13 °C Argos, GR
4 Δεκεμβρίου 2022

ΑΚΣΥΝΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στη Περιφερειακή Ενότητα για τον παγετό

Συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, την Τρίτη 1 Φλεβάρη στις 12 το πρωί.

Τη χρονιά που πέρασε είχαμε αλλεπάλληλες καταστροφές στην παραγωγής μας, σε όλο το νομό, από τους παγετούς (Φεβρουάριο έως και Απρίλιο) αλλά και τον καταστροφικό καύσωνα του καλοκαιριού. Χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι είδαμε την παραγωγή μας να μειώνεται δραματικά και το εισόδημά μας να εξανεμίζεται. Η χαριστική βολή, δόθηκε με τους ισχυρούς παγετούς την προηγούμενη εβδομάδα.

Βλέπουμε πως παραμένουμε ξανά απροστάτευτοι και αβοήθητοι σε τέτοιες καταστροφές. Στον κανονισμό του ΕΛΓΑ μπαίνουν μια σειρά από «κόφτες», που έχουν ως αποτέλεσμα η αποζημίωση που λαμβάνουν οι πληγέντες – συχνά μετά και από ένα χρόνο– να απέχει σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα που θα προστατεύουν την παραγωγή μας από παρόμοια φαινόμενα.

Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο αγροτικό και οικιακό ρεύμα με την ρήτρα αναπροσαρμογής να ανεβάζει τους λογαριασμούς δυο και τρείς φορές πάνω, καθώς και τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές με αυξήσεις που φτάνουν στο 120%, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης και την βενζίνη αλλά και τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, ανεβάζουν το κόστος παραγωγής και το κόστος ζωής με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να επιβιώσουμε.

Όλο αυτό το βάρος που φορτωνόμαστε και γίνεται δυσβάστακτο είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που διαχρονικά προώθησαν και προωθούν όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, με οδηγό τους την Κοινή Αγροτική Πολιτική(ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δίνουν απλόχερα εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ενώ εμάς μας οδηγούν στο ξεκλήρισμα μέσα από το τεράστιο κόστος καλλιέργειας και διαβίωσης σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων μας.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο μοιρολατρικά, πότε θα φύγουμε από την παραγωγή. Οργανώνουμε την αντεπίθεση μας.

Απαιτούμε:

  • Να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν από παγετό, καύσωνα και πυρκαγιές στο 100% της πραγματικής ζημιάς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ , με κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα να μπορούμε να ζήσουμε της οικογένειες μας, με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για το λαό.
  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση στο50% στο Αγροτικό ρεύμα.
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.
  • Επιδότηση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.
  • Κατάργηση του νόμου περί λαϊκών αγορών που οδηγεί σε αφανισμό τους παραγωγούς που συμμετέχουν σε αυτές.

Αγροτοκτ/κός Σύλλογος Ν. Αργολίδας

 

Περισσότερα Άρθρα

Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στη Σπάρτη

Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση κρούσματος  καταρροϊκού πυρετού του προβάτου σε περιοχή Σπάρτης. Σύμφωνα με όσα γράφει γράφει ο lakonikos.gr Με στόχο την προστασία του ζωικού πληθυσμού και την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιπτώσεων της νόσου, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Λακωνίας ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους ότι ο καταρροϊκός πυρετός είναι σοβαρό νόσημα που οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται […]

Η Υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε σχολικές μονάδες της Αργολίδας

Σήμερα Παρασκευή 21 Μαΐου η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και στελέχη του υπουργείου πραγματοποιούν επίσκεψη στην Αργολίδα. Το πρωί επισκέφθηκαν τις σχολικές μονάδες του 1ου ΕΠΑΛ Άργους και του 3ου Λυκείου Άργους. Τους υποδέχθηκαν, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας Βασίλης Πολύδωρος, ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Άργους Νίκος Τσιπιανίτης, η Διευθύντρια του 3ου Λυκείου Άργους […]