28 °C Argos, GR
2 Ιουλίου 2022

Προτάσεις και προβληματισμοί ΣΕΚ για μέτρα προστασίας της Φέτας ΠΟΠ

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23.9.2021 στον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ με αντιπροσώπους της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και συγκεκριμένα των κ.κ. Ιωάννη Βιτάλη, Παύλου Σατολιά, Κωνσταντίνου Τόπα, Παναγιώτη Πεβερέτου και Νικόλαου Τάχα, ο ΣΕΚ έθεσε και εγγράφως τις παρακάτω θέσεις και προβληματισμούς προστασίας της Φέτας ΠΟΠ.

– Αυστηρή τήρηση των εθνικών και ενωσιακών προϋποθέσεων, προδιαγραφών και όρων, που τίθενται για την παραγωγή της «ΦΕΤΑΣ».ΠΟΠ.
– Απαγόρευση χρήσης υπερδιήθησης ή εμπλουτισμού με πρωτεΐνες γάλακτος ή τυρογάλακτος σε προϊόν ΠΟΠ. Στο χώρο παραγωγής Φέτας απαγορεύεται να υπάρχουν μηχανήματα διήθησης ή υπερδιήθησης.
– Αυστηρός έλεγχος εισαγωγής λευκών τυριών από αιγοπρόβειο γάλα που μετατρέπονται σε Φέτα στη χώρα μας.
– Καθολική απαγόρευση εισκόμισης εισαγόμενου πρόβειου γάλακτος σε εργοστάσια που έχουν κωδικό παραγωγής προϊόντων ΠΟΠ από αιγοπρόβειο γάλα και τσουχτερά πρόστιμα άμεσης εφαρμογής στους παραβάτες.
– Καθολική απαγόρευση συσκευασίας Φέτας στο εξωτερικό και εκτός περιοχών που παράγεται Φέτα ΠΟΠ.
– Δειγματοληπτικός έλεγχος Φέτας κατά την εξαγωγή των φορτίων.
– Θεσμοθέτηση ελάχιστης απόδοσης τυροκόμησης Φέτας ΠΟΠ
– Ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των πραγματοποιούμενων ελέγχων ισοζυγίου γάλακτος από τους φορείς ελέγχου ( ΕΛΓΟ- ΕΦΕΤ) των ποινών που επιβλήθηκαν και των αποφάσεων των δικαστηρίων που ακολουθούν τα επιβληθέντα πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις.
– Εκτεταμένοι έλεγχοι σε όλα τα στάδια παραγωγής, συσκευασίας και εμπορίας και δειγματοληψία στα ράφια (π.χ. super markets) και στους χώρους μαζικής εστίασης. Υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης της χώρας στα λευκά τυριά.
– Αναγραφή σε όλες τις συσκευασίες φέτας ο τόπος παραγωγής, ο υπεύθυνος μεταποιητής και η περιοχή προέλευσης του γάλακτος.
– Δημιουργία ειδικού σώματος ελέγχου και νομική κάλυψη τους για έλεγχο και στο εξωτερικό σε θέματα νοθείας και παραπλάνησης του καταναλωτή.

Είμαστε επίσης ανοιχτοί και για άλλα μέτρα και τρόπους που θα συμβάλουν στην καλύτερη δυνατή προστασία της Φέτας ΠΟΠ, σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

[hfe_template id='397365']

Περισσότερα Άρθρα

Ο καιρός σήμερα

Νεφώσεις και τοπικές βροχές, κυρίως από το μεσημέρι κι έπειτα, αναμένονται σήμερα Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Άνεμοι έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Πιο αναλυτικά, αναμένονται νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνές ενώ πρόσκαιρες σποραδικές βροχές θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο, στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ανατολικό Αιγαίο. […]

Δήμος Ερμιονίδας: Η πρώτη μέρα του φετινού καλοκαιριού έφτασε!

Καλωσορίζουμε το καλοκαίρι του 2021 με την ευχή να πάνε όλα καλά ώστε να κυλήσουν όλες οι μέρες με ηρεμία και ασφάλεια. Για δεύτερη φορά διανύουμε ένα καλοκαίρι στη σκιά του κορονοϊού, το οποίο δεν θυμίζει τίποτα από τα περασμένα. Προσαρμοστήκαμε σε νέες καταστάσεις αφού η υγεία όλων μας πρέπει να είναι στο επίκεντρο αλλά […]

Follow by Email