17 °C Argos, GR
7 Δεκεμβρίου 2022

Ανδριανός: Τα νέα μέτρα στήριξης των αγροτών που ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μια απαραίτητη ανάσα

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα νέα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών που ανακοίνωσε ο Σπήλιος Λιβανός, μια μέρα μετά την επίσκεψή του στην Αργολίδα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, είναι μια απαραίτητη ανάσα για τους παραγωγούς που πλήττονται σήμερα από μια σειρά προβλήματα που περιλαμβάνουν την εξωγενή αύξηση του κόστους της ενέργειας, των λιπασμάτων και των γεωργικών εφοδίων, την έλλειψη εργατικών χεριών και ζήτησης, των καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, και ευρύτερα της αύξησης του κόστους παραγωγής ενώ ταυτόχρονα η τιμή πώλησης παραμένει συχνά υπερβολικά χαμηλή.

Μεταξύ των ανακοινωθέντων μέτρων, ιδιαίτερα θέλω να επισημάνω αυτά που κυρίως αφορούν τους παραγωγούς και στην Αργολίδα:

  • Την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Καμία διακοπή ρεύματος δεν θα γίνει πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του συμψηφισμού.
  • Την κάλυψη του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
  • Τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, μια παρέμβαση συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ.
  • Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, την περαιτέρω ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιδότηση 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022.
  • Την άμεση έκδοση της σχετικής ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών για την ήδη εξαγγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι στοχευμένες και διαρκώς εμπλουτιζόμενες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, σε συνδυασμό με το δεδομένο ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας των αρμόδιων φορέων που για μια ακόμη αφορά αποδείχθηκε με την προχθεσινή επίσκεψη στην Αργολίδα του Σπήλιου Λιβανού, του Ανδρέα Λυκουρέντζου και του Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Παπαγιαννίδη, υπογραμμίζουν τη βούληση να στηρίξουμε ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα και τους ανθρώπους του».

Περισσότερα Άρθρα

Σε αναβρασμό οι τοπικές κοινωνίες Άργους-Ναυπλίου λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού

Είναι διάχυτη η ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες Άργους και Ναυπλίου, ύστερα από τα θετικά κρούσματα κορονοϊού. Εως σήμερα έχουν παρθεί 250 τεστ των επαφών των πέντε κρουσμάτων των τελευταίων ημερών , εκ των οποίων τα μισά περίπου έχουν ολοκληρωθεί και είναι αρνητικά. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία από όλους μας και σωστή αντιμετώπιση, πρώτο και κύριο οι […]

Η ανάμνηση των Χριστουγέννων και ένα μεγάλο “ευχαριστώ” !

Τα Χριστούγεννα πέρασαν, αφήνοντας μια γλυκιά ανάμνηση σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους, κατοίκους και επισκέπτες. Η πόλη του Ναυπλίου και γενικότερα ολόκληρος ο Δήμος Ναυπλιέων φόρεσε τα καλά του, άναψε τα φώτα, γέμισε μελωδίες, μυρωδιές, κάλαντα, χορωδίες και εκδηλώσεις (Ναύπλιο, μια πόλη ένα παραμύθι) και υποδέχθηκε όλους τους επισκέπτες της με χαμόγελο και καλή […]