18 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ποια ήταν η Αγία Ούρσουλα

Παρθενομάρτυς της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται σε Ανατολή και Δύση στις 21 Οκτωβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ούρσουλα και Ορσαλία.

Η Ούρσουλα ήταν πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά της Βρετάνης Διονάτου. Εκχριστιανίσθηκε στη Γαλατία, όταν πήγε να συναντήσει τον μελλοντικό της σύζυγο και στη συνέχεια πραγματοποίησε προσκύνημα στις χώρες του Ρήνου. Εκεί θανατώθηκε από τους Ούνους κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Κολωνίας το 383.

Σχετικά

  • Τον 16ο αιώνα δημιουργήθηκε στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας το γνωστό γυναικείο μοναχικό Τάγμα των Ουρσουλινών, που λειτουργεί σχολεία θηλέων σε πολλές χώρες του κόσμου (και στην Ελλάδα). Στην Τήνο λειτουργεί γυναικεία μονή Ουρσουλινών από το 1862.
  • Προς τιμή της παρθενομάρτυρος Ούρσουλας, ο Χριστόφορος Κολόμβος ονόμασε τις νήσους που ανακάλυψε στην Καραϊβική το 1493, Παρθένους Νήσους (Virgin islands).
  • Ο συνθέτης Μίκαελ Χάιντν (1737-1806) έγραψε τη «Λειτουργία προς τιμή της Αγίας Ουρσούλης».
  • Η Αγία Ούρσουλα είναι πολιούχος της Κολωνίας.

Μεγαλυνάριο

Ήνθισας εκ ρίζης βασιλικής,
κλέος παρθενίας και Μαρτύρων η καλλονή,
μαθητριών προστάτις,
μη παύση του πρεσβεύειν υπέρ των σε τιμώντων,
Αγία Ούρσουλα.

Πηγή: SanSimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

Γιορτάζει την Πέμπτη ο Πολιούχος των Αγίων Θεοδώρων

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου γιορτάζει ο Πολιούχος των Αγίων Θεοδώρων, Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024: 18:00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων. Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024: 07:00 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων. Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης είναι Άγιος της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας. Έζησε […]

Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι

Κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου και της μητέρας του Ελένης. Τους ονομάζει Ισαποστόλους για τις μεγάλες υπηρεσίες που πρόσφεραν στον Χριστιανισμό. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα, Ελένη και Έλενος. Ο Κωνσταντίνος (272-337) βασίλεψε από το 306 έως τον θάνατό του. Με το […]