14 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ύμνος του οίκου Dior στον Αριστείδη Τζονευράκη με το ντοκιμαντέρ «The Greek Bar Jacket»

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας και της παρουσίασης της συλλογής Cruise 2022 στην Ελλάδα, η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior Maria Grazia Chiuri ανέθεσε στη σκηνοθέτιδα Μαριάννα Οικονόμου να καταγράψει με την κάμερά της όλα όσα συνέβησαν στα παρασκήνια.

Εκείνη βρέθηκε δίπλα στην ίδια και την ομάδα της στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία σε όλη τη χώρα που επισκέφτηκαν αναζητώντας έμπνευση για τα κομμάτια της συλλογής, στα εργαστήρια των Ελλήνων δεξιοτεχνών με τους οποίους συνεργάστηκαν και στο λαμπερό σόου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, αποτυπώνοντας στο φιλμ ολόκληρο το ταξίδι το οίκου Dior στην ελληνική παράδοση και ιστορία.

Με όλο αυτό το υλικό έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ που έκανε πρεμιέρα στις 13 Ιανουαρίου στο κανάλι του γαλλικού οίκου στο YouTube.

O τίτλος του είναι “The Greek Bar Jacket”, από το κορυφαίο ίσως, και πιο συμβολικό κομμάτι ολόκληρης της συλλογής: το iconic σακάκι που σχεδίασε ο ίδιος ο Christian Dior το το 1947, στην ελληνική “παραλλαγή” του με παραδοσιακά ελληνικά κεντήματα που φιλοτέχνησε ο ελληνοράπτης Αριστείδης Τζονευράκης από το Άργος. “Οι κουμπότρυπες είναι σχέδια από νησιώτικα γιλέκα. Στα μανίκια, στα καπάκια από τις τσέπες και πάνω στις τσέπες είναι σχέδια δικά μου εμπνευσμένα από μοτίβα που υπάρχουν σε παραδοσιακά στεριανά γιλέκα. Αυτός ήταν και ο στόχος μου: Ανέκαθεν κάθε ελληνοράπτης είχε το δικό το ύφος -όταν έβλεπες ένα κομμάτι ήξερες ποιος το είχε φτιάξει. Αυτό είναι κάτι που θέλω να πιστεύω ότι έχω καταφέρει να πετύχω κι εγώ”, λέει ο ίδιος.

Η ταινία μάς συστήνει και άλλους Έλληνες επιχειρηματίες και καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν για τη συλλογή, όπως ο Κώστας Μουχταρίδης που δραστηριοποιείται στην παραγωγή μεταξιού, η εικαστικός Χριστιάνα Σούλου και το εργαστήριο Τσαλαβούτα στην Δραπετσώνα.

Περισσότερα Άρθρα

Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αναζωπυρώνονται δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης!

Ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αποτροπή του τρίτου κύματος της πανδημίας έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αναφερόμενος στις επιδημιολογικές εξελίξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική». «Μένουμε […]

Άναψε ο βωμός στο Κάστρο του Παλαμηδίου

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο η Λαμπαδηδρομία στο Κάστρο του Παλαμηδίου από το άγαλμα του Στάϊκου Σταϊκόπουλου, στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την απελευθέρωση του κάστρου και του Ναυπλίου από τους Τούρκους αλλά και του “Παλαμηδείου Άθλου” που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Η Λαμπαδηδρομία φέτος λόγω εκπαιδευτικών υποχρεώσεων […]