15 °C Argos, GR
2 Μαρτίου 2024

Καλαμάτα: «Μάρτιος, Μήνας Ελευθερίας»

Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμάτας για τον μήνα Μάρτιο, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο της πόλης. Πρόκειται για εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «Καλαμάτα – Μάρτιος, Μήνας Ελευθερίας».

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «Ο Δήμος Καλαμάτας με σεβασμό στην ιστορία και προσαρμοσμένος στις ιδιαίτερες συνθήκες και τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία, τίμησε με λαμπρότητα τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο του σχεδιασμού που υπήρξε, δράσεις που θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του μηνός Μαρτίου, οπότε και ολοκληρώνεται το επετειακό έτος.

Οι υγειονομικές συνθήκες παραμένουν βεβαίως δύσκολες, ωστόσο έχουμε προγραμματίσει αρκετές εκδηλώσεις προσαρμοσμένες στα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Να πω, γιατί θεωρώ ότι είναι κρίσιμο να ακουστεί, ότι ως Δήμος επιθυμούμε και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, ο Μάρτιος να αποτελεί ένα μήνα επετειακών εκδηλώσεων, που χρόνο με το χρόνο θα εμπλουτίζεται.

Έτσι, υπό τον τίτλο «Καλαμάτα – Μάρτιος, Μήνας Ελευθερίας» φέτος έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και δράσεις, που θα κορυφωθούν φυσικά την 23η Μαρτίου, ημέρα που η Καλαμάτα αποτίναξε τον Οθωμανικό ζυγό.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ως Δήμος έχουμε προγραμματίσει συναυλίες εκθέσεις, παρουσιάσεις και πολλά άλλα.

(Ο επετειακός μήνας ξεκίνησε χθες Τετάρτη 9 Μαρτίου, με τον σπουδαίο και διεθνώς αναγνωρισμένο Καλαματιανό βαρύτονο, Δημήτρη Πλατανιά στο Μέγαρο Χορού.)

Ακολουθεί η δράση για το λάδι του ’21, εγκαίνια εκθέσεων, δράσεις σε Βέργα (σε συνεργασία με το σύλλογο Μικρασιατών), Κουταλά, Μαρδάκι, Περιβολάκια.

Στις 22 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική επετειακή συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, όπου θα παρουσιαστεί και το CD με τη μελοποίηση της “Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς”.

Όπως είναι ήδη γνωστό, την πόλη μας, την Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου θα τιμήσει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου θα παρακολουθήσει και την καθιερωμένη αναπαράσταση. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο η τελετή ανακήρυξης της Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμη δημότη του Δήμου Καλαμάτας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, θα παρακολουθήσουμε μία πραγματικά σπουδαία συναυλία.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με τις απονομές στους συμμετέχοντες στον Δρόμο Θυσίας και στους επικεφαλής των πολιτιστικών συλλόγων και ο επετειακός μήνας ολοκληρώνεται με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Φωτός.

Αντλώντας στοιχεία από την ιστορία μας και βαδίζοντας στο μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, ως Δήμος επιθυμούμε ο μήνας Μάρτιος να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την πόλη μας. Ένας μήνας εξωστρέφειας μέσα από την ανάδειξη της ιστορίας μας.

Κλείνοντας να αναφέρω, γιατί έχει τη σημασία του, ότι δράσεις επετειακού χαρακτήρα από το Δήμο Καλαμάτας θα συνεχιστούν φέτος. Όπως γνωρίζετε συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ως Δήμος ήδη συνεργαζόμαστε με τους Συλλόγους και την κοινότητα των Μικρασιατών, με φορείς και σύντομα θα ανακοινώσουμε δράσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή μας. Το επόμενο διάστημα θα συσταθεί και η συντονιστική επιτροπή για τον σκοπό αυτό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κοινότητας των Μικρασιατών, ανθρώπων του πνεύματος και των γραμμάτων προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων και των εκδηλώσεων μνήμης, το οποίο ως Δήμος προφανώς θα στηρίξουμε».

Ακολούθως λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έδωσαν ο Πρόεδρος της Κ.Ε. Φάρις Παντελής Δρούγας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθης Γυφτάκης και ο μαέστρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κώστας Νικολέας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

20.00 Παρουσίαση «Λάδι του ’21»

Συναυλία Χορωδιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας με τραγούδια από χώρες που ενίσχυσαν την Επανάσταση του 1821

 

Παρασκευή 18 Μαρτίου – Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Θεατρική παράσταση «Θεόφιλος» του Θανάση Σκρουμπέλου, με τον Θοδωρή Προκοπίου

Σκηνοθεσία: Νίκος Βερλέκης

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2721087902

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Οικισμός Κουταλά – Ιερός Ναός Αγίου Νικήτα

«Aντάμωμα Ελευθερίας»

17.00 Δοξολογία

17.15 Εκδήλωση

Διοργάνωση: Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουταλά «Ο Άγιος Νικήτας»

Αμφιθέατρο Μουσικού Σχολείου

19.30 Εκδήλωση «Δρόμοι του Μπαρουτιού»

Διοργάνωση: Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας, Πολιτιστικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Ιερά Μονή Μαρδακίου

11.00 Δοξολογία

Ελαιοχώρι

18.30 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος»

19.00 Προβολή της ταινίας τεκμηρίωσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου «1821, Η φλόγα της Επανάστασης» σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη

Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

20.30 Εγκαίνια έκθεσης κειμηλίων και φωτογραφίας. Έκθεση Κειμηλίων (1700 – 1850) από τη Συλλογή του Σπύρου Κατσίρα του Συλλόγου «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας.

