23 °C Argos, GR
29 Σεπτεμβρίου 2022

Λαμπρόπουλος – Σκαντζός: “Κοινή η προσπάθεια για να ανατάξουμε την Αρκαδία μας” – Η λίστα με τα μεγάλα έργα για το 2022!

Σε κοινή συνέντευξη τύπου προχώρησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μανώλης Σκαντζός, την Τετάρτη (5/1/2022).
Αρχικά, ο κ. Λαμπρόπουλος τόνισε ότι μαζί με τον κ. Σκαντζό από τον Σεπτέμβριο 2019 ανέλαβαν το δύσκολο έργο να ανατάξουν την Αρκαδία, να φέρουν νέες επενδύσεις για να κρατηθούν οι νέοι στο νομό μας.
Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης είπε: «Παραλάβαμε δεκάδες εγγραφές, χωρίς καμία μελέτη. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το Λιγνιτόσημο που υπήρχαν εντάξεις έργων 21.000.000 ευρώ χωρία καμία πίστωση.
Φτιάξαμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Στην Αρκαδία, έχουν ολοκληρωθεί 74 έργα με προϋπολογισμό 15,5 εκ ευρώ και εκτελούνται άλλα 41 έργα που θα ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Φτιάξαμε την οδοποιία προς το Καστρί, προς τον Άγιο Πέτρο και τη μονή Μαλεβής, βλέπουν όλοι τη βελτίωση στο δρόμο Τρίπολης – Άστρους αλλά και στους δρόμους Τρίπολη – Βυτίνα και Βυτίνα – Λαγκάδια.
Κατασκευάζουμε το γήπεδο της Δημητσάνας, υλοποιήσαμε την μελέτη και υλοποιείται το έργο για το ενωσιακό γήπεδο στη Νεστάνη.
Μέσα στο 2021 ενεργοποιήσαμε 7 εκ ευρώ που ήταν ανενεργά από το 2015 για δύο μελέτες μεγάλες, την παράκαμψη της Τεγέας και του Άστρους και τη βελτίωση του δρόμου από το Κιβέρι ως το Λεωνίδιο. Το υπόλοιπό ποσό θα το χρησιμοποιήσουμε για βελτιώσεις στους δρόμους Τρίπολης – Άστρους και Κυβερίου – Λεωνιδίου.
Πήραμε ένα ΕΣΠΑ που ήταν από τα χειρότερα της χώρας με πίστωση κάτω από 25% και καταφέραμε να αυξήσουμε πολύ την απορρόφηση του. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η παράκαμψη Δολιανών που ξεκίνησε χωρίς απαλλοτριώσεις, προχωράμε το έργο με γρήγορους ρυθμούς και μέσα στο 2022 θα έχει παραδοθεί σε κυκλοφορία. Μέσα από το ΕΣΠΑ δώσαμε το μεγαλύτερο αναλογικά ποσό για στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοιό.
Για τη συνέχεια, μπορούμε να υποσχεθούμε άμεσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 τη δημοπράτηση για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο σε Νεοχώρι ΚΑΙ Ζευγολατιό. Άμεσα θα δημοπρατηθεί το αρδευτικό του ΤΟΕΒ Κανδήλας.
Θα ολοκληρωθεί η παράκαμψη Δολιανών, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, θα γίνει η δημοπράτηση του Ξηροπηγάδου.
Στη Γορτυνία, ήδη παρεμβαίνουμε για αποκαταστάσεις των πυρόπληκτων περιοχών. Δρομολογήσαμε τέσσερα έργα 4 εκ. ευρώ και περιμένουμε έξτρα χρηματοδότηση από την κυβέρνηση.
Η συνεργασία μας με την κυβέρνηση είναι άριστη και είναι η πρώτη φορά που η ανταπόκριση είναι τόσο γρήγορη και οι πιστώσεις έρχονται τόσο γρήγορα.
Μέσα στο 2022 θα αποκτηθεί η γη για το πρότυπο προπονητικό κέντρο στη Βυτίνα.
Για τον Πολιτισμό, έχουμε εντάξει το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, το Μοναστήρι Ταξιάρχη Μουράς Κυνουρίας, όπως και τον  Άγιο Νικόλαο στο Βαλτεσινίκο.
Δίνουμε προτεραιότητα στον τομέα της υγείας, μέσα στο 2022 θα δούμε τελειωμένα τα Κέντρα υγείας σε Δημητσάνα, Τρόπαια και στο Λεωνίδιο και θα δημοπρατηθεί το Κέντρο υγείας στην Μεγαλόπολη.
Σήμερα, θα υπογράψουμε τη σύμβαση για τοποθέτηση ανελκυστήρα στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου.
