18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

1η ΤΟΜΥ Άργους για συνταγογράφηση μαστογραφίας

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακοήθες νεόπλασμα των γυναικών στον δυτικό πολιτισμό και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου του μαστού (The NationalBreastCancerFoundation) αναφέρει ότι μια γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού κάθε δυο λεπτά ενώ υπολογίζεται ότι μία στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ελλάδα η συχνότητά του έχει αυξηθεί επίσης σημαντικά και υπολογίζεται σε 4500 νέες περιπτώσεις ετησίως.

Ωστόσο ο καρκίνος του μαστού δεν είναι πια αθεράπευτη ασθένεια επομένως όλες οι γυναίκες πρέπει να εντάξουν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στη ζωή τους, να αγαπήσουν και να φροντίσουν τον εαυτό τους και να αντικαταστήσουν το φόβο για την ασθένεια με επιλογές που προάγουν την υγεία.

Δυστυχώς δεν υπάρχει εξασφαλισμένος τρόπος για να αποφύγουμε τον καρκίνο του μαστού ωστόσο η πρόληψη είναι το κλειδί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η  νόσος αποτελεσματικότερα ενώ οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε αρκετά πρώιμο στάδιο.

Η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, την κλινική εξέταση, την μαστογραφία καθώς και τον υπέρηχο μαστού

Ο προληπτικός έλεγχος, ανάλογα με την ηλικία περιλαμβάνει τα εξής:

  • Γυναίκες 20-40 ετών κλινική εξέταση μαστών κάθε 3 χρόνια
  • Γυναίκες 35-40 ετών πρώτη μαστογραφία αναφοράς
  • Γυναίκες άνω των 40 μαστογραφία και κλινική εξέταση κάθε χρόνο,

ενώ γυναίκες αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού πρέπει να εντάσσονται σε προγράμματα εντατικού προληπτικού ελέγχου.

Με αφορμή λοιπόν την 25η Οκτωβρίου η οποία έχει οριστεί παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού και στα πλαίσια ανάπτυξης και υλοποίησης δράσεων και παρεμβάσεων πρόληψης και αγωγής υγείας, η 1η ΤΟΜΥ Άργους θα πραγματοποιεί όλο το Νοέμβριο συνταγογράφηση για προληπτική ψηφιακή μαστογραφία και υπέρηχο μαστού (επί ενδείξεων) χωρίς ραντεβού στον πληθυσμό ευθύνης της και σε γυναίκες άνω των 40 ετών και στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Τέλος η εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων και εγγεγραμμένων ατόμων στην μονάδα ατόμων θα πραγματοποιηθεί κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, προς αποφυγή συγχρωτισμού στα πλαίσια διασφάλισης της δημόσιας υγείας λόγω του COVID-19.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις: 2751069603

Η συντονίστρια της 1ης ΤΟΜΥ Άργους

Ελίνα Παπαδοπούλου

Γενικός- Οικογενειακός Ιατρός

Επιμελήτρια Α ΕΣΥ

 

Περισσότερα Άρθρα

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ναυπλίου, συμμετέχει στην Πανελλαδική Απεργία

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ναυπλίου, συμμετέχει στην Πανελλαδική Απεργία, σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου και στο συλλαλητήριο, στις 10:30 πμ, στην Πλατεία Αγ. Πέτρου, στο Άργος. Η μεγάλη συμμετοχή των μελλών μας στην απεργιακή κινητοποίηση της 8ης Μάρτη έστειλε το μήνυμα: Δεν ξεχνάμε!! Απαιτούμε εδώ και τώρα να αποδοθούν όλες οι ευθύνες. Να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη! […]

Δέκα χρόνια “Δεσμοί Αίματος”

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων συνεχούς παρουσίας και δράσης του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αργολίδας «Δεσμοί Αίματος» και του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, στις 14 Ιουνίου, διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, Διαγωνισμός Ζωγραφικής με θέμα την Αιμοδοσία, για τους μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξεων. Ανάμεσα στα έργα των μαθητών από […]