Από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα – Αναμνηστική δόση θα κάνουν κατά προτεραιότητα μεταμοσχευμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς υπό αγωγή, όσοι αντιμετωπίζουν πρωτοπαθείς ανεπάρκειες
Στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και στις εξελίξεις που αφορούν στα εμβόλια αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωσης της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παρέχει προστασία που φθάνει το 95%. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψη αποτελεί την καλύτερη προστασία και για τη μετάλλαξη Δέλτα. Η χορήγηση τρίτης δόσης στοχεύει στη θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου και θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανή κάλυψη. Ο άλλος στόχος είναι η υπενθύμιση στο ανοποιητικό ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.
Η κ. Θεοδωρίδου τόνισες ότι η μετάλλαξη Δέλτα ανέτρεπε πολλές προβλέψεις και προσδοκίες. Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός στη σοβαρή νόσηση σε ποσοστό άνω του 90%.
Με τη παραλλαγή Δέλτα οι εμβολισμένοι είναι λογικότερο προστατευμένοι από την ήπια και μέτρια νόσο. Εντούτοις τα εμβολιασμένα άτομα έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να μεταδιδόσουν από τους ανεμβολίαστους.
Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος μείωσης της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.
Η χορήγηση της 3ης δόσης στοχεύει στη θωράκιση όσων δεν είχαν ικανοποιητική ανοσοποιητική ανταπόκριση. Ο άλλος στόχος είναι η υπενθύμιση της ανοσοαπόκρισης, ώστε να έχουμε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων λόγω μείωσης με την πάροδο του χρόνου.
Στις 17 Αυγούστου συνεδρίασαν οι αρμόδιες επιτροπές και αποφάσισαν ότι η τρίτη δόση θα είναι mRNA για όσους έχουν λάβει δύο δόσεις, τόσο από εμβόλια mRNA όσο και AstraZeneca.
H τρίτη δόση θα χορηγείται 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση σε συγκεκριμένες ομάδες:
– Σε όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
– Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
– Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
– Άτομα με καρκίνος υπό αγωγή
– Άτομα σε ανοσοκαταστολή. (συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, HIV κλπ)
Υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος με φάρμακα που προκαλούν ανοσοκαταστολή.