FOUGARO JAZZ FESTIVAL
Dimitris Kalantzis Quartet | Loukia Palaiologou Quartet
Yiannis Kassetas Quartet | Maria Manousaki Quintet | Stavros Lantsias “Piano Trio”
Drums & Voice Jazztronica Duet – Η. Δουμάνης & Αγγ. Τουμπανάκη
Το FOUGARO ARTCENTER διοργανώνει το Fougaro Jazz Festival #9 και υποδέχεται σε τρεις ημέρες, την Παρασκευή 24, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, έξι σχήματα με είκοσι τέσσερις κορυφαίους μουσικούς που εκπροσωπούν τη Jazz σκηνή στην Ελλάδα!
Είσοδος Ελεύθερη
Για το ΦΟΥΓΑΡΟ κάθε φθινόπωρο από το 2013 είναι συνδεδεμένο με την jazz.
Το 2020, η πανδημία διέκοψε αυτή τη συνέχεια. Μετά από ένα χρόνο παύσης λοιπόν, είμαστε πάλι εδώ, και περιμένουμε όλους τους φίλους της jazz και όχι μόνο, να απολαύσουν μια μουσική πανδαισία από 6 εξαιρετικά σχήματα.
Φέτος θα έχουμε το πιο «καθαρόαιμο» jazz πρόγραμμα. Για αυτό εγγυάται η παρουσία της Λουκίας Παλαιολόγου, του Δημήτρη Καλαντζή, του Γιάννη Κασέτα, της Μαρίας Μανουσάκη, του Σταύρου Λάντσια, της Αγγελικής Τουμπανάκη και 18 ταλαντούχων μουσικών, με πολύ υψηλά standard, που τους συνοδεύουν.
Όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο στο μοναδικό περιβάλλον της Πλατείας του FOUGARO ARTCENTER, θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σας εύχομαι τρεις μαγικές jazz νύχτες,
Χάρης Καββαδίας
Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Fougaro Jazz Festival #9
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/9
21.30–22.30 DIMITRIS KALANTZIS QUARTET
Δημήτρης Καλαντζής (πιάνο), Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (drums), Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα)
23.00–00.30 LOUKIA PALAIOLOGOU QUARTET
Λουκία Παλαιολόγου (φωνή), Γρηγόρης Ντάνης (κιθάρα), Γιάννης Αγγελόπουλος (drums), Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο)
ΣΑΒΒΑΤΟ 25/9
21.30–22.30 YIANNIS KASSETAS QUARTET
Γιαννης Κασετας (σαξόφωνο), Δημήτρης Κλωνής (ντραμς), Γιάννης Παπαδόπουλος (πλήκτρα, πιάνο), Λεωνίδας Σαραντόπουλος (φλάουτο)
23.00–00.30 MARIA MANOUSAKI QUINTET
Μαρία Μανουσάκη (βιολί), Βαγγέλης Στεφανόπουλος (πλήκτρα), Μιχάλης Ευδαίμων (ηλεκτρικό μπάσο), Αλέκος Ρούπας (κρουστά), Tigran Sargsyan (πνευστά)
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/9
21.30–22.30 STAVROS LANTSIAS “PIANO TRIO”
Σταύρος Λάντσιας (πιάνο), Ντίνος Μάνος (κοντραμπάσο), Θάνος Χατζηαναγνώστου (drums)
23.00–00.30 DRUMS & VOICE JAZZTRONICA DUET – Η. ΔΟΥΜΑΝΗΣ & ΑΓΓ. ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗ
Αγγελική Τουμπανάκη (voice, FX, loops, στίχοι, σύνθεση)
Ηλίας Δουμάνης (drums, FX, loops, σύνθεση, custom design programming)
προσκεκλημένος: Δημήτρης Παπαδόπουλος (τρομπέτα)
ηχοληψία: Πασχάλης Κολέντσης
Οι πόρτες ανοίγουν στις 8μμ με τον DJ Vangelis K. σε Jazz μουσική και όχι μόνο
Βιογραφικά Καλλιτεχνών
Δημήτρης Καλαντζής
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Οκτωβρίου 1967. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών και στο Αθηναϊκό Ωδείο, από το οποίο αποφοίτησε με πτυχίο πιάνου και φούγκας με άριστα παμψηφεί. Το 1990 ξεκίνησε σπουδές στη Liszt Ferenc Academy of Music -jazz department και αποφοίτησε το 1994 με Δίπλωμα Άριστα. