17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Τσαγανό και ψυχραιμία

Αναρωτιέμαι πολλές φορές αν αυτή η χώρα είναι κυβερνήσιμη. Φαντάζομαι, όμως, ότι φτάνει κάποια στιγμή που όποιος την κυβερνά θέτει το ίδιο ερώτημα, χωρίς να είναι σίγουρος για την απάντηση. Φαντάζομαι, για παράδειγμα, να προΐσταται σε μια σύσκεψη για την αθλητική ή την πανεπιστημιακή βία, έχοντας αποφασίσει ότι «κάτι πρέπει, επιτέλους, να αλλάξει». Και μετά να ακούει ειδήμονες, αξιωματούχους, καθηγητές, νομικούς κ.ά. να του εξηγούν για ποιο λόγο «δεν μπορεί να γίνει τίποτα». Δεν το λένε, βέβαια, έτσι οι άνθρωποι, γιατί το εξηγούν τεχνοκρατικά. Είναι, όμως, η στιγμή που ένας πρωθυπουργός πέφτει πάνω στην ελληνική πραγματικότητα και πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του.

Δεν είναι λίγοι οι πρωθυπουργοί που φτάνουν σε ένα σταυροδρόμι, άλλοι νωρίς στη θητεία τους, άλλοι αφού έχουν ψηθεί. Συνειδητοποιούν ότι αυτό που θεωρούν αυτονόητο και απαραίτητο συνιστά μια σισύφεια προσπάθεια, χωρίς συμμάχους, χωρίς κράτος που μπορεί να τη φέρει εις πέρας, χωρίς μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Κάποιοι σαστίζουν και το ρίχνουν στην αδράνεια, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε όποιον βρουν. Αλλοι βάζουν 4-5 στόχους και λένε «αν καταφέρω να πετύχω τους μισούς, θα είμαι πολύ ευτυχής». Κάποιοι πέφτουν στην παγίδα να πείσουν τον εαυτό τους πως «πρέπει να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και μετά θα τα κάνουμε όλα με νωπή λαϊκή εντολή».

Για εμάς που είμαστε έξω από τον χορό η κριτική είναι εύκολη. Και αυτή είναι η δουλειά μας στο κάτω κάτω της γραφής.

Το ζήτημα είναι πώς λύνουμε γόρδιους δεσμούς δεκαετιών, πώς πάμε παρακάτω. Οσοι ονειρεύονται, αν ονειρεύονται, κυβερνήσεις αρίστων ή τεχνοκρατών ζουν στον δικό τους κόσμο. Ποτέ δεν δούλεψαν.

Εδώ χρειάζεται συστηματικότητα, επιμονή, σπάσιμο αυγών, αξιοκρατικές επιλογές ανθρώπων που είναι ταγμένοι στη δουλειά τους, στοχοπροσήλωση. Η Ελλάδα προφανώς δεν ήταν κυβερνήσιμη όταν έφτασε στο Ναύπλιο ο Καποδίστριας και παραμένει μια οριακά κυβερνήσιμη χώρα. Η οποία έχει όμως μεγαλώσει, έχει ισχυροποιηθεί, έχει κάνει απίστευτα βήματα από τότε. Η αδράνεια δεν είναι λύση. Η αναβολή για… μετά δεν είναι λύση. Μαγικές και εύκολες νίκες δεν υπάρχουν. Τσαγανό και ψυχραιμία χρειάζονται.

Αλέξης Παπαχελάς 

ΠΗΓΗ

Περισσότερα Άρθρα

Π. Νίκας: “Λύπη για τα συμβαίνοντα στο Περιφερειακό Συμβούλιο”

“Σε κάθε περίπτωση εμείς απλώνουμε το χέρι της συνεννόησης για τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, εκφράζοντας λύπη “για τα συμβαίνοντα στο Περιφερειακό Συμβούλιο”. Στην πιο πάνω δήλωση προέβη ο περιφερειάρχης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στην Τρίπολη, σημειώνοντας ειδικότερα: “Λυπόμαστε κι εγώ και οι 17 σύμβουλοι […]