27 °C Argos, GR
11 Αυγούστου 2022

Κοντοζαμάνης: Yστατη έκκληση για εμβολιασμό των υγειονομικών -«Ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα»

Στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, που τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, σε υγειονομικούς που εργάζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου θα ενεργοποιηθεί και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Ο κ. Κοντοζαμάνης απηύθυνε ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν, έστω και τώρα, «ως μια πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία», τονίζοντας ότι ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που είναι και η τελευταία ημέρα που ένας υγειονομικός θα μπορεί να εμβολιαστεί -αφορά την εφαρμογή του μέτρου, διότι μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα.

[hfe_template id='397365']

Ο νόμος προβλέπει αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Τόνισε ότιτο υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει σχέδιο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, που περιλαμβάνει αναδιάταξη δυνάμεων και ανακατανομή του προσωπικού ανά νοσοκομείο. Είπε επίσης ότι, εάν χρειαστεί, θα συμβληθεί ο δημόσιος τομέας και με ιδιωτικές δυνάμεις σε υποστηρικτικό επίπεδο. Επανέλαβε πως σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήδη γίνεται.

Αναφέρθηκε στο ζήτημα μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών 15ημέρου, λέγοντας ότι θα υπάρχει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας όταν και εφόσον εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί.

Η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών έχει ήδη εμβολιαστεί και κάθε μέρα προστίθενται και άλλοι, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. «Λίγοι, ευτυχώς, εξακολουθούν να επιμένουν στην άποψη ότι είτε το εμβόλιο είναι βλαβερό για τον άνθρωπο είτε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού παραβιάζει τα ατομικά τους δικαιώματα», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στην αρνητική απάντηση του ΣτΕ στο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχαν υποβάλει υγειονομικοί, ώστε να «παγώσει» η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Επανέλαβε ότι το μέτρο απευθύνεται σε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των πλέον ευπαθών πολιτών.

Οπως τόνισε: «Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας είναι μια πράξη που την επιβάλλει το καθήκον, στην πραγματικότητα όμως είναι μια πράξη ανθρωπιάς, στοιχειώδους αλληλεγγύης, απέναντι σε πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη».

Περισσότερα Άρθρα

Ο Τάσος Χρόνης για τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ στην Αργολίδα

«Σήμερα ήρθε στην Αργολίδα μετά από πρόσκληση του βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανού ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ  Ανδρέας Λυκουρέντζος. Παρευρέθηκε σε χωράφια για να δει ο ίδιος τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή μας»,  αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης. Και συνεχίζει ο Δήμαρχος Επιδαύρου: «Μετά τη σύσκεψη […]

Δ. Καμπουράκης: Θράσος, θράσος, θράσος

Πέρασε μάλλον απαρατήρητο, αλλά ο επικεφαλής της ρώσικης εισαγγελίας (στη Μόσχα) έδωσε εντολή (σε ποιον άραγε;) να διερευνηθούν οι συνθήκες «επίθεσης» σε φιλορώσους διαδηλωτές στην Αθήνα. Μιλάμε για εκείνη την πενηνταριά μηχανόβιων και αυτοκινητιστών που την Κυριακή εμφανίστηκαν κορνάροντας και ανεμίζοντας ρώσικες σημαίες στο κέντρο της Αθήνας. Μιλάμε για το απόλυτο θράσος, για τον ορισμό […]