Έκθεση Φωτογραφίας του Ηλία Περγαντή με τίτλο: «1821»

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

21.00 «Η Γυναίκα στο ‘21»

Εορταστική συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό

Τραγουδούν: Eυτυχία Δημητρακοπούλου, Μαριλένα Κυριακοπούλου, Θεόδωρος Μουτεβελής και Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

Αφήγηση: Γιώργος Φερετζάκης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 23ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Καλαμάτα – Πλατεία 23ης Μαρτίου

15.00 Παράταξη των Σηµαιών των σχολείων της πόλης έξω από τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων

15.20 Tερµατισµός του ∆ρόµου Θυσίας

15.25

Άφιξη της Φλόγας από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς
Άφιξη της Σηµαίας της Επανάστασης
Αφή του βωµού και έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης
15.35 Προσέλευση της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

15.40 Δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου

16.00 Τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων

Πανηγυρικός της ηµέρας από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Τζωρτζίνη

Προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821 και στην έναρξη του ιερού Αγώνα

Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

16.20 Aναπαράσταση της απελευθέρωσης της Kαλαµάτας στις 23 Μαρτίου 1821

17.00 – 17.30 Παρέλαση μαθητών σχολείων και οπλαρχηγών με τις ομάδες τους

Δημοτικό Πνευματικό Καλαμάτας

18.30 Υποδοχή της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, του εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων και των Αρχών της πόλης

Τελετή ανακήρυξης της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Δημότη του Δήμου Καλαμάτας

Πανηγυρικός ημέρας: Δημήτρης Τζωρτζίνης

Στην Αναπαράσταση συμμετέχουν:

– Χορωδία Μητροπόλεως Μεσσηνίας υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Σιάχου

– Τυμπανιστές από την ομάδα των Ολυμπιακών αγώνων

– Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας

– Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας

– Σύλλογοι: Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Αργώ», Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», Ομάδα Νέων «H Δημιoβίτισσα», Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας, Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Κουτσαβίτικη φορεσιά»Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμφειείς», Πολιτιστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Σύλλογος «Οι φίλοι της παράδοσης», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Πολιτιστικός Σύλλογος Λεΐκων «Η Πρωτοπορία» Πολιτιστικός Σύλλογος Φαραί Γιαννιτσανίκων, Χορευτικός Όμιλος Δήμου Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Εύας – Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης», Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσσήνης, 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Βέργας.

Σκηνογράφος – Σκηνοθέτης: Κώστας Ζωγραφόπουλος

Περιγραφή Αναπαράστασης: Δημήτρης Ηλιόπουλος

Μουσική Επένδυση Αναπαράστασης: Μιχάλης Τούμπουρος

Συμμετέχουν επίσης: Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, Φιλαρμονική Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, Σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας

Δημοτικό Πνευματικό Καλαμάτας

18.30 Τελετή Ανακήρυξης της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Δημότη του Δήμου Καλαμάτας

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

20.00 Συναυλία «Η Μικρασία της κυρά Δόμνας»

Συμμετέχουν 60 μουσικοί και χορευτές, ο Σωκράτης Σινόπουλος, η Κατερίνα Παπαδοπούλου, η Χορωδία «Δόμνα Σαμίου», μέλη της Χορωδίας και χορευτές του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας αλλά και πλήθος καταξιωμένων μουσικών της ελληνικής παραδοσιακής σκηνής

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

20.00 Αποκαλυπτήρια Μνημείου Φωτός

Η απονοµή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές για το «∆ρόµο Θυσίας» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022 και ώρα 19.00 στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου “Χρήστος Μαλαπάνης”

 

Περισσότερα Άρθρα

π. Ελευθέριος Μίχος: Το συσσίτιο της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου έχει ανάγκη από λάδι

Η ζωή μας πρέπει να είναι συνυφασμένη με την αγάπη και την προσφορά. Το συσσίτιο του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου έχει ανάγκη από λάδι για το καθημερινό φαγητό. Όποιος θέλει μπορεί να προσφέρει λίγο λάδι στον χώρο της Εκκλησίας. Και η πιο μικρή προσφορά έχει τεράστια αξία.

Δήμος Τρίπολης | Οι εκδηλώσεις για τον Αύγουστο 2022

Ο Δήμος Τρίπολης ανακοίνωσε τις εκδηλώσεις για τον Αύγουστο 2022. ΤΕΤΑΡΤΗ  3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ | ΩΡΑ 19.00  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΩΝ “ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΑΝ ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ” Το καλλιτεχνικό εργαστήρι ¨Στρίγκλες¨ θα πραγματοποιήσει  θεατρικό παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους.   Πρόκειται για  μια ξεχωριστή εμπειρία διαδραστικού ταξιδιού και παιδαγωγικού παιχνιδιού  εμπνευσμένη από το κλασσικό αριστούργημα παιδικής λογοτεχνίας της […]