18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Ζαν Ντ’ Αρκ: Η Καθολική Εκκλησία την έκαψε ζωντανή ως «μάγισσα» και έπειτα την ανακήρυξε «Αγία»

Η Αγία της Καθολικής Εκκλησίας, εθνική ηρωίδα και προστάτιδα της Γαλλίας  Ζαν Ντ’ Αρκ, γνωστότερη στην Ελλάδα ως Ιωάννα της Λωραίνης, γεννήθηκε σαν σήμερα στις 6 Ιανουαρίου 1412 στο χωριό Ντονρεμί της βορειοανατολικής Γαλλίας, στα σύνορα της Καμπανίας και της Λωραίνης.  Μεγάλωσε στο αγρόκτημα της οικογένειάς της, χωρίς να μάθει ποτέ γραφή και ανάγνωση.

Ήταν μόλις 12 ετών όταν άρχισε για πρώτη φορά ν’ ακούει φωνές, που την καλούσαν να σώσει τη Γαλλία από τη διάλυση. Όπως υποστήριζε, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, η Αγία Μαργαρίτα και η Αγία Αικατερίνη της είπαν ότι ήταν Θεία αποστολή να απελευθερώσει τη χώρα της από τους Άγγλους και να βοηθήσει τον διάδοχο του γαλλικού χρόνου, Κάρολο, να στεφθεί βασιλιάς. Της είπαν να κόψει τα μαλλιά της κοντά, να ντυθεί σαν άντρας και να πάρει τα όπλα.

Το 1429 οι Άγγλοι, με τη βοήθεια των συμμάχων τους από τη Βουργουνδία, κατέλαβαν το Παρίσι και όλες τις γαλλικές περιοχές βόρεια της Λωραίνης. Η αντίσταση που συνάντησαν ήταν ελάχιστη, λόγω της έλλειψης ηγεσίας και της ηττοπάθειας που διακατείχε τους Γάλλους. Ο Ερρίκος ΣΤ’ της Αγγλίας απαιτούσε τον γαλλικό θρόνο.

Παρότι αρχικώς δεν την έπαιρνε κανένας στα σοβαρά, η Ζαν Ντ’ Αρκ επέμεινε και τελικά -με τη βοήθεια και κάποιων θεϊκών σημαδιών- κατάφερε να πείσει τον Κάρολο να της δώσει στρατεύματα για ν’ αντιμετωπίσει τον εχθρό. Στη μάχη της Ορλεάνης τον Μάιο του 1429 πέτυχε μια θαυμαστή νίκη έναντι των Άγγλων εισβολέων, τους οποίους συνέχισε να καταδιώκει κατά μήκος της Λωραίνης. Η φήμη της έγινε τόσο τρομακτική, ώστε συχνά οι εχθροί τρέπονταν σε φυγή πριν ακόμα πολεμήσουν.

Στις 17 Ιουλίου 1429, ο Κάρολος στέφθηκε βασιλιάς της Γαλλίας. Κατά την ενθρόνιση, στη Ζαν Ντ’ Αρκ δόθηκε μία τιμητική θέση δίπλα στον βασιλιά, ενώ αργότερα της απονεμήθηκε κι ένας τίτλος ευγενείας για τις υπηρεσίες της στη χώρα.

Ένα χρόνο αργότερα συνελήφθη από τους Βουργουνδούς, ενώ υπερασπιζόταν την Καμπανία, κοντά στο Παρίσι. Πωλήθηκε στους Άγγλους και δικάστηκε από εκκλησιαστικό δικαστήριο ως μάγισσα και αιρετική. Κύριο επιχείρημα υπήρξε η ανδρική ενδυμασία της, κάτι που θεωρείτο έγκλημα ενάντια στο Θεό. Καταδικάστηκε σε θάνατο και στις 30 Μαΐου 1431 κάηκε στην πυρά. Ο βασιλιάς Κάρολος δεν έκανε καμία προσπάθεια να τη σώσει.

Πηγή: sansimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

Χριστόφορος Νέζερ, ένας κορυφαίος ηθοποιός

Σαν σήμερα στις 19 Φεβρουαρίου του 1970 έφυγε από τη ζωή ο Χριστόφορος Νέζερ, ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου, ο οποίος υπήρξε ευρηματικός και ακριβής ηθοποιός χωρίς παραχωρήσεις στην ευκολία και τα εκάστοτε γούστα του κοινού. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1887. Ο πατέρας του ήταν επίσης ηθοποιός κι έτσι ο Χριστόφορος κόλλησε […]

Κορονοϊός – Γαλλία: Ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Χωρίς εκδηλώσεις και φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα θα υποδεχθεί η Γαλλία το 2022, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού εξαπλώνεται και… χαλάει τα γιορτινά σχέδια άλλης μιας ευρωπαϊκής χώρας. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, ανακοίνωσε ότι θα απαγορευτούν στις 31 Δεκεμβρίου οι συγκεντρώσεις, η κατανάλωση αλκοόλ στους δρόμους, οι συναυλίες και οι εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα. Παράλληλα, κατά την ομιλία του […]