24 °C Argos, GR
14 Αυγούστου 2022

Πανδημία αρνητών και πρωτόγνωρες καταστάσεις στα νοσοκομεία

Ιστορίες τρέλας στα νοσοκομεία, που γεμίζουν καθημερινά ασθενείς με κορονοϊό. Με τους διασωληνωμένους να έχουν φτάσει τους 536, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ανεμβολίαστοι, οι καταστάσεις που ζουν οι γιατροί με τους αρνητές ξεφεύγουν από κάθε όριο.

Το πιο σοβαρό παράδειγμα είναι η περίπτωση της 51χρονης γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, που παρασύρθηκε από πρώην επόπτη υγείας και δεν ήθελε να διασωληνωθεί. Με τη γυναίκα αυτή τσακώθηκαν οι γιατροί στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Δεν είναι όμως η μοναδική ανεμβολίαστη ασθενής με κορονοϊό που δεν ήθελε να αφήσει τους γιατρούς να τη σώσουν.

Για πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν έχουν ξαναζήσει ποτέ οι γιατροί, κάνει λόγο μιλώντας στο iatropedia.gr, ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

[hfe_template id='397365']

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει η υπόθεση με τη «βροχή» εξωδίκων και μηνύσεων που λαμβάνουν οι γιατροί, ώστε να μην προχωρήσουν στη διασωλήνωση ασθενών. Το φαινόμενο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σ’ αυτό το κύμα της πανδημίας, καθώς όπως τονίζει ο διευθυντής της ΜΕΘ του Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, είναι πλέον μεγάλος ο αριθμός των ανεμβολίαστων και αρνητών του ιού, που καταλήγουν στα νοσοκομεία.

«Είναι από τα χαρακτηριστικά αυτού του κύματος της πανδημίας, δεν το είχαμε στα προηγούμενα σε τόσο μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό λέω, πως η άρνηση του εμβολιασμού έχει γίνει κίνημα πλέον και έχει θεωρητικοποιηθεί, πως να το πω. Έχει ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι “κατάρα”, ότι τους καταστρέφει, και ότι η θεραπεία είναι χειρότερη από τη νόσο. Πρώτη φορά το ζούμε αυτό», λέει χαρακτηριστικά.

Τη δέσμευσή του ότι θα προωθήσει ειδική ρύθμιση, με την οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο οι γιατροί που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο ΕΣΥ, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων.

«Είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο να κινδυνεύεις και να μη θέλεις να σε βοηθήσει ο γιατρός. Όμως, ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας είναι σαφής: Είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και δεν μπορούμε -ακόμα και να μας το ζητήσουν- να μην παρέμβουμε», τονίζει ο γιατρός Νίκος Καπραβέλος.

Και συνεχίζει: «Δεν νομιμοποιούμαστε να προχωρήσουμε σε ευθανασία ή σε εγκατάλειψη του ασθενούς, επειδή κάποιος λέει “δεν θέλω θεραπεία”. Είναι ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας αυτός. Όμως, από τη στιγμή που αμφισβητούν την πάθηση και θεωρούν ότι εμείς φταίμε για το κακό που τους συμβαίνει, χρειαζόμαστε νομική προστασία».

Καταλήγουν στον θάνατο γιατί καθυστερούν τη διασωλήνωσή τους

Ολοένα και περισσότερες τραγικές ιστορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τελευταίο περιστατικό, ο άδικος θάνατος γυναίκας 51 ετών στο νοσοκομείο Παπανικολάου, που αρνούνταν τη διασωλήνωση μετά από παραινέσεις και «νομικές συμβουλές»… επόπτη υγείας.

Ο ίδιος άνθρωπος στο λογαριασμό του στα social media, έκανε λόγο για κρυφές συνωμοσίες με την βοήθεια φαρμακοβιομηχανιών, με στόχο την παρέμβαση στο ανθρώπινο DNA.

«Υπόγραψε και φύγε. Μη δεχθείς. Δεν μπορούν χωρίς συναίνεση να σου κάνουν τίποτα. Κάλεσε την αστυνομία. Υπέγραψε και ανέλαβε την ευθύνη», ήταν η τελευταία “συμβουλή θανάτου” που οδήγησε την 51 ετών γυναίκα στον άδικο χαμό της.

Οι γιατροί τονίζουν ότι, όταν ο ασθενής υπογράψει πως δεν θέλει να του προσφέρουν καμία ιατρική βοήθεια τα πράγματα είναι πιο απλά γι’ αυτούς, καθώς στη συνέχεια επεμβαίνει ο εισαγγελέας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας χάνεται πολύτιμος χρόνο για τον ασθενή.

Ο Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος του “Παπανικολάου” Νίκος Καπραβέλος, εξηγεί: «Οι πρώτοι γιατροί που αντιμετωπίζουν την αντίδραση αυτή, είναι οι συνάδελφοι στα τμήματα Covid-19. Εκεί, όμως, δεν υπογράφουν οι ασθενείς. Εάν υπογράψουν, εμείς ζητάμε αμέσως εισαγγελική παρέμβαση. Εάν όμως, καταλήξουν στη ΜΕΘ και δεν έχουν δηλώσει εγγράφως ότι “εγώ δεν επιθυμώ τη διασωλήνωση” ώστε να απευθυνθούμε στον εισαγγελέα και απλώς την αρνούνται, όταν φτάσουν στο σημείο να δυσπνοούν και να μην μπορούν να δουν μπροστά τους από την υποξυγοναιμία, επόμενο είναι εμείς να προχωρούμε στη διασωλήνωσή τους», λέει.

Ερχόμενος συχνά σε επαφή με παρόμοιες καταστάσεις και μιλώντας με ασθενείς και συγγενείς, ο γιατρός έχει καταλήξει ότι πίσω από την άρνηση αυτή κρύβονται οργανωμένα κυκλώματα. Είναι, μάλιστα, όπως λέει τόσο πεπεισμένοι και επηρεασμένοι από αυτές τις αντιεπιστημονικές θεωρίες, που καμία ιατρική συμβουλή ή παραίνεση δεν μπορεί να τους μεταπείσει.

«Πίσω κρύβονται ολόκληρα κυκλώματα. Φτάνουν στα νοσοκομεία με θεωρίες τελείως αντιεπιστημονικές. Οι μισοί από αυτούς έρχονται “μπετόν”. “Παγόβουνο” τους έχουμε χαρακτηρίσει εμείς. Υπάρχει διαβάθμιση της αντίδρασης. Υπάρχουν οι αρνητές, που απλώς δεν θέλουν την κλιμάκωση της θεραπείας, δεν θέλουν να διασωληνωθούν. Παίρνουν τηλέφωνο οι συγγενείς, η κόρη, ο αδελφός και μας λένε ότι ο ασθενής δεν θέλει να διασωληνωθεί. Υπάρχει, όμως, μια άλλη κατηγορία που αρχίζει να απειλεί. Βάζει πληρεξούσιους γιατί δεν θέλει να μιλήσει μαζί μας, βάζει δικηγόρους κ.α. Και κάποιοι έφτασαν να κάνουν ανώνυμες καταγγελίες στο νοσοκομείο», σημειώνει ο ίδιος.

«Αρνούνται την πραγματικότητα που τους φέρνει στο νοσοκομείο»

Οι γιατροί δεν μπορούν να εξηγήσουν με την κοινή λογική, πως οι ασθενείς αυτοί προσέρχονται στα νοσοκομεία με βαριά συμπτώματα (ορισμένοι δεν μπορούν καν να αναπνεύσουν) και παρ’ όλα αυτά, αρνούνται την ιατρική βοήθεια.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του “Παπανικολάου” εξηγεί στους ασθενείς βήμα – βήμα όλη τη διαδικασία και αυτοί δεν πείθονται. «Είναι χαρακτηριστικό αυτού του τέταρτου κύματος, πως οι ασθενείς αρνούνται να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα που τους φέρνει στο νοσοκομείο, τη δύσπνοια και την υποξυγοναιμία. Γιατί δεν έρχονται στο νοσοκομείο να πιούν καφέ. Έρχονται γιατί έχουν δύσπνοια. Εμείς δε, μέσα βάζουμε ανθρώπους που δεν τους φτάνει το οξυγόνο.

Από τη στιγμή που μπαίνει κάποιος στο νοσοκομείο, παραδίδεται στις κατευθυντήριες γραμμές και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα του νοσοκομείου. Αλλιώς δεν έχει νόημα να μπει. Και τους εξηγούμε σε όλους, πως “προφανώς δεν θέλουμε να διασωληνωθείτε. Θα δώσουμε το οξυγόνο, αν δεν φτάνει όμως το οξυγόνο στο αίμα σας, επειδή κινδυνεύετε να κάνετε ανακοπή, θα δώσουμε το οξυγόνο με θετικές πιέσεις, που αυτό σημαίνει διασωλήνωση”. Αυτά τα εξηγούμε. Ε, από την πρώτη στιγμή έχουμε αντίσταση», σημειώνει.

«Ακαταδίωκτο» στους γιατρούς

Αυστηρά μέτρα εξετάζει το υπουργείο Υγείας απέναντι στο φαινόμενο. Από τη μία είναι οι γιατροί που δυσκολεύονται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και από την άλλη, χάνονται άσκοπα κάθε μέρα ανθρώπινες ζωές, στο βωμό της παραπληροφόρησης και των fake news που διαδίδονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τόσο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, διαβεβαίωσαν τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ότι θα εξετάσουν τον τρόπο προώθησης ειδικής ρύθμισης, με την οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο όλοι οι γιατροί που έχουν κληθεί να στηρίξουν το ΕΣΥ σε αυτήν την δύσκολη ώρα για τη χώρα.

Μεταξύ των γιατρών περιλαμβάνονται και οι ιδιώτες, που θα συνδράμουν το σύστημα υγείας, μετά την αποδοχή της πρόσκλησης που τους έχει απευθύνει η κυβέρνηση.

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν δικηγόροι που ζητούν τους φακέλους μετά και ζητάνε στοιχεία να τεκμηριώσουν «τυχόν αμέλειες που έθεσαν σε κίνδυνο τους ασθενείς». Μάλιστα το λένε και ξεκάθαρα όταν κάνουν το αίτημα στο νοσοκομείο.  Άρα η απειλή της ποινικής δίωξης των γιατρών από την πλευρά ασθενών και συγγενών είναι μπροστά μας”, σημειώνει ο κ. Νίκος Καπραβέλος.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έχει παραδώσει στο υπουργείο Υγείας προτεινόμενη διάταξη, σύμφωνα με την οποία, οι γιατροί στις Μονάδες Υγειονομικής Περίθαλψης «θα απαλλάσσονται από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη για τυχόν ιατρικά σφάλματα που προκαλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων συνθηκών αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών της πανδημίας του COVID-19».

Εξαίρεση αποτελούν: οι άλλες ασθένειες εκτός Covid, η περίπτωση ο γιατρός να εφαρμόσει θεραπείες εκτός των εγκεκριμένων από την πολιτεία θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η περίπτωση τυχόν ζημίας στον ασθενή που έχει προκληθεί από δόλο ή βαριά αμέλεια.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός: Ανησυχητική η μεγάλη διασπορά – 41 περιφέρειες, και η Αργολίδα ανάμεσα, με διψήφια κρούσματα

Ο κορονοϊός βρίσκεται διάσπαρτος σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας με την Αττική να διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά με 993 κρούσματα από τα συνολικά 2.874. Θεσσαλονίκη και Κρήτη παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση με 308 και 281  κρούσματα αντίστοιχα. Διψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφουν συνολικά 41 περιφέρειες, ανάμεσά τους και η Αργολίδα. [hfe_template id=’397365′] ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:   […]

Ανδρέας Πουλάς: «Αποτίμηση προσφοράς ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας»

Ερώτηση στη Βουλή «Αποτίμηση προσφοράς ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας» Στοιχεία για την αποτίμηση της προσφορας του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας ζητά ο Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας. Ειδικότερα, στην ερώτησή του ο κ. Πουλάς μεταξύ άλλων θέτει ερωτήματα σχετικά με το κόστος της εμπλοκής […]