Η Καθαρά Δευτέρα ή Κούλουμα συνηθίζεται να γιορτάζεται στην εξοχή. Είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της νηστείας του Πάσχα, οπότε εννοείται πως όλα τα εδέσματα είναι νηστίσιμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να είναι και πεντανόστιμα.
Κλασσικές λιχουδιές της ημέρας είναι η ταραμοσαλάτα με κόκκινο ή άσπρο ταραμά, οι κεφτέδες, τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή, σαλάτες με λαχανικά, και φυσικά η παραδοσιακή λαγάνα. Το laconialive.gr συγκέντρωσε μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές της ημέρας και σας τις παρουσιάζει.
Κάντε κλικ επάνω στο όνομα της συνταγής και δείτε τι θα χρειαστείτε, αλλά και οδηγίες παρασκευής. Καλή Σαρακοστή!
Βάζετε στο γουδί τον ταραμά και με λίγες σταγόνες λάδι τον κοπανάτε αρκετά μέχρι να γίνει αλοιφή…
Πλένετε τις μελιτζάνες και κόβετε τα κοτσάνια. Τις ψήνετε στο φούρνο ολόκληρες μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσει η φλούδα τους…
Μουσκεύετε τη φάβα σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι για 12 ώρες.
Τη στραγγίζετε και…
Βράζετε τα παντζάρια από το προηγούμενο βράδυ σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα ξεφλουδίζετε, τα κόβετε σε…
Από το χταπόδι χρησιμοποιείτε μόνο τα πλοκάμια. Τα πλένετε και τα αλείφετε με…
Πλένετε πολύ καλά τα χταπόδια, αφαιρείτε το δόντι και τα μάτια και τα κόβετε στα…
Βάζετε το νερό, το λεμόνι και τα καλαμαράκια σε ένα μπολ, τα σκεπάζετε και τα…
Τρίβετε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη. Στη συνέχεια τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζετε με αρκετό…
Μουλιάζετε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ σε νερό.
Τα στραγγίζετε και τα…
Ανακατεύετε τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να κάνετε ένα μαλακό μείγμα. Σε ένα τηγάνι…
Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζετε λίγο λάδι (να καλυφθεί ο πάτος της) και το ζεσταίνετε. Ρίχνετε…
Ξεκινάτε βράζοντας τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνετε, τα λαδώνετε και…
Σε μια κατσαρόλα βάζετε λάδι να ζεσταθεί και προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι…
Σε ένα μπολ βάζετε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύετε με…
Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι
Τσιγαρίζετε το σιμιγδάλι στο λάδι μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα (προσοχή να μην καεί)…