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος «Μουσική Ερμηνεία» από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Από το 2004 ως το 2010 δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ενώ από το 2013 διευθύνει τη Σχολή τζαζ του ωδείου Αθηνών. Έχει διδάξει στο Μουσικό Γυμνάσιο Πειραιά, στο Ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος και αλλού. Ως επικεφαλής σχήματος έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Παλλάς, στο Sani Festival, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Poisson Rouge της Νέας Υόρκης, στο Gazarte, στο Half Note και πολλά άλλα μέρη. Στην προσωπική του δισκογραφία ανήκουν τα “Mano’s” a jazz tribute to Manos Hadjidakis, 2011, (πλατινένιος δίσκος), “modes & moods” music by Mikis Theodorakis 2013, “Santa’s secret dance” 2014 και το «Χθες το βράδυ-μια τζαζ ματια στο χθες της ελληνικης μουσικης» 2016. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς της ελληνικής και διεθνούς σκηνής της jazz, όπως οι Kevin Mahogany, Andy Sheppard, Alex Foster, Ralph Peterson, Rex Richardson, Dennis Baptiste, Abram Wilson, Marcelo Peliteri, Ron Afif, Tony Remy, Amik Guerra και Τάκη Πατερέλη, Γιώργο Κοντραφούρη, Τάκη Μπαρμπέρη, Γιώργο Φακανά, Δήμο Δημητριάδη, Δημήτρη Βασιλάκη και πολλούς άλλους. Έχει ηχογραφήσει στα άλμπουμ “Let the blues talk” του Τ. Πατερέλη, “Secret path” του Δ. Βασιλάκη, “Blink” του Γ. Πολυχρονάκου, “Echos” του Γ. Φακανά, στο live “Jazz upstairs” του Rex Richardson και άλλα. Από το 1999 είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Σταύρο Ξαρχάκο. Στα πλαίσια της Κ.Ο.Ε.Μ. εκτός από τον Σ. Ξαρχάκο έχει συνεργαστεί και με τους Διονύση Σαββόπουλο, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Νότη Μαυρουδή, Βασίλη Δημητρίου, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα και έχει συμμετάσχει στις ηχογραφήσεις της περιόδου από το 1999 ως σήμερα.
Αλέξανδρος Δράκος – Κτιστάκης
Έχει συνεργαστεί στην jazz, latin jazz, funk και fusion jazz μουσική με τους Anthony Jackson, Eric Marienthal, Biréli Lagrène, Tony Lakatos, Bob Francheschini, Brett Garsed, Mark Murphy, Frank Gambale, Mitchel Forman, Alex Foster, Dave Friedman, Bobby Few, Mike Miller, Abram Wilson, Miles Griffith, Greg Beily, Amik Guerra, Soweto Kinch, Denys Baptiste, Jason Yarde, Rex Richardson, Paul Clarvis, Tony Remy, Reiner Witzel, Igor Lumpert, Joel Soto, Τάκη Πατερέλη, Γιώργο Κοντραφούρη, Βασίλη Ρακόπουλo, Δημήτρη Βασιλάκη, Γιώργο Φακανά, Αντώνη Ανδρέου, Δημήτρη Τσάκα, Κώστα Μπαλταζάνη, Δήμο Δημητριάδη, Τάκη Μπαρμπέρη κ.α. και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ηχογραφήσεων (ECM recording artist, VERVE recording artist). Στον τομέα της διδασκαλίας έχει πολυετή πανεπιστημιακή πείρα ως διδάσκων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών (τομέας jazz μουσικής) του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στο παρελθόν έχει διατελέσει καθηγητής drums στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας». Είναι Διευθυντής Σπουδών στο Modern Music Schoolτης Αθήνας, έχοντας υπό την επίβλεψή του τη διαμόρφωση, εξέλιξη και ομαλή λειτουργία των προγραμμάτων σπουδών, ενώ παράλληλα διδάσκει drums. Είναι επίσης Ιδρυτής και Διευθυντής του Modern Music School Heraklion.
Γιώργος Γεωργιάδης
Σπούδασε ηλεκτρικό μπάσο με τον Γ. Φακανά και κλασσικό κοντραμπάσο με τον Τ. Καπογιάννη. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους μουσικούς της ελληνικής τζαζ σκηνής καθώς και με σημαντικούς της παγκόσμιας σκηνής όπως Mark Murphy, Ralph Peterson, Bobby Few, David Friedman, Amik Guerra, Jason Yarde, Rex Richarson, Igor Lumpet, κ.α. Επίσης έχει συμμετάσχει δύο φορές στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ της Αθήνας μια με τη σημαία του Ην.Βασιλείου και μία με της Ελλάδας. Είναι μέλος της big band του Δ. Αθηναίων. Κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό του άλπουμ με τίτλο ‘Ταξίδι’. Παραδίδει μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου και κοντραμπάσου στη σχολή της Αθήνας.
