24 °C Argos, GR
14 Αυγούστου 2022

3 φορές πιο επικίνδυνοι οι νεαροί από τους ηλικιωμένους οδηγούς

Οι ηλικιωμένοι οδηγοί πολλαπλασιάζονται χρόνο με τον χρόνο, αφού το προσδόκιμο της ζωής έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Παρόλο που οι ηλικιωμένοι οδηγοί διπλασιάστηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι 20χρονοι προκαλούν 3 φορές πιο πολλά ατυχήματα.

Ένας ηλικιωμένος δεν θα οδηγήσει μεθυσμένος, ούτε με υπερβολική ταχύτητα, ενώ οι πιο πολλοί δεν ξέρουν καν να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο. Ο φόβος και τα μειωμένα αντανακλαστικά, τους κάνουν να οδηγούν πιο προσεκτικά αλλά αν τρακάρουν, έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να τραυματιστούν.

Διπλασιάστηκαν οι ηλικιωμένοι οδηγοί τα τελευταία χρόνια
Ο μέσος όρος χρόνων ζωής μας πάνω σε αυτό τον πλανήτη, έχει αυξηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, αφού οι μεγαλύτεροι άνθρωποι σε ηλικία εμφανίζουν καλύτερη υγεία, προσέχουν περισσότερο τον εαυτό τους και ακολουθούν ιατρικές συμβουλές και φαρμακευτικές αγωγές που αυξάνουν τα χρόνια της ζωής τους. Σε συνδυασμό με την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, διπλασιάστηκε ο αριθμός ηλικιωμένων οδηγών που κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους για να πάνε στις δουλείες τους.

Οι 70χρονοι οδηγοί προκαλούν τρεις φορές λιγότερα ατυχήματα σε σχέση με τους 20χρονους
Έρευνα του Αμερικανικού Insurance Institute of Highway Safety, αποδεικνύει πως οι 20χρονοι οδηγοί προκαλούν τα τριπλάσια ατυχήματα από όσα προκαλούν οι ηλικιωμένοι οδηγοί.  Οι νέοι οδηγοί, συνήθως οδηγούν με υπερβολική ταχύτητα, οδηγούν μεθυσμένοι και πολλές φορές δεν κοιτάζουν τον δρόμο, αφού χρησιμοποιούν το κινητό τους.
Οι ηλικιωμένοι οδηγοί έχοντας σίγουρα μειωμένη όραση και ακοή, αλλά και πιο αργά αντανακλαστικά, οδηγούν πιο αργά και προσεκτικά, προσπαθώντας να αποφύγουν ακόμα και τις κακές καιρικές συνθήκες. Ο φόβος είναι ο καλύτερος σύμβουλος στην συγκεκριμένη περίπτωση για τους ηλικιωμένους, αφού έχοντας συνειδητοποιήσει τις αδυναμίες τους στο τιμόνι, προστατεύουν τον εαυτό τους με την αργή (πολλές φορές εκνευριστική) και προσεκτική οδήγηση στους δρόμους.

[hfe_template id='397365']

Οι ηλικιωμένοι τρακάρουν λιγότερο αλλά με χειρότερες συνέπειες
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, οι οδηγοί ηλικίας 70 ετών έχουν 3 φορές λιγότερα ατυχήματα, σε σύγκριση με τους οδηγούς ηλικίας 20-25 ετών. Οι ηλικιωμένοι όμως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού και θανάτου σε τροχαίο συμβάν, κυρίως λόγω της ηλικίας τους. Οι τραυματισμοί τους είναι σοβαρότεροι σε περίπτωση σύγκρουσης με την ίδια δύναμη πρόσκρουσης για ένα άτομο 70+ ετών σε σχέση με ένα 20χρονο. Άρα, οι άνθρωποι άνω των 70 ετών που θα τρακάρουν, είναι πιθανότερο να πεθάνουν ή να τραυματισθούν σοβαρά (σε σχέση με τους νέους), εξαιτίας της εξασθενημένης υγείας τους και όχι της σοβαρότητας του δυστυχήματος.

Από 74 χρονών δίνουν εξετάσεις ανανέωσης κάθε 3 χρόνια και μετά τα 80, κάθε 2 χρόνια
Οι ηλικιωμένοι οδηγοί θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μόλις συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους, και να επαναλαμβάνουν τη διαδικασία κάθε τρία χρόνια, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που θα πρέπει να είναι «καθαρές». Όσοι είναι πάνω από 80 ετών θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια.

Άλλοι έχουν το «κακό» όνομα κι άλλοι έχουν την χάρη…
Οι 20άρηδες πιο επικίνδυνοι από τους 70χρονους!
Οι ηλικιωμένοι χωρίς αντανακλαστικά προκαλούν 3 φορές λιγότερα ατυχήματα.
Τελικά ποιοι οδηγοί είναι πιο επικίνδυνοι;

ΠΗΓΗ

Περισσότερα Άρθρα

Ας κάνουμε ότι μπορούμε για την οικογένεια από την Δαλαμανάρα

Ας κάνουμε ότι μπορούμε για την οικογένεια από την Δαλαμανάρα, έχουν μεγάλη ανάγκη

Η οικογένεια που έχασε το σπίτι της από πυρκαγιά στη Δαλαμανάρα, χρειάζεται κάποιο θερμαντικό σώμα, κατά προτίμηση κλιματιστικό ώστε να μην υπάρχουν πιθανότητες να κινδυνεύσουν ξανά από πυρκαγιά. Share on FacebookTweetFollow usΑποθήκευση

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 19 Αυγούστου

Σαν σήμερα 19 Αυγούστου συνέβησαν τα εξής: 1883: Γεννιέται η Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας Κοκό Σανέλ. [hfe_template id=’397365′] 1906: Γεννιέται ο εφευρέτης της τηλεόρασης Φίλο Φάρνσουορθ. 1936: Δολοφονείται από τις δυνάμεις του Φράνκο ο Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. 1946: Γεννιέται ο Μπιλ Κλίντον, 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ. 1963: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός […]