15 °C Argos, GR
26 Φεβρουαρίου 2024

Έκτακτη σύσκεψη για τις πιθανές επιπτώσεις στην ενέργεια από την ουκρανική κρίση

Οι επιπτώσεις μιας πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας την ώρα που τα τύμπανα πολέμου ηχούν βρέθηκε στο επίκεντρο της έκτακτης τηλεδιάσκεψης, που συγκάλεσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, παρουσία στενών συνεργατών του και ενεργειακών παραγόντων της αγοράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να πληροφορηθεί τα σενάρια της κρίσης και τις επιπτώσεις στη χώρα μας η κλιμάκωση της έντασης καθώς το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών μας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας της προεδρίας της κυβέρνησης, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θανάσης Ντόγκος, και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης. Από πλευράς θεσμικών παραγόντων της αγοράς, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Θανάσης Δαγούμας, ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κώστας Ξηφαράς, και ο καθηγητής του ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Δαγούμας ανέλυσε όλα τα πιθανά σενάρια και τις επιπτώσεις τους στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας με αέριο.
Πρόκειται για σενάρια που έχει μελετήσει το Gas Coordination Group, που λειτουργεί ως σύμβουλος της ΕΕ και καταρτίζει μέτρα ασφάλειας εφοδιασμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (τελεί υπό την αιγίδα του ENTSOe – Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διαχειριστών Μεταφοράς Ενέργειας), ο οποίος έχει μελετήσει διάφορα πιθανά σενάρια σε περίπτωση ελλείμματος επάρκειας στα κράτη–μέλη για 3 μήνες, 2 εβδομάδες ή μια μέρα.

Όπως αναφέρθηκε, το worst case σενάριο είναι να διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία της χώρας με Ρωσικό αέριο, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έλλειμμα στην τροφοδοσία που θα είναι της τάξης του 10% έως 20%. Το κενό θα πρέπει να καλυφθεί σε αυτή την περίπτωση από φορτία LNG, μέσω τροφοδοσίας από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και από το Αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.

Η κυβέρνηση και οι φορείς της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ Αίγυπτος).

Το ήπιο σενάριο που εξετάστηκε είναι να διακοπεί ο διάδρομος του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, κάτι που προβλέπεται ότι δεν θα έχει επιπτώσεις για την χώρα μας καθώς θα συνεχίσει να τροφοδοτείτε από το Ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας αλλά και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα συν το αέριο από το Αζερμπαιτζάν.

Συμπερασματικά κρίνεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πλήγμα στην ασφάλεια εφοδιασμού σε μια κλιμάκωση της έντασης, με την παραδοχή ότι θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα η Ρεβυθούσα και θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας όπως είναι ο TAP.
Ωστόσο κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η διάρκεια της κρίσης καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μια πιθανή πολεμική σύρραξη θα ανεβάσει στα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου και θα περιορίσει τις φυσικές και οικονομικές αντοχές της κάθε χώρας για να καλύψει τα ελλείμματα στην τροφοδοσία.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός στην Αργολίδα: Τα σημερινά κρούσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα Παρασκευή, 9/4/2021, στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 2747 κρούσματα, τα 1.248 εντοπίζονται στην Αττική, τα 379 στη Θεσσαλονίκη, στην Αχαΐα καταγράφηκαν 111, στη Λάρισα 77 και στην Κοζάνη 62. Στην Αργολίδα καταγράφηκαν 12 νέα κρούσματα. Αναλυτικότερα στην Αττική τα κρούσματα διασπείρονται ως εξής:   Ανατολική Αττική    […]

Η Σόνια Τάνταρου – Κρίγγου σε διαδικτυακές εκδηλώσεις

Οι διαδικτυακές εκδηλώσεις έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Επιμορφωτική ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), με τίτλο: «Η βία κατά των Γυναικών: Πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης στην εποχή της πανδημίας», που απευθύνονταν σε υπαλλήλους της Δημόσιας Διοίκησης, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ν.Π.Δ.Δ. […]