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος
Γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1981 και μεγάλωσε στο Σαμικό Ηλείας. Εκεί είχε την πρώτη του επαφή με τη μουσική ξεκινώντας να παίζει κιθάρα. Στα δεκαέξι του μετακόμισε στην Αθήνα και σπούδασε τζαζ κιθάρα με τον Γιώτη Σαμαρά στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας». Αποφοίτησε το 2002, ενώ δύο χρόνια πριν ξεκίνησε να παίζει τρομπέτα. Την ίδια χρονιά μετακόμισε στην Ολλανδία και σπούδασε στο κονσερβατόριο του Άμστερνταμ. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα με τον Markus Stockhausen και σεμινάρια με τον Paolo Fresu στη Σαρδηνία. Το 2006 δημιούργησε το Poly Quartet, με το οποίο ηχογράφησε το 2008 το cd Perfumed Dreams με δικές του συνθέσεις. Με αυτό το σχήμα κέρδισε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό Motives for Jazz στο Βέλγιο. Το 2010 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Τζαζ Νέων. Το 2013 έκανε ένα αφιέρωμα στο αγαπημένο του γκρουπ, τους Pink Floyd, και ηχογράφησε το cd Heart of the Sun, το οποίο παρουσίασε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης καθώς και στη Νέα Υόρκη. Έχει συνεργαστεί με τους Tore Brunborg, Markus Stockhausen, Michel Portal, Tony Lakatos, Günter ‘Baby’ Sommer, Anne Paceo, Mode Plagal, Ψαραντώνη, Σαβίνα Γιαννάτου, Dulce Pontes, Haig Yazdjan, David Lynch, Bαγγέλη Κατσούλη, Τάκη Μπαρμπέρη, Θανάση Παπακωνσταντίνου κ.ά. Επίσης, έχει συμμετάσχει περίπου σε 50 άλμπουμ. Το Μάρτιο του 2015 κυκλοφόρησε το τελευταίο του cd, Anicca, που αποτελείται από συνθέσεις του.
Λουκία Παλαιολόγου
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ειναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει σπουδές κλασικού πιάνου απο την ηλικία των 5 ετών και τζαζ πιάνου και σαξοφώνου και τζαζ μουσικής κατά τη διάρκεια των σπουδών της στις τάξεις του Γιώργου Κοντραφούρη και Δήμου Δημητριάδη. Έχει ασχοληθεί με τον θεατρικό και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, καθώς και με τη σύνθεση και τη στιχουργική. Έχει πολυάριθμες συνεργασίες σε συναυλιακό και δισκογραφικό επίπεδο ως τραγουδίστρια στιχουργός και συνθέτρια. Από το 2006 ως σήμερα εργάζεται ως διδάσκουσα στα αντικείμενα της φωνητικής, του τζαζ τραγουδιού και του αυτοσχεδιασμού, οπου ειδικά στον τομέα της φωνητικής εκπαίδευσης έχει επιμορφωθεί και έχει στρέψει το ενδιαφέρον της προωθώντας την αντιμετώπιση της φωνής ως μουσικό όργανο.
Γρηγόρης Ντάνης
Σπουδές στο Jazz and Contemporary Music Program του New School University της Νέας Υορκης, με κατεύθυνση Jazz Performance. Απόφοιτηση με έπαινο το Μάιο του 2001, BFA with Honors. Ιδιαίτερα μαθήματα με τους Peter Bernstein, Vic Juris, Paul Bollenback, Jane Ira Bloom, Richie Beirach, Jamie Haddad, Reggie Workman. Σπουδές στο Musicians Institute (G.I.T.), διάρκειας έξι μηνών στο πρόγραμμα Encore. Ιδιαίτερα μαθήματα jazz κιθάρας για ένα χρόνο με τους Larry Koonse, Ted Greene. Σπουδές στο Παρίσι ενός έτους στο Programme Jazz Professional του I.A.C.P. Σπουδές κλασικής κιθάρας με τον Δημήτρη Φάμπα. Ιδιαίτερα μαθήματα jazz κιθάρας με τον Γιωτη Σαμαρα. Ενεργό μέλος της ελληνικής jazz σκηνής συμμετέχει σε διάφορα σχήματα και ως session μουσικός έχει συνεργαστεί με πολλούς συνθέτες/τραγουδιστές της ελληνικής σκηνής. Διδάσκει κιθαρα στο Lab της Αθήνας και είναι υπεύθυνος του επαγγελματικού jazz προγράμματος.
Γιάννης Αγγελόπουλος
Είναι drummer, συνθέτης & παραγωγός. Jan Van de Engel ειναι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί για τις μουσικές που γράφει. Είναι η ανορθόδοξη μετάφραση του ονόματος στα Ολλανδικά που άρχισε να χρησιμοποιεί στα χρόνια φοίτησης του στο Κονσερβατόριο του Ρότερνταμ (Bachelor in Music Performance, Jazz & World music department) απο οπου αποφοίτησε το 2002. Το Νοέμβρη του 2010 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο album “Misspent” με Nu Jazz, pop, dance και electronica στοιχεία, με βάση τα τύμπανα, βιμπράφωνο, βιόλα, κοντραμπάσο, φλάουτο, σαξόφωνο και σε συνδυασμό με αναλογικά συνθεσάιζερ. Μετά το Misspent και κάποια digital singles κυκλοφόρησε σε βινύλιο η «Λαδόκολλα» (2013) & το άλμπουμ ΓΙΑΝ ΒΑΝ (2015) με τη συνεργασία του Ευθύμη Φιλίππου στους στίχους καθώς και το “Κακό Ποίημα” (2019) με την συμμετοχή του Παύλου Παυλίδη. Πρόσφατη ειναι η κυκλοφορία του LP “Streams” (2021) απο την Teranga Beat. Είναι σταθερός συνεργάτης και μέλος της ομάδας Vasistas και εχει γράψει, ενδεικτικά, την μουσική στις παραστάσεις της Αργυρώς Χιώτη “ΑIMATA” (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών,2014), “Χοηφόρες” (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018), “No man is an island entire of itself” five rooms | a wander ΕΜΣΤ (2020), Βάτραχοι (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021). Επίσης είναι σταθερός συνεργάτης της ομάδας χορού Stereo Nero, «Dalga» (2018), «Φθογγικά Πάθη» (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019), 442 (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, 2021).
