρική» ιστορία. Στο εκεί πανεπιστήμιο Μπικόκα, με καλή ιατρική σχολή, ο αντιπρύτανης ματαίωσε μάθημα για τον Ντοστογιέφσκι (του Πάουλο Νόρι, συγγραφέα βιβλίου για τη ζωή του Φιοντόρ «Ακόμη αιμορραγεί. Η απίστευτη ζωή του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι», 2021) για να μην αυξηθούν τα αντιρωσικά πάθη λόγω πολέμου στην Ουκρανία. Στην Αθήνα τώρα η υπουργός Παιδείας, άπτερος Νίκη Κεραμέως (συγγνώμη άγαλμά μου), το πήγε πολύ παραπέρα αυτό το …όραμα. Ζήτησε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να συνδράμει τους εκπαιδευτικούς των μαθητών μας στα σχολεία ώστε να ενημερωθούν για τον πόλεμο, άμεσα, γρήγορα και με φίλτρο. Γιατί επί λέξει «η ανάγκη ενημέρωσης μαθητών κρίνεται αδιαμφισβήτητη, τη στιγμή που στην Ευρώπη διεξάγεται μια πολεμική σύρραξη και μας κατακλύζουν σκληρές εικόνες και πληροφορίες χωρίς φίλτρο»!!!

Στην Ιταλία έγινε το σώσε. Ακαδημαϊκοί, πολίτες, πολιτικοί, δημαρχαίοι, εργάτες, διανοούμενοι άσκησαν τέτοια πίεση με κάθε μέσο, που ο αντιπρύτανης πήρε πίσω την αποφασάρα του. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής όλα τα κεραμίδια είναι στη θέση τους, καθώς τα καταφέρνουμε στον εκφυλισμό του πολιτισμού σε life style, καλύτερα από τους άλλους. Γιατί, που να με πάρει και να με σηκώσει, δεν έχει σημασία αν ο Ζελένσκι ήταν ηθοποιός. Κι ο Ρήγκαν ηθοποιός ήταν. Γιατί ο Πούτιν δεν είναι τρελός. Ούτε ο Χίτλερ ήτανε. Αλλά η σύγχρονη προπαγάνδα στην πιο σκοταδιστική τεχνολογικά πλουραλιστική εποχή της επικοινωνίας, θέλει τα πρόβατα ανατολικά και δυτικά του Δνείπερου – όπως παλιά λέγαμε Τείχος – να σκέφτονται, είτε με ψυχιατρικούς είτε με σόουμπιζ όρους.

Σύντροφοι, είμαστε ήδη στην επόμενη μέρα μετά το άνοιγμα του μετώπου στην Ουκρανία, που είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που τώρα φαίνεται. Αν ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα, η παγκοσμιοποίηση είναι η συνέχεια της ληστρικής αποικιοκρατίας με άλλα σύγχρονα μέσα. Ως Λιάνα ας το κάνω πιο λιανά. Όλοι μας όταν προσπαθούμε να ψωνίσουμε διαδικτυακά, ένα όχι ευτελούς αξίας προϊόν, συχνά πριν ολοκληρωθεί η πληρωμή, βγαίνει ένα κουτάκι στην οθόνη με ένα μείγμα ανατσούμπαλων θολών γραμμάτων που γράφει «δεν είμαι ρομπότ». Πρέπει να το πατήσεις και να αποδείξεις ότι αναγνωρίζεις τα στοιχεία του κουτιού, κι έτσι να συντελεστεί η πράξη της αγοραπωλησίας και να δικαιωθεί ο αλγόριθμος. Για την ασφάλεια των συναλλαγών…

Πάμε στα κρατούμενα λοιπόν της ουκρανικής πληγής. Η Δύση μετατρέπεται σε νατοϊκή επικράτεια, αρχής γενομένης από την ευρωπαϊκή ήπειρο. Μια μαχαιριά φριχτή σε αίμα εξοντωτικής φτωχοποίησης των λαών στην οικονομία, πολιτισμικής οπισθοδρόμησης σε ό,τι αφορά, πέραν της παιδείας, την κουλτούρα.

Η μαχαιριά αρχίζει απ’ τη γη και φτάνει στο Διάστημα. Απ’ τον πυρήνα και το μάγμα των ηφαιστείων ως τους δορυφόρους σαν τον κινέζικο, που αυτές τις μέρες θα συντριβεί στην αθέατη πλευρά της Σελήνης, κι έτσι κανείς δε θα βρίζει τα ζώα μιλώντας για κινέζικους δράκους, ρώσικες αρκούδες και αμερικάνικους αετούς. Στην εξωνατοϊκή επικράτεια, με τα δισεκατομμύρια φτηνά εργατικά χέρια και την ασύλληπτη παιδική εργασία, ο μετααποικιακός αλλά και γενιτσάρικος καπιταλισμός απλώνει τα δικά του δίχτυα απ’ το Σουδάν ως το Μακάο, κι απ’ το Χονγκ Κονγκ ως τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία και την υπερπαραγωγό χώρα των ημιαγωγών χώρα Ταϊβάν. Ήδη φαίνονται τα πρώτα σπέρματα της σύγκρουσης ενός δυτικού κι ενός ανατολικού συνασπισμού καπιταλιστικών συμφερόντων, που σαν τα σκυλιά του πολέμου, αφού δαγκώσουν τους λαούς, κατουράνε και σημαδεύουν την περιοχή ελέγχου τους.

Οι ειδικοί της χειραγώγησης μετράνε αυτές τις μέρες τι επίδραση έχει το κόψιμο των Μπολσόι και τι και πόση του Πορνοδικτύου… Οι ειδήσεις για τον πόλεμο είναι τόσα αμέτρητα πιξελάκια από αλγόριθμους ελεγχόμενων και μη έξυπνων τηλεφώνων και επιλεγμένων αυτοπτών μαρτύρων που καταλήγουν σε μια μουντζούρα, υπονομευτική της κριτικής σκέψης. Στόχος ένα κουτάκι που δε θα γράφει δεν είμαι ρομπότ, αλλά θα γράφει «είμαι ζώο, όχι πολιτικό ζώο».

Σ’ αυτή την επόμενη μέρα η επανάσταση θα παιχτεί σ’ αυτό ακριβώς το κουτάκι όπου σαβουριάζονται γράμματα και αριθμοί, λεφτά και νεκροί, ώσπου τα αφεντικά να εξασφαλίσουν το νέο άνθρωπο ως δούλο. Σ’ αυτή την «πίστα» της νεοδουλείας θα αναμετρηθούμε. Και με σάρκα και με οστά και με κινητά. Με αυτή τη σειρά όμως.

ΠΗΓΗ: rizospastis.gr

Περισσότερα Άρθρα

Ο Κυριάκoς Μητσοτάκης στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού “Η Πελοπόννησος Μπροστά”

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού “Η Πελοπόννησος Μπροστά” στην Τρίπολη (Εθνικής Αντιστάσεως 10), αύριο Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, στις 19:00.  

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νεμέας: Περί έργων με ονοματεπώνυμο

Επειδή κάποια στιγμή οι αλήθειες πρέπει ν΄ ακούγονται σε αυτόν τον τόπο η μόνη αλήθεια είναι πως το έργο με τίτλο “ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΝΕΜΕΑΣ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ” εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε μέσω της με αρ. 41781/8-8-2018 (ΑΔΑ : 61ΥΗ465ΧΘ7-ΞΙΥ) αποφάσεωςστο πλαίσιο της πρόσκλησης ΙΙ στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών καιιδίως […]