22 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Καταφθάνει νέα κακοκαιρία «εξπρές»

Χωρίς ακόμη να έχουν φύγει τα «σημάδια» της «Ελπίδας», νέα κακοκαιρία εξπρές με βροχές, καταιγίδες, χιόνια κα εκ νέου πτώση της θεροκρασίας, ξεκίνησε να πλήττει ήδη από χθες Παρασκευή περιοχές της Μακεδονίας.

Η κακοκαιρία που προβλέπεται να «χτυπήσει» σε όλη τη χώρα, θα είναι σχετικά σύντομη, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, καθώς θα διαρκέσει κυρίως από σήμερα Σάββατο (29/01), εξασθενόντας την Κυριακή (30/01). Η βελτίωση του καιρού θα αρχίσει ουσιαστικά από αύριο το βράδυ.

Ωστόσο, η κακοκαιρία εξπρές προκαλεί μεγάλη ανυσυχία με την πιθανότητα εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων σε περιοχές που έχουν ήδη συσσώρευση χιονιού, όπως και στην Αττική, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων που αναμένονται.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει κατατάξει την κακοκαιρία στην κατηγορία 3.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας το Σάββατο

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, βροχές και καταιγίδες αναμένονται σχεδόν σε όλη τη χώρα, και κυρίως σε Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο και, από το βράδυ του Σαββάτου, και στο Αιγαίο.

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις εκτιμάται ότι θα σημειωθούν στην Εύβοια, όπως και στα βόρεια της Αττικής, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές άνω των 500 με 600 μέτρων.

Συγκεκριμένα, στην Αττική τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου και θα διαρκέσουν έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής, με τις καταιγίδες να λιώνουν τους πάγους που άφησε πίσω της η «Ελπίς», γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και χαμηλές θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις, αυτές θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, όπου στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, πρόσκαιρα στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία την κεντρική και την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στην Ήπειρο, το Ιόνιο και απο το απόγευμα θα «προχωρίσουν» νοτιότερα όπου θα επηρεάσουν με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σταδιακά θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι των οποίων η ένταση στο Ιόνιο και από το απόγευμα του Σαββάτου στα ανατολικά θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο το βράδυ του Σαββάτου τοπικά τα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια όπου δεν θα ξεπεράσει τους 6 με 8 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες. Συγκεκριμένα, στη Βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 9 βαθμούς, -1 έως 7 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 0 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 3 έως 14 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 3 έως 12 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

Η επιδείνωση του καιρού ξεκίνησε ήδη από αργά το βράδυ της Παρασκευής και θα διαρκέσειέως το μεσημέρι της Κυριακής, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά – ημιορεινά και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

α. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (29-1-2022) στα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας),
τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, ενώ στην Πελοπόννησο από αργά το βράδυ.

Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (29-1-2022) στις Σποράδες, στην Εύβοια, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το βράδυ θα εξασθενήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (30-1-2022).

Από το μεσημέρι του Σαββάτου (29-1-2022) στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022).

β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή (28/1/2022) στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου, ενώ το Σάββατο (29-1-2022) θα επεκταθούν στα ορεινά – ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στα βόρεια και από αργά το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν.

γ. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατούν το Σάββατο (29-1-2022) στο Ιόνιο και από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022) στα ανατολικά, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Παρακολουθήστε την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων

 

Περισσότερα Άρθρα

Συνέντευξη του Παναγιώτη Καμπόσου στον Παναγιώτη Τασσόπουλο

  Διαβάσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Παναγιώτη Καμπόσου και την αναδημοσιεύουμε απο το  site Αργολίδα24 Η αναγνωρισιμότητα του Παναγιώτη, σε συνδυασμό με την ακαδημαϊκή και εργασιακή εμπειρία την οποία διαθέτει είναι άμεσα συνυφασμένη με τα Χρηματοδοτούμενα προγράμματα αναφορικά με το περιβάλλον όπου τα τελευταία χρόνια και ειδικά με την ενεργειακή κρίση γίνεται μεγάλη συζήτηση […]

Renegade στο Άργος: Απογειώθηκαν F-16 για ύποπτο αεροσκάφος

Θρίλερ χθες το απόγευμα στους ελληνικούς αιθέρες πάνω από την περιοχή του Άργους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Armyvoice.gr. Δόθηκε από το αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Ισπανία (CAOC Torrejón) κωδικός Renegade, εντολή για αναχαίτιση πολιτικού αεροσκάφους το οποίο δεν απαντούσε στις κλήσεις και δεν μιλούσε στον ασύρματο. Είχε γίνει ήδη πολλές φορές προσπάθεια επαφής με το […]