Γιάννης Κασέτας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και ξεκίνησε να μαθαίνει σαξόφωνο και πιάνο στην ηλικία των 10 ετών. Δύο χρόνια μετά έγινε δεκτός στο Μουσικό γυμνάσιο Παλλήνης και λίγο αργότερα ξεκίνησε να φοιτά στο ωδείο του Νάκα με τον Δημήτρη Βασιλάκη. Πήρε δύο υποτροφίες για το Berklee College of Music ,την πρώτη του σε ηλικία 15 ετών. Μετά από 2 χρόνια φοίτησης στο Berklee πήρε το πτυχίο του στο άλτο σαξόφωνο με έπαινο. Έχει στο ενεργητικό του 5 προσωπικούς δίσκους στην puzzlemusik (ο 4ος δίσκος κυκλοφόρησε και στη Νέα Υόρκη μέσω της δισκογραφικής ‘Blue Truffle Music). Με εξαίρεση δύο διασκευές , όλες οι συνθέσεις στη δισκογραφία του είναι δικές του. Εκτός από σαξοφωνίστας ο Κασέτας έχει δουλέψει και σαν συνθέτης και ενορχηστρωτής σε ταινίες, θεατρικά έργα, και επιστημονικά πρότζεκτς. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και χώρους στην Ελλάδα (Ευρωπαϊκό φεστιβάλ δήμου Αθηναίων ,κ.α.) και στο εξωτερικό (Humacao Festival Puerto Rico, Shapeshifter Lab New York κ.α.). Πρόσφατα συνεργάστηκε με ένα μεγάλο αριθμό συγκροτημάτων από ροκ μέχρι rnb ως στούντιο μουσικός , με αποκορύφωμα την διεθνή Λονδρέζικη ροκ μπάντα HMLTD όπου ηχογράφησε σαξόφωνα, φλάουτα και υπογράφει την ενορχήστρωση των πνευστών.
Δημήτρης Κλώνης
Έχει συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα της εγχώριας jazz σκηνής όπως Τάκης Πατερέλης, Γιώργος Κοντραφούρης, Γιώτης Σαμαράς, Δημήτρης Τσάκας, Παντελής Μπενετάτος, Δημήτρης Καλαντζής, Κώστας Κωνσταντίνου, Περικλής Τριβόλης, Δημήτρης Σεβδαλής, Βάσω Δημητρίου καθώς και με ξένους καλλιτέχνες όπως Femi Temowo( Roots, Amy Winehouse ), Michael Weisberger( Milo Z ), Yoel Soto, Enrique Pascual, Adedeji Adetayo, Aline de Lima. Τέλος, έχει συνεργαστεί με τους Φοίβο Δεληβοριά, Μάρθα Φριντζήλα, Δώρο Δημοσθένους και Πέτρο Θεοτοκάτο. Αυτή την περίοδο ζει στην Αθήνα όπου και εργάζεται σαν full-time μουσικός παίζοντας με πληθώρα σχημάτων, ηχογραφώντας και διδάσκοντας.
Γιάννης Παπαδόπουλος
Έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα με καταξιωμένους καλλιτέχνες της Ελληνικής (Τάκη Πατερέλη, Δήμο Δημητριάδη, Γιώργο Φακανά, Βασίλη Ρακόπουλο, Αλέξανδρο Κτιστάκη, κ.α.) και της διεθνούς τζαζ σκηνής (J.D Walter, Manfred Schoof, Jean-Loup Lognon, Tivon Pennicott κ.α.) Είναι ιδρυτικό μέλος του Next Step Quintet με το οποίο έχουν ηχογραφήσει δύο άλμπουμ, και συμμετέχει επίσης σε πολλά σχήματα της Ελληνικής σκηνής. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης, στο Ευρωπαϊκό φεστιβάλ τζαζ-Tεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (2013, 2015), στο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (2014), στα φεστιβάλ τζαζ Τήνου (2009, 2013, 2014) και Ζακύνθου (2011, 2014). Ο Γιάννης Παπαδόπουλος διδάσκει πλήκτρα στο Lab Music Education Αθήνας και Γλυφάδας.
