18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Ξεκίνησαν χθες και συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του συνεδρίου στο Ναύπλιο για τον Ι. Καποδίστρια

Ξεκίνησε τις εργασίες του το απόγευμα της Παρασκευής 8 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο, το διήμερο (8-9 Οκτωβρίου) συνέδριο με θέμα «Ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας και η εποχή του. Νέες απόψεις και τεκμήρια».
Το συνέδριο υποστηρίζεται από τον ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων, το «Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου» και το Ναυπλιακό Ίδρυμα Ι. Καποδίστριας.
Το συνέδριο θα καλύψει τρεις θεματικές:

-Νέα τεκμήρια και ερμηνείες για τη ζωή και δράση του Καποδίστρια.
-Το αποτύπωμα που άφησε στον χώρο ο πρώτος Κυβερνήτης με την δημογραφική και χαρτογραφική παρουσίαση του Ναυπλίου και της ευρύτερης περιοχής του.
-Τόποι μνήμης για τον Καποδίστρια στο Ναύπλιο και σε άλλες ελληνικές πόλεις.

Η Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Χριστίνα Κουλούρη, Πρύτανις Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας, Χρήστο Λούκο, Ομ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Δημήτρη Γεωργόπουλο, πρ. προϊστάμενος ΓΑΚ Αργολίδας.
Χαιρετισμό μεταξύ άλλων κατά την έναρξη των εργασιών απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ναυπλιακού Ιδρύματος Ι. Καποδίστριας, Κώστας Χελιώτης, ενώ τον Δήμο Ναυπλιέων εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ρούτουλας.
Την Παρασκευή πρώτη μέρα του συνεδρίου μίλησαν, ο Χρήστος Λούκος με θέμα: “Προβλήματα στη σύνταξη μιας ιστορικής βιογραφίας για τη ζωή και τη δράση του Ιω. Καποδίστρια”, η Χριστίνα Κουλούρη με θέμα: “Πολιτικές χρήσεις ενός «μεγάλου άνδρα»: Ο Καποδίστριας στο πάνθεον των ηρώων”, η Χρύσα Τζαγκαρουλάκη-Έφη Παυλογεωργάτου μέ θέμα: “Τόποι μνήμης για τον Καποδίστρια στις ελληνικές πόλεις” και η Ελένη Σταμπόγλη, με θέμα “Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα: Ο ψηφιακός Καποδίστριας”
Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα (Σάββατο 9 Οκτωβρίου 10.00-13.00)

– Δημ. Δημητρόπουλος και Μιχ. Φέστας: Χαρτογραφική και δημογραφική παρουσίαση του Ναυπλίου των χρόνων του Καποδίστρια
– Δημ. Γεωργόπουλος, Ναύπλιο 1832: Πληθυσμιακή σύνθεση και ιδιοκτησιακό καθεστώς
– Γ. Τσατήρης, Τα ίχνη της δικαιοσύνης την Καποδιστριακή Περίοδο
– Γ. Καλπαδάκης, Η βαλκανική συνομοσπονδία του Ι. Καποδίστρια.
– Ισμήνη Κριάρη, Η συμβολή του Καποδίστρια στο ελβετικό ομοσπονδιακό Σύνταγμα

Περισσότερα Άρθρα

Γενική Συνέλευση στο Σύλλογο Αργείων “Ο ΔΑΝΑΟΣ”

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Προς τα Τακτικά Μέλη του Συλλόγου Ε ν τ α ύ θ α Σύμφωνα με το άρθρα 36 & 37 του Καταστατικού του Συλλόγου, καλείσθε σε συγκρότηση  Α΄  Τακτικής  Γενικής  Συνέλευσης, στο Μέγαρό του, την  23η   Μαρτίου 2022 ημέρα Τετάρτη  & ώρα 6 μ.μ.                                                Θ […]