19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Το “Μεγάλο Καφενείο” της Τρίπολης στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας

Το “Μεγάλο Καφενείο” της Τρίπολης, εγγράφεται στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας.

Αυτό, γνωστοποιήθηκε απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού – Αθλητισμού, μέσω σχετικής ανακοίνωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση (…) Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, εθιμικά δρώμενα, πολιτισμικές πρακτικές και κοινωνικές τελετουργίες από όλη την Ελλάδα, εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, εγγράφονται οι Μάηδες της Μακρινίτσας Πηλίου, η βοσκική και ο κόσμος του βοσκού στον Ψηλορείτη, τα Ιστορικά Καφέ, η Νύχτα των Στοιχειών στην Άμφισσα, οι Αράπηδες Μοναστηρακίου Δράμας, η παραδοσιακή πρακτική της άρδευσης με σηκωμένο αυλάκι στο Κυριακοχώρι Φθιώτιδας, το έθιμο των Σίχνων στο Λιτόχωρο Πιερίας, το Γαϊτανάκι της Ανάληψης στην Αιτωλοακαρνανία και ο Χορός Σέρα των Ποντίων (…).

Τα Ιστορικά Καφέ

Το ιστορικά καφέ, όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού, (…) έχουν συμβάλει πολλαπλά στη διαμόρφωση πολιτισμικών πρακτικών εντός του αστικού χώρου, αλλά και στη διαμόρφωση της αστικής κοινωνικότητας, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα (…).

www.ppel.gov.gr

Το “Μεγάλο Καφενείο” της κεντρικής πλατείας της Τρίπολης, είναι ένα απ’ τα 53 ιστορικά καφέ της Ευρώπης.

Τα πέντε, βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ο χώρος του Καφενείου, έχει μοναδική επίπλωση και διακόσμηση, ενώ, φιλοξενεί και διάφορες εκδηλώσεις.

Το εν λόγω Καφενείο, έχει αφήσει μεγάλο αποτύπωμα στα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, πνευματικά, πολιτικά, αυτοδιοικητικά και κοινωνικά δρώμενα της Τρίπολης και συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια απ’ την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το ιστορικό Καφενείο, προ μηνών, είχε επισκεφθεί και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, όπου και έδωσε διάφορα δώρα στον Πάρη Κατσικερό, τον άνθρωπο που διαχειρίζεται το ”Μεγάλο Καφενείο” της Τρίπολης.

Περισσότερα Άρθρα

Επισκέψεις του υποψήφιου βουλευτή, Ν. Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Πουλά

Ο υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς επισκέφτηκε χθες Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 το απόγευμα το ορεινό γραφικό χωριό Λίμνες που ιστορικά συγκαταλέγεται στα “μαρτυρικά χωριά” της Ελλάδας, από το 1944. Κύριο χαρακτηριστικό του η ποιοτική παραγωγή κτηνοτροφικών και τυροκομικών προϊόντων. Συνομιλώντας με τους κατοίκους αφουγκραστήκαμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες […]

Μίκης Θεοδωράκης – Ένταση στο λαϊκό προσκύνημα: Αντεγκλήσεις μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών (vid)

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης μεταξύ πολιτών και Αστυνομίας κατά τη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη. Εκατοντάδες πολίτες, που βρίσκονταν στο σημείο το απόγευμα της Τρίτης θέλοντας να τιμήσουν τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία, η οποία όταν η προγραμματισμένη ώρα παρήλθε, μπλόκαρε […]