15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Νίκος Καρδούλας: Πότε αναμένεται να γίνει ενδημικός ο κορονοϊός στις ΠΕ της χώρας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι συνολικά η χώρα μας θα έχει ποσοστό ανοσίας 90% στα τέλη Μαρτίου 2022, που θα σημαίνει την έναρξη της ενδημικής φάσης του κορονοϊού, με τις προϋποθέσεις ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχισθούν σύμφωνα με το ημερήσιο μέσο όρο του Νοεμβρίου 2021 και ότι οι μολύνσεις θα συνεχισθούν με τον ημερήσιο μέσο όρο του τελευταίου εξαμήνου.

Μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021, 3 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας είχαν ποσοστό ανοσίας πάνω από 80%, 17 ΠΕ ποσοστό ανοσίας από 71% έως 80%, 18 ΠΕ ποσοστό ανοσίας από 66% έως 70%, 24 ΠΕ ποσοστό ανοσίας από 61% έως 65%, 11 ΠΕ ποσοστό ανοσίας από 50% έως 60% και μία ΠΕ ποσοστό ανοσίας κάτω από 50%.

Ανάλυση

Οι επιστήμονες παγκοσμίως θεωρούν ότι ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει ενδημικός. Σύμφωνα με παγκόσμιες μελέτες, ένας ενδημικός ιός είναι σχετικά σταθερός σε μεγάλο βαθμό σε έναν πληθυσμό και για να εισέλθει μία περιοχή στην «Ενδημική Φάση», θα πρέπει να υπάρχουν αντισώματα πάνω από 90% στο σύνολο του πληθυσμού, τα οποία αποκτώνται είτε με τον εμβολιασμό, είτε με τη μόλυνση από τον ιό.

Στον παρακάτω χάρτη ανοσίας και πίνακα ποσοστών ανοσίας αποτυπώνονται τα ποσοστά ανοσίας μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου στις ΠΕ της χώρας, τα οποία υπολογίσθηκαν αθροίζοντας την εμβολιαστική κάλυψη, όπως αυτή δημοσιεύθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση στις 30 Νοεμβρίου 2021 στον αντίστοιχο επιδημιολογικό χάρτη και όσους νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο ανά ΠΕ σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ. Στον πίνακα παρουσιάζεται επίσης και η ημερομηνία που αναμένεται να επιτευχθεί ανοσία 90% στις ΠΕ της χώρας, σύμφωνα με το ημερήσιο μέσο όρο των εμβολιασμών του τελευταίου μήνα και τον ημερήσιο μέσο όρο όσων νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο.

 

Συμπεράσματα

Όσον αφορά τα ποσοστά ανοσίας μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021 συμπεραίνεται:

  • Το συνολικό ποσοστό ανοσίας για τη χώρα μας είναι 72%.
  • Η ΠΕ της Μυκόνου είναι ήδη σε ενδημική φάση με ποσοστό ανοσίας 90%, ενώ οι ΠΕ Θήρας (88%) και Πάρου (87%) είναι πολύ κοντά στο στόχο της ανοσίας του 90%.
  • Ανοσία από 71% έως 80% έχουν οι ΠΕ Βόρειου, Δυτικού, Κεντρικού και Νότιου Τομέα Αθηνών, Ζακύνθου, Θάσου, Κέας – Κύθνου, Κέρκυρας, Κω, Λευκάδας, Μήλου, Πειραιώς, Πρέβεζας, Ρόδου, Τήνου, Τρικάλων και Χίου.
  • Ανοσία από 66% έως 70% έχουν οι ΠΕ Αργολίδας, Άρτας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου – Κάσου, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κοζάνης, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Λήμνου, Μαγνησίας και Σύρου.
  • Ανοσία από 61% έως 65% έχουν οι ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Έβρου, Εύβοιας, Θεσσαλονίκης, Ικαρίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Νάξου, Νήσων Αττικής, Ξάνθης, Πέλλας, Ρεθύμνου, Ροδόπης, Σάμου, Σποράδων, Φλώρινας, Χαλκιδικής και Χανίων.
  • Ανοσία από 50% έως 60% έχουν οι ΠΕ Άνδρου, Αρκαδίας, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Ηλείας, Κιλκίς, Λακωνίας, Πιερίας, Σερρών, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
  • Τέλος, ανοσία κάτω από 50% έχει η ΠΕ Ευρυτανίας (46%).

Με τις προϋποθέσεις ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχισθούν σύμφωνα με το ημερήσιο μέσο όρο του Νοεμβρίου 2021 και ότι οι μολύνσεις θα συνεχισθούν με τον ημερήσιο μέσο όρο του τελευταίου εξαμήνου, εκτιμάται συνολικά ότι η χώρα μας θα έχει ποσοστό ανοσίας 90% στα τέλη Μαρτίου 2022, με διαφοροποιήσεις ανά ΠΕ όπως:

  • Στις ΠΕ Θήρας και Πάρου μέχρι το τέλος του 2021.
  • Στις ΠΕ Βορείου Τομέα Αθηνών και Ζακύνθου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022.
  • Στις ΠΕ Θάσου, Κέρκυρας, Κω, Λευκάδας και Πρέβεζας, από τις αρχές μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2022.
  • Στις ΠΕ Αργολίδας, Δυτικού και Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέας – Κύθνου, Κοζάνης, Λάρισας, Λασιθίου, Μαγνησίας, Μήλου, Ξάνθης, Πέλλας, Σύρου και Τρικάλων, από τις αρχές μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2022.
  • Στις ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Κεφαλληνίας, Λέσβου, Λήμνου, Πειραιώς, Πιερίας, Ρεθύμνου, Ροδόπης, Ρόδου, Σποράδων και Φλώρινας, από τις αρχές μέχρι τα τέλη Απριλίου 2022.
  • Στις ΠΕ Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλύμνου, Κιλκίς, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Νάξου, Σάμου, Σερρών, Τήνου, Χαλκιδικής, Χανίων και Χίου, από τις αρχές μέχρι τα τέλη Μαΐου 2022.
  • Στις ΠΕ Εύβοιας, Καρπάθου – Κάσου, Λακωνίας, Νήσων Αττικής, Νότιου Τομέα Αθηνών και Φθιώτιδας, από τις αρχές μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2022.
  • Στις ΠΕ Ηλείας και Ιθάκης, από τις αρχές μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2022.
  • Στις ΠΕ Ανατολικής Αττικής και Ικαρίας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2022.
  • Στις ΠΕ Δυτικής Αττικής, Ευρυτανίας και Φωκίδας, από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2022.
  • Στην ΠΕ Άνδρου μέχρι τον Ιούλιο του 2023.

Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός στην Αργολίδα: Τα νέα κρούσματα

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση για τις νέες μολύνσεις που «έδωσε» ο κορονοϊός στη χώρα μας τις τελευταίες 24 ώρες, ο ΕΟΔΥ ενημερώνει και για την γεωγραφική διασπορά. Το πού ακριβώς, δηλαδή, καταγράφηκαν τα 1904 νέα κρούσματα ανά Περιφερειακή ενότητα, με την Αττική να καταγράφει για ακόμη μια μέρα τα περισσότερα, δηλαδή 802. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν […]