18 °C Argos, GR
10 Δεκεμβρίου 2022

Τραυματισμός 6χρονου σε αγώνα καρτ: Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων

Το Pick Patras αποτελεί ένα από τα πλέον επιτυχημένα αγωνιστικά events που πραγματοποιούνται στη χώρα μας. Μια «γιορτή» για το ελληνικό καρτ, η οποία λαμβάνει χώρα στη καρδιά της Πάτρας, έχοντας την στήριξη των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα αποτελεί ένα αναπτυξιακό πυλώνα για την περιοχή.

Δυστυχώς στην φετινή διοργάνωση είχαμε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα με συνέπεια τον τραυματισμό 6χρονου θεατή.

Για τη διερεύνηση του ατυχήματος ανατέθηκε έρευνα μετά από σχετική εντολή του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών στους πραγματογνώμονες, Αναστάσιο Δέδε (μηχανολόγο μηχανικό του Πανεπιστημίου Πατρών) και Γεώργιο Καλαφατά (πολιτικό μηχανικό ΕΜΠ). Η πολυσέλιδη έρευνα παραδόθηκε και η εφημερίδα «Πελοπόννησος» παρουσιάζει τα συμπεράσματα της.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

«Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψαν: Στις 19-09-2021 και περί ώρα 12:00 κατά την διάρκεια αγώνων καρτ (13° PICK), το KART NO 2 κινούμενο με ταχύτητα 72km/h, μετά από επαφή του με άλλο ομόρροπα κινούμενο KART, παρεξέκλινε της πορείας του αριστερά και αφού επέπεσε επί των πλαστικών και άδειων new jersey τα οποία και θρυμμάτισε, απογειώθηκε και αφού κτύπησε στα μεταλλικά διαχωριστικά μετακινούμενα κιγκλιδώματα, στην συνέχεια απέκοψε από τον ιστό πινακίδα Ρ-39 (Απαγόρευσης στάθμευσης) που ήταν στο πεζοδρόμιο και ακολούθως σε ανατροπή κατέληξε στο οδόστρωμα.

Από την πρόσκρουση και την παρεπόμενη πορεία του έως την τελική του θέση τραυματίστηκε σοβαρά ο 6χρονος νεαρός ο οποίος ήταν πίσω από τα κιγκλιδώματα και παρακολουθούσε τον αγώνα. Το μικρό αγόρι μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Από τα στοιχεία πέραν της ταχύτητας προέκυψαν:

1) Δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας όσον αφορά τις αποστάσεις και την σηματοδότηση.

2) Τα κιγκλιδώματα δεν ήταν πακτωμένα (στερεωμένα στο έδαφος) με αποτέλεσμα να μην παρέχουν καμία παθητική ασφάλεια.

3) Τα πλαστικά jersey που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ακατάλληλα για αγώνες και χρησιμοποιούνται μόνο για οριοθέτηση περιοχών σε οδούς που εκτελούνται έργα, συνεπώς δεν παρείχαν καμία προστασία σε τέτοια δραστηριότητα. Επίσης λόγω του υλικού τους μετά την πρόσκρουση διαλύθηκαν σε κομμάτια τα οποία ιπτάμενα πλέον άλλα έπεσαν στο οδόστρωμα με κίνδυνο να τα πατήσουν η να ανατραπούν άλλα διερχόμενα ΚΑΡΤ αλλά δε κατευθύνθηκαν προς τους θεατές και είναι θαύμα στην κυριολεξία που δεν υπήρχαν και άλλοι τραυματισμοί. Τα συγκεκριμένα jersey δεν ήταν δυνατόν να γεμίσουν με νερό η άμμο διότι θα υπήρχε επιπρόσθετος κίνδυνος σε περίπτωση σύγκρουσης και για τους λοιπούς αγωνιζόμενους.

4) Τελικά από καθαρή τύχη δεν είχαμε περισσότερους και πιθανόν θανατηφόρους τραυματισμούς από την αποκοπή και πτώση της πινακίδας Ρ-39 η οποία δεν κατευθύνθηκε προς στους θεατές, άλλως σαν δρεπάνι θα προκαλούσε σοβαρούς τραυματισμούς τουλάχιστον.

5) Αλυτάρχης είναι ο τίτλος του ανώτατου αθλητικού επόπτη σε αθλητικά γεγονότα, ο οποίος ασχολείται με την γενική τήρηση των κανονισμών, έναρξη και λήξη των αγώνων, υπογραφή των φύλλων αγωνισμάτων, καθώς και με τα γενικότερα ζητήματα ασφαλείας.

6)Ατυχήματα είχαν γίνει και παλαιότερα για ίδιους αγώνες. Οι διοργανωτές αναφέρουν σχετικά με το ατύχημα:”Το PICK διεκόπη μετά από ατύχημα που συνέβη κατά τη διάρκεια επίδειξης ενός φιλανθρωπικού event με τη συμμετοχή πολλών επωνύμων. Ενώ ήταν σε εξέλιξη η επίδειξη, το καρτ με το Νο2 αποσταθεροποιήθηκε στην ευθεία μετά από επαφή με άλλο καρτ και χτύπησε στα προστατευτικά πλαστικά (ζέρσεϊ). Στη συνέχεια η πορεία του ήταν ανεξέλεγκτη και χτύπησε ένα διερχόμενο ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίο. Λόγω της εξέλιξης αυτής αποφασίστηκε η διακοπή του PICK. Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές για την κατανόησή τους. Από την πρώτη χρονιά οργάνωσης του PICK πρώτο μέλημα ήταν και παραμένει η ασφαλής διεξαγωγή των αθλητικών δραστηριοτήτων εντός πίστας”.

Η ανακοίνωση αναφέρει για “διερχόμενο” επιεικώς ατυχέστατη έκφραση».

Περισσότερα Άρθρα

Ερώτηση στη Βουλή «Να αξιοποιηθεί το έμπειρο προσωπικό του ΕΛΓΑ για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού»

Ερώτηση σχετικά με την αξιοποίηση του έμπειρου προσωπικού του ΕΛΓΑ για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Πουλάς μαζί με άλλους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης: ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό  Θέμα: «Αξιοποίηση […]

Σε ποιους δρόμους της Πελοποννήσου χρειάζονται αλυσίδες;

  ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Δ.Α.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ  Επ.Ο. Τρικάλων –Καρυάς, από 1ο – 3,6ο χλμ.  Επ. Ο. Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από 14ο χλμ έως Τρίκαλα.  Επ.Ο. Κιάτου – Γκούρας, από 10ο χλμ – Γκούρα. Δ.Α.ΑΡΚΑΔΙΑΣ  Ε. Ο. Τρίπολης – Σπάρτης, από 16ο – 23ο χλμ.  Επ. Ο. Άστρους – Αγίου Πέτρου, από […]