17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ: «Μέτρα για την αντιμετώπιση των  ενδονοσοκομειακών  λοιμώξεων»

Ερώτηση στη Βουλή

«Μέτρα για την αντιμετώπιση των  ενδονοσοκομειακών  λοιμώξεων»

Ερώτηση σχετικά με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ιδιαίτερα ενόψει του επόμενου κύματος της πανδημίας, κατέθεσε ο Ανδρέας Πουλάς προς τον Υπουργό Υγείας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς  τον  Υπουργό  Υγείας, κο  Αθανάσιο  Πλεύρη

Θέμα:  Μέτρα για την αντιμετώπιση των  ενδονοσοκομειακών  λοιμώξεων

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις συνιστούν ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και εκφράζεται με σημαντική αύξηση των δεικτών της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, της διάρκειας και του κόστους της  νοσηλείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 4,1 εκατομμύρια ασθενείς εμφανίζουν ενδονοσοκομειακή λοίμωξη με τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων εξαιτίας τους να αγγίζει τις 37.000. Στην χώρα μας το πρόβλημα εμφανίζεται οξύτατο, καθώς βρισκόμαστε ανάμεσα στις πρώτες θέσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση  ως προς τους θανάτους εξαιτίας ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Υπολογίζεται ότι  ένας στους δέκα ασθενείς  θα εμφανίσει κάποια λοίμωξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στα νοσοκομεία του  ΕΣΥ, κίνδυνος που επιτάθηκε περισσότερο  λόγω της πανδημίας. Εκτιμάται ότι λόγω της μετατροπής του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε μονοθεματικό για μεγάλο χρονικό διάστημα για τις ανάγκες της πανδημίας, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις συνέβαλαν σημαντικά στην αυξημένη θνητότητα που  διαπιστώθηκε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τους  λοιμωξιολόγους που διαχειρίζονται την αρνητική αυτή κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, οι βασικές αιτίες  είναι η κακή αναλογία ασθενών / νοσηλευτών, η έλλειψη εκπαίδευσης των εμπλεκόμενων στη νοσοκομειακή φροντίδα (γιατρών, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού) αλλά και των ελεγκτών της  τήρησης των πρωτοκόλλων, ο ελλιπής αριθμός των απολυμάνσεων, η μη τήρηση μέσων ατομικής προστασίας στις ΜΕΘ  και συνολικά, η  κακή διαχείριση των όπλων αποτροπής των λοιμώξεων, που είναι συνέπεια της μακροχρόνιας και συστηματικής υποχρηματοδότησης και  υποστελέχωσής του ΕΣΥ.

Στους λόγους αυτούς προστίθεται και  το γεγονός ότι  ο αριθμός των νοσηλευτών στις  μονάδες  εντατικής θεραπείας δεν είναι σταθερός καθώς λόγω της υποστελέχωσης των νοσοκομείων μας  είναι συχνές οι μετακινήσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από  κλινική σε κλινική, η  κατάχρηση των αντιβιοτικών που ευνοεί τις  δευτερογενείς βακτηριακές υπερμολύνσεις και ο  χρονικά εκτεταμένος τεχνητός αερισμός με διασωλήνωση.

Σήμερα, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ   πέραν από το Εθνικό  Πρόγραμμα  για την πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής σε δέκα δημόσια νοσοκομεία, που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δεν έχει ληφθεί κάποιο συγκεκριμένο και απτό  μέτρο για την βελτίωση της κατάστασης, παρότι ο τέως Υπουργός Υγείας κ.Κικίλιας είχαμε θέσει ως κριτήριο για την ανανέωση της θητείας των διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων τον περιορισμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Παρ’ όλα αυτά, λόγω της ευαισθησίας  του νέου Υπουργού Υγείας στο ζήτημα των λοιμώξεων, αναμένουμε  να αναληφθούν  άμεσα  πρωτοβουλίες και να υπάρξουν μετρήσιμα και απτά αποτελέσματα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ.Υπουργός Υγείας:

1-Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την προστασία των νοσοκομείων μας και των ασθενών από τις  ενδονοσοκομειακές  λοιμώξεις; Έχετε σκοπό να εφαρμόσετε άμεσα μέτρα, ιδίως ενόψει του επόμενου κύματος της πανδημίας;

2- Ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), ο οποίος δημιουργήθηκε για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί και σε ποιες προτάσεις προς το υπουργείο σας  για τον περιορισμό της διάδοσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων;

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Παρέμβαση Ανδριανού για την απόρριψη μεγάλου αριθμού παραγωγών και την καταβολή μειωμένης επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε σήμερα Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδημε θέμα έγγραφο του του Δημάρχου Ερμιονίδας για την απόρριψη μεγάλου αριθμού παραγωγών και την καταβολή μειωμένης επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το κείμενο της Αναφοράς έχει ως εξής: «Με την παρούσα Αναφορά, σας κοινοποιώ […]

Σταύρος Γαβρήλος η ψυχή του Δήμου Ναυπλιέων

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ναυπλιέων Σταύρος Γαβρήλος είναι ένας άνθρωπος από εμάς, της καθημερινότητας, δίπλα στους δημότες του Δήμου Ναυπλιέων και υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Κωστούρου έχει γίνει η ψυχή του Δήμου. Τρέχει παντού και ότι αναλαμβάνει το βγάζει εις πέρας και μάλιστα με επιτυχία, δύσκολα θα τον δείτε με κουστούμι , όχι πως […]