Λεωνίδας Σαραντοπουλος
Γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Το 2004 αποφοίτησε από το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης και εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σπούδασε jazz φλάουτο με βασικό καθηγητή το σαξοφωνίστα Δήμο Δημητριάδη αλλά και με τους Βασίλη Ρακόπουλο και Γιώργο Κοντραφούρη. Πήρε μέρος κατά σειρά ετών στη Θερινή Ακαδημία του Ιονίου Πανεπιστημίου συμμετέχοντας σε συναυλίες και σεμινάρια με προσωπικότητες παγκοσμίου βεληνεκούς από το χώρο της jazz μουσικής. Από την αποφοίτησή του το 2010 δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στην Αθήνα. Το Φεβρουάριο του 2011 ηχογράφησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο Black Mamba.
Μαρία Μανουσάκη
Γεννημένη στην Νότια Αφρική, μεγαλωμένη στην Αθήνα και απο το 2013 εγκατεστημένη στη Νέα Υόρκη, η βιολίστρια, Μαρία Μανουσάκη είναι μια μουσικός με διεθνή παρουσία στο χώρο της Jazz και World Μουσικής. Σπούδασε με υποτροφία στο Berklee College of music της Βοστώνης το 2000, από το οποίο αποφοίτησε με διάκριση. Εμπνέεται από τις Κρητικές της ρίζες και την αγάπη της για την jazz, για να δημιουργήσει τις νέες σύνθεσης της. Ο στόχος της είναι να γνωστοποιήσει την Κρητική μουσική με μια διαφορετική ιδιομορφία. Οι διακεκριμένοι και πολυπολιτισμικοί μουσικοί της, δίνουν το δικό τους χρώμα στις συνθέσεις της. Το αποτέλεσμα δημιουργεί μια ηχητική γιορτή έντονων, δραματικών και ξεσηκωτικών ήχων από τη μια, καθώς και εκφραστικών και μελαγχολικών μελωδιών από την άλλη. Ηχογράφησε τους δύο δίσκους της, με έντονα Κρητικά ακούσματα “Sole Voyage” το 2016 και “Hidden Trails” το 2018 στην Νέα Υόρκη με καταξιωμένους μουσικούς. Το πρώτο άλμπουμ κέρδισε το βραβείο καλύτερο jazz άλμπουμ Αμερικής από το “The Akademia Music Awards”. Η Μαρία έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο. Κάποιες από τις εμφανίσεις της συμπεριλαμβάνουν το Perth Concert Hall Αυστραλία, Frank Sinatra School of The Arts New York, Jazz Unterfahrt Γερμανία, Niarchos Cultural Foundation, MoMA Museum of Modern Arts, Dubai International Film Festival (2005 και 2006), Madinat Theatre στο Dubai UAE, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Badmington theatre, Vamos jazz Festival, Τήνος Jazz Festival, την έναρξη συναυλίας του Sting στο Lincoln center New York, εμφάνιση σε live βιντεοκλίπ της διάσημης τραγουδίστριας Adele, έναρξη συναυλίας των Pet Shop Boys στο Λυκαβητό, σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν το Clinton foundation, σε βασιλικούς γάμους όπως της βασίλισσας του Κατάρ, στην τελετή λήξης των Μεσογειακών αγώνων στην Πεσκάρα της Ιταλίας. Η μουσική της προσελκύει όλες τις ηλικίες και εθνικότητες: μια πραγματική αντανάκλαση της world μουσική. Απο το 2014 διοργανώνει το Cretan World Μusic Festival στα Χανιά κάθε καλοκαίρι, με καλεσμένους παγκοσμίου φήμης μουσικούς. Ένα μουσικό φεστιβάλ που προσφέρει υψηλού επιπέδου μουσική από παγκοσμίως καταξιωμένους μουσικούς στον χώρο της jazz και της ethnic μουσικής. Συγχρόνως είναι και η συνδιοργανώτρια του Βλατός jazz, μια μουσική σκηνή που πραγματοποιείται σε ένα μακρινό χωριό της Κισάμου στην Κρήτη.
