14 °C Argos, GR
6 Δεκεμβρίου 2022

Προειδοποίηση του ΠΟΥ για 700.000 επιπλέον θανάτους από Covid μέχρι τον Μάρτιο

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη για τα θύματα της πανδημίας, καθώς προβλέπει ότι οι θάνατοι από Covid θα ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια έως τον Μάρτιο του 2022, εάν δεν εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κορονοϊός είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτου στην Ευρώπη και ο αριθμός των αναφερόμενων καθημερινών θανάτων πλησίασε τους 4.200 την περασμένη εβδομάδα, διπλάσιο από το επίπεδο στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην ευρωπαϊκή ήπειρο ανέρχεται πλέον στο 1,5 εκατομμύριο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε 49 από τις 53 χώρες της περιοχής θα έχουν υψηλή ή ακραία πίεση από τώρα έως τις αρχές Μαρτίου.

Το ξέσπασμα των κρουσμάτων κορονοϊού επιταχύνθηκε στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι χαμηλότερες θερμοκρασίες οδηγούν σε περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές σε κλειστούς χώρους, ενώ παράλληλα πολλές χώρες έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς.

Ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει και ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τηρήσουν μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας μαζί με τους εμβολιασμούς.

«Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2021, ας κάνουμε ό,τι μπορούμε εμβολιαζόμενοι και λαμβάνοντας μέτρα ατομικής προστασίας, για να αποφύγουμε την ύστατη λύση των καραντινών και του κλεισίματος των σχολείων», δήλωσε ο Hans Kluge, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Πέραν όμως από τις επίσημες ανακοινώσεις υπάρχει και μια πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί που προβλέπονται μέχρι την άνοιξη του 2022 δεν οφείλονται μόνο στην αποτυχία της εμβολιαστικής καμπάνιας αλλά στο γεγονός ότι παρά τον εμβολιασμό τους υπάρχουν πολλοί ευρωπαίοι συμπολίτες μας οι οποίοι πεθαίνουν από κορονοϊό.

Το ερώτημα δηλαδή που πρέπει να απαντηθεί είναι το κατά πόσο μπορούμε ακόμη να μιλάμε για αποτελεσματικότητα των παρασκευασμάτων που έχουν τεθεί στη διάθεση των πολιτών για εμβολιασμό. Υπάρχουν τα παραδείγματα του Γιβραλτάρ και της Ιρλανδίας όπου ένα ισοπεδωτικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και παρόλα αυτά στις χώρες αυτές κρίθηκε αναγκαία η λήψη πολύ αυστηρών και οριζοντίων μέτρων, ενώ υπάρχει και η Πορτογαλία της οποίας ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως υπάρχει πιθανότητα να επιβληθεί νέος κύκλος μέτρων κατά της πανδημίας παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή είναι η δεύτερη στην Ευρώπη σε ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της.

Περισσότερα Άρθρα

Ποιους αφορά το υποχρεωτικό self test από σήμερα Δευτέρα 26/4

Διευκρινίσεις για το ποιους δημόσιους υπάλληλους αφορά το υποχρεωτικό self test που τίθεται σε εφαρμογή από τη Μ. Δευτέρα 26/4 εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το self test επεκτείνεται από τη Δευτέρα σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους και δεν […]

Euro 2020 – Βόρεια Μακεδονία: Σάλος με την φανέλα της Εθνικής τους, λείπει το Βόρεια – Επιστολή της ΕΠΟ στην UEFA

Euro 2020: Σάλος έχει προκληθεί με την εμφάνιση της εθνικής Ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στην τελική φάση της διοργάνωσης. Στην τελική φάση της διοργάνωσης προκρίθηκε για πρώτη φορά η Βόρεια Μακεδονία, η οποία σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα «Political» σκοπεύει να εισέλθει στα γήπεδα του Euro 2020 ως «Μακεδονία». euro-2020 Η φανέλα της Εθνικής τους Ειδικότερα, […]