Το μεγάλο μας κεφάλαιο είναι η Μεγαλόπολη. Στηρίζουμε τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης, κάνουμε το παν ώστε η Μεγαλόπολη να μην έχει κανένα σοκ στην μετάβαση. Ήδη, έχει υπογραφεί η σύμβαση για τη μελέτη του επιχειρηματικού πάρκου, ήδη σήμερα εγκρίθηκε η τελευταία μελέτη για το Γηροκομείο και την επόμενη εβδομάδα πάμε για την προμελέτη για το δρόμο Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Ολυμπία.»
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΣΚΑΝΤΖΟΥ
Από την πλευρά του, ο κ. Σκαντζός είπε: «Είναι κοινή η προσπάθεια για να ανατάξουμε την Αρκαδία. Θα αναφερθώ στα έργα του ΕΣΠΑ για τις περιοχές των Δήμων Τρίπολης, Γορτυνίας και Μεγαλόπολης. Πρέπει στο νέο ΕΣΠΑ να συμπεριληφθούν και οι Δήμοι Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας, που έχουν μείνει έξω και έχουν αδικηθεί.
Εμείς δεν είχαμε ομαλή μετάβαση από την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΠΤΟΚ. Αργήσαμε έξι μήνες να αναλάβουμε, αυτό μας έφερε πίσω. Είναι 19 εκ. ευρώ της δαπάνης από την ΕΕ για τις περιοχές αυτές. Με εντολή του Περιφερειάρχη, τα 5 εκ ευρώ για λειτουργικές δαπάνες, τα μειώσαμε για να τα δώσουμε σε έργα. Εξοικονομήσαμε περίπου 2 εκ ευρώ και τα μεταφέρουμε σε δράσεις και έργα.
Από τα 16 έργα, βρήκαμε μελέτες που χρειαζόντουσαν επικαιροποίηση, ολοκληρώσαμε τη διαδικασία και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι σε όλα έχουν εγκατασταθούν εργολάβοι και σε 4 έχουν τελειώσει τα έργα.
Ενδεικτικά αναφέρω την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής Λάδωνα που εγκαταστάθηκε ο εργολάβος στις 20/12/2021, μένουν κάποια τεχνικά ζητήματα, θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2022.
Ένα άλλο σημαντικό έργο είναι η βελτίωση του αρχαιολογικού χώρου Αλέας Αθηνάς, η απορρόφηση είναι στο 30%, περίπου στο δίμηνο θα ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες και υπολογίζουμε ως το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο.
Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων στη Γορτυνία προχωρά κανονικά και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2022.
Έχουμε κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά αυτά τα δύο χρόνια.
Για την ενίσχυση επιχειρήσεων έχουμε εξασφαλίσει 4,5 εκ ευρώ, βρισκόμαστε στην αξιολόγηση και ως το τέλος Γενάρη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα αρχίσουν οι πληρωμές.
Ένα άλλο σημαντικό έργο είναι η Τηλεϊατρική και είναι προς δημοσίευση η πρόσκληση. Ελπίζουμε ως το Πάσχα να έχει αρχίσει να λειτουργεί αυτό το έργο.
Προχωράμε τους κόμβους Πλάτσα, Σκοπής, Καρκαλού και Τεγέας και επιπλέον 2 εκ ευρώ για το πυρόπληκτο οδικό δίκτυο της Αρκαδίας.»

Περισσότερα Άρθρα

Μνημόσυνο για τον Εθνεγέρτη Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό

Στα πλαίσια του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, η Αδελφότητα Δημητσανιτών την Κυριακή 30/5/2021 μετά το πέρας της θείας λειτουργίας θα τελέσει το μνημόσυνο του Εθνεγέρτη Μητροπολίτη Π.Π. Γερμανού στην Δημητσάνα στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής. Share on FacebookTweetFollow usΑποθήκευση

Σε εγρήγορση ο Δήμος Ερμιονίδας, για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κακοκαιρίας

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται ο Δήμος Ερμιονίδας, μετά την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού, χιονόπτωση  και χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, ο Δήμος μας ανοίγει θερμαινόμενες αίθουσες για τη φιλοξενία και προστασία πολιτών από το ψύχος. Ειδικότερα, από αύριο Σάββατο […]