Βαγγέλης Στεφανόπουλος
Αφοσιώθηκε στην μουσική από νεαρή ηλικία. Τελειώνοντας τις σπουδές του από το Trinity College of Music του Λονδίνου στο κλασικό πιάνο, ασχολείται με την jazz και τα παρεμφερή σε αυτήν μουσικά είδη. Στην μέχρι τώρα καριέρα του έχει κάνει πλήθος εμφανίσεων σαν συνοδός ή επικεφαλής μουσικών σχημάτων. Πέρα από την υψηλή τεχνική κατάρτιση και την εμπειρία του σε διαφορετικά είδη μουσικής το παίξιμο του χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στην συνοδεία, δημιουργικότητα στον αυτοσχεδιασμό και σαν συνθέτης και ενορχηστρωτής έχει αποδείξει την ικανότητα του στην ανεύρεση καινοτόμων μουσικών ιδεών. Σαν επικεφαλής έχει δουλέψει αρχικά στην Nu Jazz ορχήστρα “Jazznovation” στο “Vagelis StefanopoulosTrio” και στο “Singularity Project” το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Jazz Festival της Τεχνόπολης το 2014. Σαν sideman έχει δουλέψει με την ορχήστρα Αφρικανικής μουσικής “Adedeji Adetayo & Neo Yoruba People” το Latin Jazz τρίο του Yoel Soto, με διεθνείς Jazz καλλιτέχνες όπως ο Jd Walter (USA), Femi Temowo (UK), Kelly Lee Evans (Canada), Debora J. Carter (Holland), Viktorija Pilatovics (Lithuania) και με Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Χρήστος Θηβαίος, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και το Balkan Fusion σχήμα “Smokey Bandits”. Έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο καθώς και σε Φεστιβάλ και Jazz Clubs στο εξωτερικό.
Μιχάλης Ευδαίμων
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έκανε μαθήματα με τον Γιώτη Κιουρτσόγλου, τον Γιώργο Φακανά, τον Antony Jackson. Clinics από τους Tom Kenedy, Victor Wooten, Mike Stern, Billy Sheehan. Εχει συνεργαστεί με δεκάδες καλλιτέχνες, έλληνες και ξένους. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες Jazz φεστιβάλ, μεγάλα μιούζικαλ αλλά και μικρές πειραματικές θεατρικές παραστάσεις . Συνεργάζεται με πολλούς μουσικούς στον χώρο της jazz και του αυτοσχεδιασμού, όπως και της rock, της metal, pop και funk. Ηχογραφώντας ως studio μουσικός ή περιοδεύοντας ως session. Ως session μουσικός έχει περιοδεύσει σε Αμερική (Σικάγο, Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Ατλάντικ σίτυ), Ιταλία (Τεργέστη, Βενετία, Φλωρεντία), Αγγλία (Λίβερπουλ, Λονδίνο, Μπράιτον, Νόττινχαμ, Κάρντιφ), Βέλγιο (Βρυξέλες), Κροατία (Ζάγκρεμπ), Αυστρία (Βιέννη), Γερμανία (Κολονία), Κωνσταντινούπολη, και σε όλα τα μεγάλα θέατρα της Ελλάδας. Ως συνθέτης έχει γράψει μουσική για τους John Raptis group – The Circle (2005), Jazznovation (2008), O3 jazz trio – Supercharged (2013), το προσωπικό του project Good Demons (2014) και Good Demons II (2020), το project Royal Time Machine με τον Γιώργο Κόλλια στα τύμπανα και τον Γιάννη Παπαδόπουλο στην κιθάρα. Διδάσκει Θεωρία, Αρμονία και ηλεκτρικό μπάσο στο LAB Music Education στην Αθήνα, το Περιστέρι, την Ηλιούπολη, τον Πειραιά και την Κηφισιά.
Αλέκος Ρούπας
Ο καθηγητής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, Αλέκος Ρούπας, είτε σόλο είτε προσκαλώντας στη σκηνή καταξιωμένους φίλους μουσικούς, αναδεικνύει τον μοναδικό και εντυπωσιακό ρόλο των κρουστών στις μουσικές όλων των ηπείρων. Ένα πολυρρυθμικό ταξίδι που ξεκινά από την ελληνική παράδοση και τα Βαλκάνια, περνά από την Αφρική και την αχανή ασιατική ήπειρο, για να καταλήξει στη Νότια Αμερική. Έχει επενδύσει με τα κρουστά του μεγάλο αριθμό μουσικών παραγωγών από διαφορετικά είδη μουσικής, και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς, συνθέτες και τραγουδιστές και δίνοντας συναυλίες σε όλο τον κόσμο.
Tigran Sargsyan
Γεννήθηκε στο Ερεβάν της Αρμενίας. Ξεκίνησε να μαθαίνει φλάουτο shevi στα έξι του χρόνια. Εκτός από μεγάλος δεξιοτέχνης στα πνευστά (shevi, duduk, pku, zourna, bloyl, sering, oboe, κλαρινέτο, σαξόφωνο), έχει μια ιδιαίτερη φωνή και θεωρείται εξαιρετικός ερμηνευτής.
