19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Λαμπαδηδρομία από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στο Κάστρο του Παλαμηδίου

Σήμερα το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο η Λαμπαδηδρομία στο Κάστρο του Παλαμηδίου από το άγαλμα του Στάϊκου Σταϊκόπουλου,στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων των 199 χρόνων από την άλωση του κάστρου και της απελευθέρωσης του Ναυπλίου από του Τούρκους αλλά και του “Παλαμηδείου Άθλου” που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 28 Νοεμβρίου.

Την Λαμπαδηδρομία τέλεσε η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων που τιμάει τις εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια, λόγω και της Λειτουργίας στο Ναύπλιο της Πρώτης Σχολής Ευελπίδων.

Οι λαμπαδηδρόμοι παρουσία του Γ.Γ. Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά, συγκεντρώθηκαν στο ΦΟΥΓΑΡΟ και από εκεί με διαδρομή επί της Ασκληπιού, Σιδηράς Μεραρχίας και Πολυζωίδη και με σημεία διαδρομής και συμβολισμού, το Λιοντάρι των Βαυαρών και την Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου η φλόγα έφτασε στο άγαλμα του Σταϊκοπούλου από όπου ξεκίνησε ουσιαστικά η λαμπαδηδρομία με την άνοδο στο κάστρο από τα θρυλικά 999 σκαλιά του.

Όταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος έφτασε στην κορυφή του κάστρου, παρουσία του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου, άναψε ο βωμός και έσβησαν συμβολικά τα φώτα του κάστρου.

Η λαμπαδηδρομία στην ουσία είναι μια αναπαράσταση της νύχτας της 29ης Νοεμβρίου του 1822, όταν μία ομάδα από 350 παλικάρια, υπό τη διοίκηση του Στάικου Σταϊκόπουλου, Έλληνα αγωνιστή του 1821, και υπό την ανωτάτη διεύθυνση του θρυλικού γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κατέλαβαν με αιφνιδιασμό το Παλαμήδι από τα χέρια των κατεχόντων Οθωμανών.

Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικότατο σταθμό στην ιστορία του Ναυπλίου, που υπήρξε έκτοτε η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα στη συνέχεια του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Περισσότερα Άρθρα

Θανάσιμος τραυματισμός στη Μεσσηνία, Σύλληψη στην Κορινθία

  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ   Συνελήφθη ένα (1) άτομο για ναρκωτικά Συνελήφθη, χθες (4.11.2021) το μεσημέρι, στο Λουτράκι Κορινθίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου, 41χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε μικροποσότητες ηρωίνης και κάνναβης, οι οποίες κατασχέθηκαν.   ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   Θανάσιμος τραυματισμός ατόμου από γεωργικό ελκυστήρα Χθες (4.11.2021) το απόγευμα, σε τοπική κοινότητα του […]

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της θυσίας του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας θα παραστεί το πρωί σήμερα Σάββατο 20 Μαΐου στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της μάχης του Μανιακίου, τις οποίες διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο Δήμος Πύλου – Νέστορος. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στα Ταμπούρια της Φλεσσιάδας -όπου στις 10.15 θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια […]