17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Δεν θα παραστεί στις ενθρονίσεις των νεοχειροτονηθέντων μητροπολιτών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Στην ανακοίνωση ότι δεν θα παραστεί στις ενθρονίσεις των νεοχειροτονηθέντων μητροπολιτών Λαγκαδά, Καστορίας, Κιλκισίου, Περιστερίου και Θήρας, προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δίνοντας το καλό παράδειγμα για την τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, όπως έκανε γνωστό η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης μέρας των τακτικών εργασιών της για τον μήνα Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κατόπιν τούτου, με συνοδική απόφαση, ορίσθηκαν οι τοποτηρητές να εκπροσωπήσουν τον Μακαριώτατο κατά τις τελετές των ενθρονίσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με τάξη και απλότητα και με ακριβή τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας.

Επίσης, ύστερα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου, ανυψώθηκαν σε τιτουλαρίους μητροπολίτες οι βοηθοί παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέχρι πρότινος επίσκοποι, Νεοχωρίου Παύλος και Θαυμακού Ιάκωβος.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος απένειμε στον Θεολόγο-Συγγραφέα, Δημήτριο Μαυρόπουλο, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατόπιν απόφασης της συνεδρίας της 13ης Ιουλίου 2021 της ΔΙΣ.

Ο Δημήτριος Μαυρόπουλος γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1944 από Μικρασιάτες γονείς. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδαξε ως θεολόγος στη Μέση Εκπαίδευση από το 1969 μέχρι το 1989. Υπήρξε μέλος της ομάδας που εξέδιδε το περιοδικό «Σύνορο» (1964-1967). Από το 1982 μέχρι το 1989 υπήρξε βασικός συνεργάτης στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Σήμερα είναι Κυριακή». Το 1978 άρχισε την έκδοση των «Απάντων» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ιδρύοντας τον εκδοτικό οίκο «Δόμος», τον οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα. Το 1986 ίδρυσε σεμινάριο με τον τίτλο «Θεολογικό εργαστήριο», στο οποίο παραδίδει μαθήματα Θεολογίας. Παράλληλα, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους και είναι συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας και του Κλάδου Εκδόσεων της ΕΜΥΕΕ. Στον ρ/σ της Εκκλησίας συνεργάζεται εθελοντικά από το 2010 παρουσιάζοντας σειρά εκπομπών με τα εξής θέματα: την ιστορία της Λατρείας και την ανάλυση της Θείας Λειτουργίας, σχόλια και ερμηνεία των Ψαλμών, το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, την Αποκάλυψη του Ιωάννη, καθώς και μαθήματα κατήχησης για ενήλικους.

Στην προσφώνησή του ο Μακαριώτατος, αφού αναφέρθηκε στο πλούσιο συγγραφικό έργο του κ. Μαυρόπουλου και τη συνεργασία του με το περιοδικό «Εφημέριος» και τον ρ/σ της Εκκλησίας, τόνισε τα εξής: «Το όνομά του είναι ταυτισμένο με τις εκδόσεις «Δόμος»’, που μας χάρισαν τη μνημειώδη έκδοση των Απάντων του Παπαδιαμάντη, αλλά και αξιόλογες και ποιοτικές θεολογικές μελέτες, που προώθησαν τη θεολογική σκέψη. Τόσο στα κείμενά του στον ‘’Εφημέριο” όσο και στις εκπομπές του στο ραδιόφωνο, ο Δημήτριος Μαυρόπουλος εξοικειώνει ένα ευρύτερο και εξ ορισμού ανομοιογενές κοινό με την Ορθόδοξη Θεολογία. Οι σύνθετες και δύσκολες έννοιες ερμηνεύονται με τρόπο κατανοητό, προσιτό ακόμη και στους θεολογικώς μη εγκρατείς αναγνώστες και με πράγματι υποδειγματική χρήση της ελληνικής γλώσσας. Ο Δημήτριος Μαυρόπουλος έχει συνεισφέρει, με τρόπο ευρύ, ουσιαστικό και ανεκτίμητο, στην καλλιέργεια του θεολογικώς σκέπτεσθαι. Η μεγάλη του αποδοχή δείχνει ότι η Ορθόδοξη Θεολογία δεν είναι ένας ακαδημαϊκός κλάδος, που εξαντλείται σε θεωρητικά και ερμηνευτικά σχήματα, αλλά επιδρά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Για την προσφορά του αυτή, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον ευχαριστεί και τον τιμά με το παράσημο του Αποστόλου Παύλου».

Ο κ. Μαυρόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και τα συνοδικά μέλη για την αγάπη και την τιμή τους στο πρόσωπό του, έκλεισε την αντιφώνησή του με τα λόγια του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Εγώ είμαι τέκνον γνήσιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκπροσωπουμένης υπό των επισκόπων της».

Τέλος, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού, η Ιερά Σύνοδος, πέρα από τις γραπτές εγκυκλίους και οδηγίες της, απευθύνει έκκληση σε όλους τους κληρικούς της, καθώς και στον πιστό λαό, ώστε κατά την προσέλευσή τους στους ναούς να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της ασθένειας του κορονοϊού και προτρέπει όλους για τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητας, ελεύθερα και αβίαστα, ως ουσιαστικό μέτρο προστασίας κατά της πανδημίας.

Στο διάλειμμα της συνεδρίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποδέχθηκε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνο για την προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, και συνομίλησαν για την πορεία της πανδημίας και την εξέλιξη του εμβολιασμού.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Λίμνες Αργολίδας: Ημέρα μνήμης και τιμής στις Λίμνες για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς

Μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες τον Μάιο του 1944 από τα Γερμανικά στρατεύματα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις Λίμνες. Κατά την διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των κατοχικών Γερμανικών στρατευμάτων, στις 24 Μαΐου του 1944, δολοφονήθηκαν άδικα 87 άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά στην περιοχή των Λιμνών. Ο δήμος Άργους Μυκηνών, οι συγγενείς των εκτελεσθέντων και ο […]