Σταύρος Λάντσιας
Γεννήθηκε στή Kύπρο τό 1966. Σπούδασε κλασσικό πιάνο καί θεωρία μουσικής στό Eλληνικό Ωδείο Λευκωσίας με την καθηγήτρια Πίτσα Σπυριδάκη . Tό 1986 μεταβαίνει στην Aμερική όπου παίρνει δίπλωμα ενορχήστρωσης (Bachellor Of Music Degree in Commercial Arranging) από το Berklee College of Music της Bοστωνης. Παρακολουθεί επίσης μαθήματα σύνθεσης μουσικής γιά κινηματογράφο. Διακρίνεται με τα βραβεία “Count Basie Jazz Masters award for pianists 1989” και “Quincy Jones Jazz Masters award for arrangers 1990”. Mετά το Berklee συνεχίζει σπουδές jazz πιάνου και αυτοσχεδιασμού με τον διεθνούς φήμης καθηγητή και “guru” τής jazz Charlie Banakos. Tο 1992 έρχεται στήν Aθήνα όπου εργάζεται κυρίως σαν ενορχηστρωτής-πιανίστας στην Eλληνική δισκογραφία, τηλεόραση και θέατρο. O Σταύρος Λάντσιας χαίρει μεγάλης εκτίμησης σαν πιανίστας καί έχει συνεργαστεί μέ σημαντικούς καλιτέχνες της Eλλάδας, όπως οι Διονύσης Σαββόπουλος, Έλλη Πασπαλά, Aλκίνοος Iωαννίδης, Ορφέας Περίδης, Eλένη Καραΐνδρου, Nίκος Ξυδάκης, Xαρις Aλεξίου, Κώστας Τουρνάς, Γιώργος Nταλάρας, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Χαρούλης και Ελένη Βιτάλη. Συνθέσεις του παρουσιάζει για πρώτη φορά με το συγκρότημα “Human Touch” που έχει δημιουργήσει μέ τούς διακεκριμένους μουσικούς Γιώτη Kιουρτσόγλου και David Lynch. Το 1998 κυκλοφορεί το ομώνυμο cd “Human Touch” και το 2005 το “Movin”. Στο συγκρότημα ο Σταύρος Λάντσιας εκτός από πιάνο παίζει τύμπανα και κλασσική κιθάρα. H πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά έχει τόν τίτλο Επιστροφή (1999) και περιέχει συνθέσεις ενορχηστρωμένες γιά πιάνο, όμποε, κουαρτέτο εγχόρδων, κοντραμπασο καί τύμπανα. Σε δύο συνθέσεις φιλοξενείται ο διακεκριμένος μουσικός Haig Yazdjian στό ούτι καί φωνή. Aκολουθεί η συνεργασία με την Έλλη Πασπαλά και τον David Lynch στην δημιουργία του Trio. Tο ομώνυμο cd (απο ζωντανή ηχογράφηση) κυκλοφορεί το 2000. Tον Απρίλιο του 2002 κυκλοφορεί την δεύτερη προσωπική του δουλειά με τίτλο Το Ταξίδι μιας Νότας. Στην ενορχήστρωση περιλαμβάνεται και 20μελής ορχήστρα εγχόρδων. Φιλοξενούνται οι David Lynch, Eλλη Πασπαλλά και ο κιθαρίστας Γιάννης Σπάθας. To 2006-2007 συνεργάζεται με τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Γιώτη Κιουρτσόγλου. Μαζί δημιουργούν τον Πυρήνα μια μουσική παράσταση (κυκλοφορεί σε cd-dvd) που αφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Το πιο πρόσφατο του συνθετικό εργο ονομάζεται “Ημερολόγιο Ονείρων”, μια σουίτα για πιάνο, σοπράνο σαξόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων. Παρουσιαστηκε το 2006 στη Πάτρα με διευθυντή ορχήστρας τον Αλέξανδρο Μυράτ στα πλαίσια της “Πάτρα- πολιτιστική πρωτεύουσα 2006”. Το 2011 ολοκληρώθηκε στο Los Angeles η ηχογράφηση των πιο πρόσφατων του συνθέσεων με την συμμετοχή των Peter Erskine στα τύμπανα και Lars Danielsson στο κοντραμπάσο. To ‘Ημερολόγιο Ονείρων’ κυκλοφόρησε απο την ARGOMUSIC το Δεκέμβρη του 2011. O Σταύρος Λάντσιας δραστηριοποιείται και στον εκπαιδεύτικό τομέα δίνοντας σεμινάρια αλλά και ιδιαίτερα μαθήματα. Oι σπουδές του αλλά και η πολυετής του πείρα σαν επαγγελματία μουσικό τον καθιστούν μια πολύτιμη πηγή μάθησης και πληροφορίας. Τα τελευταία χρόνια εκτός από Ελλάδα και Κύπρο παρουσιάζει την μουσική του σε αίθουσες συναυλιών σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας.
Ντίνος Μάνος
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1990. Ξεκίνησε να παίζει βιολοντσέλο στην ηλικία των 9 ετών. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το ηλεκτρικό μπάσο. Φοίτησε στο Μουσικό Γυμνάσιο/Λύκειο Σερρών, όπου παρακολούθησε μαθήματα κλασικού πιάνου και βιολοντσέλου, αλλά και Αρμονίας στο Αστρινίδειο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 2007 μπήκε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου φοίτησε στην Jazz Κατεύθυνση. Από το 2012 ζει και εργάζεται στην Αθήνα σαν επαγγελματίας μουσικός, έχοντας συνεργαστεί με τους σημαντικότερους μουσικούς της ελληνικής jazz σκηνής. Έχει επίσης συμπράξει με διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως οι Ralph Peterson jr, David Kikoski, Tivon Pennicott, Manfred Schoof, J.D. Walter, Kevin Mahogany, Laurent Maur και Shachar Elnatan. Το 2010 συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο Σχολών της Jazz (IASJ 2010), στη Χάγη της Ολλανδίας. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα Φεστιβάλ της Ελλάδας, όπως τα Athens Technopolis Jazz Festival, Fougaro Jazz Festival, Tinos Jazz Festival, Syros Jazz Festival, Zante Jazz Festival κ.α. Έχει επίσης εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Το 2015 πήρε Δίπλωμα στο Κλασικό Κοντραμπάσο αποφοιτώντας με Άριστα, ενώ το 2016 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του με Άριστα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Θάνος Χατζηαναγνώστου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Ξεκίνησε να ασχολείται με τα τύμπανα από την ηλικία των δεκατριών και γρήγορα έγινε μέλος του τοπικού metal group ‘Rafferty rules’, με το οποίο ηχογράφησε δύο δίσκους. Το 2005 μετακομίζει στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο LAB Αθήνας. Αποφοίτησε το 2007 με βαθμό επίδοσης “άριστα παμψηφεί”. Από το 2008 ξεκινάει να διδάσκει τύμπανα στα ‘Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Δούκα’ και μετέπειτα στο ωδείο ‘Ηχομορφές’. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια από καταξιωμένους μουσικούς, όπως: Jojo Mayer, Benjamin Henock, Marc Cross, Σιδηροκαστρίτης, Τρανταλλίδης κ.ά. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς της εγχώριας τζαζ σκηνής όπως: Κοντραφούρης, Καλατζής, Ρακόπουλος, Πατερέλης κ.α. καθώς και με πολλά εγχώρια jazz groups, όπως το Yiannis Papanastasiou Quartet, BANDA VALEU, Aggeliki Toubanaki Buzz Bastardz, Andreas Papagiannakopoulos Trio, κ.α. Επίσης έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες και τραγουδοποιούς όπως οι Δεληβοριάς, Θαλασσινός, Αρλέτα, Κανελλίδου, Φαραντούρη, Haig Yazdjian, Λάντσιας, Υφαντής, Βέττα κ.ά. Το 2010 αρχίζει να γράφει τη δική του μουσική και δημιουργεί το group ‘The Wonderfall Quartet’. Το σχήμα ηχογραφεί δυο δίσκους, τον ομώνυμο και το ‘Horizon’. Το 2015 είναι η Ελληνική συμμετοχή στο Αthens Jazz Technopolis festival. Το 2016 δημιουργεί το Thanos Hatzianagnostou Quartet και το Νοέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο album του ”Crowdead Cities‘’. Παραδίδει μαθήματα drums στη σχολή του Πειραιά.
Ηλίας Δουμάνης
Drummer, συνθέτης, καθηγητής, mixed-media practitioner και sound designer, ο Ηλίας Δουμάνης διερευνά συστηματικά τον συνδυασμό τού drumming με την τεχνολογία και ασχολείται με την ηλεκτρονική μουσική – σύνθεση. Είναι καθηγητής drums στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Διδάσκει το πρόγραμμα της “Yamaha Popular Music School Drums” για παιδιά. Έχει οργανώσει και πραγματοποιήσει Master Classes με θέμα την ενορχήστρωση με τη χρήση ηλεκτρονικών τυμπάνων και προγραμμάτων. Εχει κάνει σύνθεση/sound design για ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές διαφημίσεις, καθώς και για ντοκιμαντέρ με ανθρωπιστικά, κοινωνικά θέματα και για τον βιωματικό τουρισμό. Από το 2008 είναι επίτιμος καθηγητής του London College of Music.
Αγγελική Τουμπανάκη
Βοκαλίστρια, καθηγήτρια φωνητικής, PhD, παραγωγός και sound experimentalist, η Αγγελική Τουμπανάκη διδάσκει τον μηχανισμό της φώνησης και μελετά τα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα και φωνήματα, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, την καλλιτεχνική έκφραση και τη διεπιστημονική οδό. Είναι διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας Φωνής «Voice Mentoring». Είναι δημιουργός μιας σειράς World Jazz projects. Είναι εκπαιδεύτρια του εναλλακτικού καλλιτεχνικού Αrtventure Camp, του Μουσικού Συστήματος Υποκριτικής «MUSA» και η εκπαιδευτικός του ανθρωπιστικού – εκπαιδευτικού προγράμματος «Kalesma».
- Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει κατ’ ανώτατο 400 επισκέπτες ανά ημέρα.
- Παρακαλούμε για έγκαιρη προσέλευση προς αποφυγή συνωστισμού.
- Οι πόρτες ανοίγουν στις 8μμ και οι εμφανίσεις ξεκινούν στις 9.30μμ.